Uutislistaukseen

Enkelikokemukset liittyvät usein suojeluun, kuoleman läheisyyteen tai uskon vahvistumiseen - onko sinulla ollut enkelikokemusta?

Onko sinulla koskaan ollut enkelikokemusta? Onko tuttavasi kertonut kohdanneensa enkelin? Kirjailija ja toimittaja Olli Seppälä tietää että noin neljällä prosentilla suomalaisia tällainen kokemus löytyy.

Enkelisiivet.

Prosenttimäärä kuulostaa pieneltä mutta kun sen muuttaa lukumääräksi, aika moni ihminen kokee kohdanneensa enkelin. 

Olli Seppälä on kirjoittanut viisi kirjaa enkeleistä, muun muassa teoksen ”Enkeli tuli luokseni. Suomalaisia kokemuksia” yhdessä tutkijapuolisonsa Ullamaija Seppälän kanssa. Yksi kirjoista on omakohtainen runoteos. Tulevana sunnuntaina 2.10. Seppälä pitää enkeliaiheisen luennon Gammelbackan seurakuntakeskuksessa. 

Tyypilliset enkelikokemukset: hahmo usvassa tien laidassa

Olli Seppälä, millainen on tyypillinen enkelikokemus?

– Tietyt teemat toistuvat kertomuksissa. Yksi on sellainen, että ihminen ajaa autoa maantiellä ja näkee usvan keskellä hahmon tien laidassa, ikään kuin liftarin. Hän hiljentää mutta ei siinä olekaan ketään. Parin sekunnin päästä tiellä onkin hirvi. Jos ajaja ei olisi hiljentänyt, hän olisi törmännyt hirveen. Toinen on naisten kertoma kokemus siitä, että puolison kuoleman tai avioeron jälkeen lapsia nukuttaessa enkeli istuu sängyn laidalla ja viestii rauhaa ja turvaa:

Kaikki on hyvin, sinä selviät.

Seppälä huomauttaa, että vaikka tietyt teemat toistuvat, kokemuksia on yhtä paljon kuin kokijoitakin. Kokemukset liittyvät usein suojeluun, kuoleman läheisyyteen tai uskon vahvistumiseen. 

– Olennaista on minkä tulkinnan niille antaa.

Potretti Olli Seppälä.
Olli Seppälä.

Enkeleistä helpompi puhua kuin Jumalasta

Seppälän mukaan enkeleistä on helpompi puhua kuin Jumalasta. Siinä missä Jumala tuntuu monien mielessä vaativan kirkkoa, järjestystä ja synnintunnustuksia, enkeleihin voi liittää väljemmin oman tulkinnan. Enkeli vain sipaisee poskea. 

– Enkelit näyttäytyvät henkioppaina, jonkinlaisina universumin viestien tuojina. Ne ovat myötämielistä porukkaa.

Yksi asia on Seppälän mielestä yhtä kaikki ohittamaton: Enkelit haastavat maailmankuvan. Ne viittaavat tuonpuoleiseen, henkimaailmaan. Ne eivät ole osa tieteellistä maailmankuvaa, joten ne herättävät meissä syviä olemassaoloon ja merkitykseen liittyviä kysymyksiä. 

Tuttu fraasi ”Enkeleitä – onko heitä?” saa Seppälältä vastauksen: On heitä, sillä heillä on merkitys, ja se merkitys on monille todellinen.

Kirjailija Olli Seppälä luennoi enkeleistä Gammelbackassa sunnuntaina 2.10.

Luennossaan ja siihen liittyvässä keskustelussa Seppälä käsittelee myös kristinuskon enkelikäsitystä verrattuna muihin, vaikkapa uushenkisiin näkemyksiin. 

– Kristinuskossa – samoin kuin juutalaisuudessa ja islamissa – enkeli toimii Jumalan ja ihmisen välissä. Enkeliltä puuttuu monia ominaisuuksia joita ihmisellä on, kuten moraalinen voima ja lihallinen himo. Toisaalta meillä on langennut enkeli, se joka edustaa pimeää ja pahaa. Kansantarustossa maahiset, keijut ja haltiat edustavat samaa kuin enkeli, elävät näkyvän ja näkymättömän rajalla.

Olli Seppälän luento ja siihen liittyvä keskustelu on kaikille avoin ja ilmainen. Luento pidetään sunnuntaina 2.10. klo. 15.00 Gammelbackan seurakuntakeskuksessa, Viertotie 1. Luento on osa Enkelipäivien ohjelmaa. 

Teksti: LAURA MÄKELÄ

2022-09-29 15:51:00.0