Kuva Porvoon vanhasta kaupungista aamun sarastaessa.

Hidasta vähän ja anna sielulle aikaa levätä

Hiljaisuuden harjoittaminen tarjoaa lepopaikan ja hiljentymisen mahdollisuuden, joka hoitaa ihmistä monella tasolla. Niin keho kuin mieli saavat rauhaa, tilaa ja uutta voimaa. Tarjoamme moninaisia tapoja arjessa pysähtymiseen ja rentoutumiseen.

Toiminnan pohjalla on kristillinen käsitys rakastavasta Jumalasta, jonka puoleen voi kääntyä pyytämään voimaa ja hengähtämään.

Kaikki toiminta on avointa eikä vaadi seurakunnan jäsenyyttä tai vahvaa uskonnollista vakaumusta. Lisäksi toiminta on maksutonta ellei erikseen mainita. Tervetulleita ovat siis kaikki, jotka kaipaavat elämän kiireessä paikkaa pysähtyä pyhän äärellä.

Levähtäkää vähän – armon varassa – läsnäolon salaisuutta kuunnellen!

YouTube-video

Toiminnan esittely

Vartti wanhalla sillalla

Irtaudu pieneksi hetkeksi arjesta vuosisataisella sillalla. 15 minuuttia kestävissä hetkissä on mahdollista hetkeksi unohtaa murheet ja aistia jotain suurempaa veden virratessa.

Kokoonnumme Porvoon vanhalla sillalla, touko-syyskuussa joka kuukauden 1. päivä klo 18—18.15.

Toiminta ei vaadi etukäteisilmoittautumista, riittää kun saavut paikalle ajoissa.

Kyselyt: riitta.kaajava@evl.fi

Kaupunkipyhiinvaellus

Pienikin pyhiinvaellus on matka. Nämä kaupunkivaellukset toteutuvat historiallisessa Porvoossa pienin pysähdyksin. 

Kävelyllä teemme matkaa monessa suunnassa: sisäänpäin kohti itseä, yhdessä toisten vierellä, ylöspäin kohti pyhää. Kuljemme kaupunkiluonnon keskellä menneiden sukupolvien jalanjäljissä.  

Mikä on sinulle pyhää/ pyhä paikka? Matkallamme voimme kohdata pyhän jossakin paikassa, hetkessä, luonnossa. Voimme katsoa tuttuakin uusin silmin. Kävelyvaellus on tapa rukoilla. Kävely antaa tilan kehon tyyntymiselle.

Toiminta ei vaadi etukäteisilmoittautumista, riittää kun saavut paikalle ajoissa.

Kyselyt: taina.virolainen@evl.fi

Pieni pyhiinvaellus -iltamessu

Pieni pyhiinvaellus -messu on ehtoollisjumalanpalvelus, jossa keskitytään hiljaisuuteen, rauhaan ja ehtoollisen viettoon. Ehtoollinen eli kristillinen yhteinen ateria on aina kuulunut olennaisesti kristilliseen perinteeseen, ja siksi sen ääreen on mahdollista saapua tyhjentämään mielensä ja ajatuksensa. Messu kestään noin puoli tuntia. 

Messua vietetään Gammelbackan seurakuntakeskuksessa, Viertotie 1, kerran kuukaudessa keskiviikkoisin klo 18. Tulevat messut: 29.5.

Toiminta ei vaadi etukäteisilmoittautumista, riittää kun saavut paikalle ajoissa.

Kyselyt: riitta.kaajava@evl.fi

Hiljaisuuden retriitti

Retriitti tarkoittaa sivuun vetäytymistä. Retriitissä jäämme hetkeksi pois tutusta ympäristöstä ja totutusta päiväjärjestyksestä kuunnellaksemme omaa sisäistä – ja Jumalan – puhetta meille. Retriitti on sinua varten valmistettu viikonloppu, jossa saat levätä toisten retriittivieraiden kanssa, mutta vailla sosiaalisuuden paineita. Siellä päivää rytmittävät rukoushetket, ruokailut, lepo ja ulkoilu – omia tarpeitasi kuunnellen.

Nimitys ’hiljaisuuden retriitti’ kertoo olennaisen piirteen kokoontumisen luonteesta. Se ei ole suoritus eikä koulutusta vaan mahdollisuus. Retriitin päiväohjelmaan kuuluvat tavallisesti ehtoollisen vietto, hetkirukoukset sekä ohjattu hiljainen rukoushetki ja lyhyt virikepuhe jostakin hiljaisuuden viljelyyn liittyvästä aiheesta.

Osanottajat sitoutuvat keskinäiseen hiljaisuuteen. Heillä on kuitenkin mahdollisuus varata keskusteluaika retriitin ohjaajalta hiljaisuuden esiin nostamien asioi­den käsittelyyn tai ripittäytymiseen. Tärkeitä retriitin elementtejä ovat myös yhteiset ateriat sekä liik­kuminen luonnossa.

Hiljaisuuden retriitin keskeistä periaatetta kuvaa hyvin Markuksen evankeliumin kertomus Jee­suk­sen ja hänen opetuslastensa päätöksestä etsiä hiljaisuutta ja rauhaa kiireen ja ihmispaljouden kes­kel­lä (Mark. 6:30-34). Heidän ympä­ril­lään oli niin paljon tulijoita ja menijöitä, ettei heillä ollut aikaa edes syömiseen. Tässä tilanteessa Jeesus sanoo opetuslapsilleen: ”Tulkaa yksinäisyyteen ja autioon paikkaan, ja levähtäkää vähän.”

Viikonloppuretriittien (pe-su) hinnat vuonna 2024 ovat Porvoon ev.lut. seurakuntien jäsenille 110 €, muille 150 €. Porvoolaiset ovat etusijalla retriittipaikkoja varatessa, mutta ilmoittautumisjärjestys ja osallistujamäärä huomioiden myös muualta tuleville voi olla tilaa.

Tulevat retriitit

Hiljaisuuden retriitti 30.8.-1.9.2024, Pellinki. Ilmoittautuminen avautuu lähempänä

Hiljaisuuden retriitti 15.-17.11.2024, Nilsas, Sipoo. Ilmoittautuminen avautuu lähempänä

Hiljaisuus-tapahtumat

Retriittien tapaisesti hiljaisuuden tapahtumissa irtaudutaan hetkeksi arjen ympäristöstä ja totutusta päiväjärjestyksestä hiljaisuuteen. Tapahtumat ovat hiljaisuuden retriittiä lyhyempiä ja maksuttomia, ellei toisin mainita.

Tulevat tapahtumat

Hiljaisuuden päivä  la 5.10.klo 10—16,  Gammelbackan seurakuntakeskus, Viertotie 1. 

Pysäytä arki puoleksi päiväksi ja kuuntele mitä sydämellä on sanottavaa. Ilmoittautuminen avautuu lähempänä.

Hiljaisuuden yö 29.-30.11., Porvoon tuomiokirkossa. 

Vietä yö historiallisessa tuomiokirkossa pysähtyen kuuntelemaan sen seinistä hohkaavaa rauhaa. Ilmoittautuminen avautuu lähempänä

Kristillinen meditaatio

Kristillinen meditaatio on hiljaista sydämen rukousta. Ryhmässä on yhteisen meditaatiohetken lisäksi sanallista rukousta, lyhyt virikepuhe ja mahdollisuus jakamiseen. Tärkeintä on yhteinen hiljaisuuden kokeminen.

"Kristillisen meditaation keskeinen tavoite on sallia Jumalan salaperäisen ja äänettömän läsnäolon meissä tulla siksi todellisuudeksi, joka antaa tarkoituksen ja merkityksen kaikelle mitä teemme ja olemme."
- John Main, Maailman kristillisen meditaation yhteisö (wccm.org)

Sinulla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta meditaatiosta tai hiljaisesta rukouksesta. Toivotamme tervetulleeksi kaikki aiheesta kiinnostuneet.

Ryhmää ohjaa diakoni Sini Makkonen.

Kokoonnumme vuoden ympäri Sillanmäen tuvassa, Välikatu 19, tiistaisin klo 17—18.

Toiminta ei vaadi etukäteisilmoittautumista, riittää kun saavut paikalle ajoissa.

Lisätiedot: sini.makkonen@evl.fi

Hiljaisuuden jooga

Hiljaisuuden jooga® on sairaalapappi Heli Harjunpään kehittämä kristillisen joogan muoto, jossa yhdistyvät lempeä kehollinen harjoitus, mielen rauhoittuminen ja hengellisyys.

Kehon ja mielen kokonaisvaltaisessa harjoituksessa on joogaliikkeitä, rukouksia ja kohtia Raamatusta. Hengityksellä rauhoitetaan kehoa ja meditaatioissa tai mietiskelyissä voidaan taas saada mieltä rauhoittumaan ja rentoutumaan. 

Hiljaisuuden joogassa liitytään mystiikan teologiaan, kokemuksellisuuteen, kuuntelevaan rukoukseen ja kontemplaatioon. Hiljaisuuden joogaharjoitukset ovat hiljaisuuden viljelyä koko olemuksella – keholla, mielellä ja hengellä. Niissä avaudutaan kohden sisäistä hiljaisuutta, joka on hengellinen ulottuvuus, jossa mieli hiljenee ja tulee tilaa Jumalan läsnäolon kokemiselle. Ne ovat yhtenäinen meditatiivinen kokonaisuus, miniretriitti.

Ota mukaasi oma joogamatto, viltti ja vesipullo, sekä löysät tai joustavat vaatteet. Meillä on yksi lainamatto, jos haluat tulla kokeilemaan mutta sinulla ei ole omaa mattoa. 

Porvoossa Hiljaisuuden joogaa ohjaa pappi Ulla Lumijärvi.

Kokoonnumme vuoden ympäri Porvoon seurakuntakodin kappelissa, Lundinkatu 5, 4. krs, maanantaisin klo 18—19.30.

Toiminta ei vaadi etukäteisilmoittautumista, riittää kun saavut paikalle ajoissa.

Lisätiedot: sini.makkonen@evl.fi

Itsenäiset pysähdyspaikat

Omatoimipyhiinvaellus Gammelbackassa

Sana pyhiinvaellus vie ajatukset helposti tunnetuille pyhiinvaellusreiteille, kuten Camino de Santiagolle Espanjassa tai St. Olavsledenille Suomessa. Pyhiinvaelluksen voi kuitenkin tehdä myös Maarilla, Kokonniemessä, Gammelbackan kartanometsässä tai Sikosaaressa täällä Porvoossa.  

Porvoon Gammelbackassa voi osallistua pieneen pyhiinvaellukseen omatoimisesti. Reitti kulkee Gammelbackan metsässä, joka on osin vanhaa historiallista kartanometsää ja jossa kasvaa havupuiden lisäksi monia erilaisia istutettuja puulajeja.

Pääset lähtemään muutaman kilometrin matkalle lataamalla sovelluskaupasta maksuttoman CityNomadi- sovelluksenLinkki avautuu uudessa välilehdessä tai avaamalla reitti puhelimen selaimessaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Sen jälkeen hae sovelluksesta reitti "Pieni pyhiinvaellus Gammelbackassa". 

Karijärven taidepolku

Tällä polulla luonto ja kulttuuri kohtaavat. Havainnoi ja aisti, löydä oma polkusi!

Taidepolku sisältää kuoromusiikkia, taidevalokuvia ja niihin kirjoitettuja hiljentymistekstejä. 

Polku alkaa osoitteesta Karijärventie 102 vanhan Karijärven rakennukselta keltaisin QR-koodi kyltein. 

Polun varrella on myös valkoisia, aiemmin toteutetun hartauspolun rasteja. Rantaa pitkin edestakaisin kulkevan polun pituus on alle kilometrin ja rasteja on kymmenen.

Reitti ei valitettavasti sovellu liikuntarajoitteisille tai ole suunniteltu aivan perheen pienimmille.

Lisätiedot: merja.falck@evl.fi

Muuta toimintaa hengähdyshetkeä kaipaavalle

Pyhiinvaelluspyöräily pariskunnille

Tarkempaa tietoa tapahtumasta ilmestyy lähempänä.

Päivämäärät: pe 30.8. - su 1.9.

Voit tulla koko ajaksi tai päiväksi. Päivämatka n. 25 km. Yöpyminen teltoissa. 

Ilmoittautumiset ja kyselyt: minna.e.tuominen@evl.fi

Ota yhteyttä

kappalainen
Porvoon suomalainen seurakunta
Lundinkatu 5
06100 Porvoo

Lähetystyö, evankelioimistyö, maahanmuuttajat

Poimintoja blogeista