Tuomiokirkkosukkien yhteisneulonta

YouTube-video

Maanantaina 14.11. alkaa Tuomiokirkkosukkien yhteisneulonta! (KAL, knit along). Sukat neulotaan pienissä osioissa, ja ohjeet niihin ilmestyvät aina maanantaisin. Ohjeita julkaistaan neljä alkaen 14.11. ja päättyen 5.12.

Nämä siis ehtii loistavasti tehdä vaikkapa joululahjaksi! Valmiista sukista ei julkaista kuvaa etukäteen, vaan kokonaisuus paljastuu viikko viikolta 
Sukat neulotaan kirjoneuleena varresta varpaisiin. Alkuperäisestä sukkaohjeesta tulee sukat n. 38 kokoiseen jalkaan, mutta ohje on helposti muokattavissa isommaksi ja leveämmäksi.

Sukkaan käytetään Novitan 7 veljeksen paksuista lankaa (juoksevuus 100g=200m) väreissä valkoinen, harmaa ja terrakotta. Toki voit käyttää muitakin värejä, mitä kaapista sattuu löytymään!

Sukat on suunnitellut nuorisotyönohjaaja Jasmiina Kiri. Ei kaupalliseen käyttöön.

Toivottavasti mahdollisimman moni innostuu mukaan neulomaan ja jakamaan kokemuksiaan!

Ohje maanantaina 14.11.

Tuomiokirkkosukka-yhteisneulonnan ensimmäinen osa tulee tässä!

Eli lankana Novitan 7 veljestä tai vastaava (100g=200m), puikot 3,5 tai oman käsialan mukaan. Tässä vaiheessa voi jo paljastaa, että sukasta tulee pohjemittainen ja n. 38 kokoinen, jos teet tämän ohjeen mukaan. Koko on kuitenkin helposti muokattavissa, kun sukassa päästään terään asti.

Luo terrakotan värisellä langalla 48 silmukkaa ja jaa ne tasan 12s/puikko.

Neulo 2 oikein, 2 nurin -joustinneuletta 15 krs. Vaihda työhön valkoinen lanka ja lisää tasaisin välein 2s/puikko.

Neulo kaavion mukaan kerrokset 17-40. Kaaviota luetaan alhaalta ylös, oikealta vasemmalle.

Vinkki 1: Jos haluat tehdä pohkeesta paksumman, aloita joustinneule 14 silmukalla/puikko ja lisää 2 silmukkaa joustimen jälkeen: 16s/puikko. Tällöin voit tehdä sivussa olevia punaisia palkkeja 2 lisää kummallekin puolelle.

Vinkki 2: Jos kuvioiden välillä on 5 valkoista silmukkaa tai enemmän, kierrä 4 tai 5 silmukan välein langat toistensa ympäri. Näin vältät pitkät langanjuoksut sukan nurjalla puolella.

Muistathan jakaa kuvia sukkasi vaiheista! Odotamme mielenkiinnolla, millaisia luomuksia tämän neljän viikon aikana syntyy. :)

Voit jakaa kuviasi myös muualla somessa käyttämällä hashtagia #tuomiokirkkosukatLinkki avautuu uudessa välilehdessä

 

Ohje maanantaina 21.11.

 

Sukan toinen osa tulee tässä!

Tämänpäiväisessä ohjeessa seuraat vain kaaviota.

Mikäli olet neulonut sukat 16 silmukalla/puikko, lisää kunkin kuvion (sydän, ankkuri, risti) väliin silmukoita. Voit myös tehdä nilkan resorin 14 silmukalla/puikko.

Muistathan taas jakaa kuvia edistymisestäsi!

 

Sukkaohje 28.11.

Täältä tulee Tuomiokirkkosukkien kolmas osa! Tänään tehdään kantapää ja aloitetaan sukan terää.

Aloita joustimen jälkeen vahvistettu kantapää terrakotan värisellä langalla:

Neulo 4. puikon silmukat 1. puikolle. Käännä työ.

2. kerros: Nosta 1 silmukka neulomatta ja neulo loput 23 silmukkaa nurin. Käännä työ.

3. kerros: Nosta 1. silmukka neulomatta, *neulo 1s oikein, nosta 1s neulomatta*, jatka * väliä kunnes työssä on jäljellä 1 silmukka; neulo oikein.

Toista kerroksia 2 ja 3, kunnes kantalapussa on 24 kerrosta. Kerrokset on helpointa laskea työn oikealle puolelle muodostuvista ”isoista” silmukoista.

Aloita työn oikealla puolella kantapohjan kavennukset: Nosta neulomatta, neulo vuorotellen kunnes reunassa on jäljellä 9 silmukkaa, nosta 1 s neulomatta, neulo 1s ja vedä nostettu silmukka neulotun silmukan yli.

1. Käännä työ, nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 6 nurin, neulo 2 seuraavaa silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ.

2. *Nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 1o* 3 kertaa, nosta 1s neulomatta, nosta 1 s neulomatta, neulo 1o ja vedä viimeisin nostettu silmukka neulotun yli. Käännä työ.

Toista kerroksia 1 ja 2, kunnes molempien reunojen silmukat ovat loppuneet ja sinulla on jäljellä 8 silmukkaa.

Poimi kantalapun molemmista reunoista 12+1 silmukkaa ja jaa jäljelle jääneet 8 silmukkaa tasan kahdelle puikolle: 17 s/puikot 1 ja 4.

Jatka valkoisella langalla kaavion mukaan: lisää 2 silmukkaa puikoille 2 ja 3 samalla, kun teet kavennuksia puikoilta 1 ja 4. Lopulta jokaisella puikolla pitäisi taas olla 14 silmukkaa.

Ensi viikolla aloitetaankin viimeinen kuvio ja saatetaan sukka valmiiksi!

 

Sukkaohje 9.12.

Ensiksi pahoittelut, että tämä tulee vasta perjantaina tänne!

Tuomiokirkkosukkien viimeistä osaa koristaa tuomiokirkon pylväästäkin tuttu yksisarvinen!

Neulo ensin kuviota harmaalla ja valkoisella ohjeen mukaan, sen jälkeen valkoista niin kauan, että pikkuvarvas peittyy. Tässä kohtaa voit ottaa käyttöön tikapuutekniikan, mikäli haluat.

Vaihda sitten työhön terrakotan värinen lanka (tai jatka valkoisella).

Aloita sen jälkeen kärkikavennus:

Neulo oikein, kunnes ensimmäisellä puikolla on jäljellä 3 silmukkaa, neulo 2s oikein yhteen, 1 oikein.

Neulo 1 oikein, tee ylivetokavennus, neulo, kunnes 3. puikolla on jäljellä 3 silmukkaa. Neulo 2 oikein yhteen, 1 oikein.

4. puikolla neulo 1 oikein, tee ylivetokavennus ja neulo loput silmukat oikein.

Neulo 1 kerros oikein.

Toista edellä kuvattuja kerroksia, kunnes kullakin puikolla on jäljellä 6 silmukkaa. Sen jälkeen tee kavennukset joka kerroksella, kunnes työssä on yhteensä 8 silmukkaa. Katkaise lanka reilun pituiseksi ja vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi.