Porvoon tuomiokirkkovillasukat

Tällä ohjeella neulot mitä mainioimmat kirkkosukat

Sukat neulotaan kirjoneuleena varresta varpaisiin. Tällä ohjeella sukista tulee noin kokoa 38, mutta ohje on helposti muokattavissa isommaksi ja leveämmäksi. Sukkaan käytetään Novitan 7 veljeksen paksuista lankaa (juoksevuus 100g=200m) väreissä valkoinen, harmaa ja terrakotta. Toki voit käyttää muitakin värejä, mitä kaapista sattuu löytymään. Puikot kokoa 3,5 tai oman käsialan mukaan.

Sukat on suunnitellut nuorisotyönohjaaja Jasmiina Kiri. Ei kaupalliseen käyttöön.

Ensimmäinen osa

Tässä aluksi vähän tietoa, mitä olet käsilläsi tekemässä:

Sukan ensimmäistä osaa koristaa tuomiokirkon päätykolmion, johon liittyy valtava määrä vertauskuvallisuutta. 12 pistettä kuvaavat Jeesuksen opetuslapsia. Jos käyt katsomassa päätykolmiota paikan päällä, näet vain 11 ympyrää, sillä Juudas, joka kavalsi Jeesuksen, ei ole kuvattuna. Pisteiden yläpuolella (ohjekuvassa) näkyvä valkoinen alue kuvaa iankaikkista elämää. Oikeassa kolmiossa opetuslasten ja iankaikkisen elämän välistä löytyy sahalaitainen alue, joka kuvaa Kristuksen kärsimystietä. Matka Jerusalemin pääsiäisjuhlille palmusunnuntaina aasilla ratsastaen kääntyi kiirastorstain viimeisen ehtoollisen jälkeen kohti ristiinnaulitsemista. Hän olisi voinut pelastaa itsensä ristin tuomasta kärsimyksestä, mutta se ei ollut hänen tahtonsa. Jumala näytti olevansa valmis itse kärsimään ihmisen tavoin, jotta todella ymmärtäisimme hänen rakkautensa. "Kuin isä, joka tekee kaikkensa lastensa hyväksi." Heti pisteiden alapuolella (ohjekuvassa) pylväiden vieressä näkyvät alueet kuvaavat kansanjoukkoja Jeesuksen ristin juuressa. "Isä, anna heille anteeksiHe eivät tiedämitä tekevät." Luuk. 23:36. kaikui tuolloin Kristukselta selittäen, ettei edes hänen surmaaminen ollut niin suurta vääryyttä, etteikö Jumala antaisi anteeksi. Neljästä selkeämmin erottuvasta pylväästä ohjekuvan vasemmalla puolella on kuvattuna Jeesuksen äiti Maria ja yksi Jeesuksen läheisimmistä opetuslapsista Johannes. Kaksi muuta pylvästä ovat edelleen meille mysteeri. Jeesuksen ristin poikkisakaran alapuolen kaksi pyöreää aluetta kuvaavat enkeleitä. Niiden kanssa oikeaan päätykolmioon on kuvattu laintaulut eli kymmenen käskyä, jotka muistuttavat Jumalan oikeudenmukaisuudesta ja tasa-arvoisuudesta. Oikeassa päätykolmiossa ristin huipun päälle on kuvattu vielä kolmio, joka muistuttaa ymmärryksestämme Jumalan olemuksesta pyhänä kolminaisuutena: Isä, Poika ja Pyhä Henki.

Luo terrakotan värisellä langalla 48 silmukkaa. Jaa ne tasan 12s / puikko.

Neulo 2 oikein, 2 nurin -joustinneuletta 15 krs. Vaihda työhön valkoinen lanka ja lisää tasaisin välein 2s/puikko.

Neulo kaavion mukaan kerrokset 17–40. Kaaviota luetaan alhaalta ylös, oikealta vasemmalle.

Vinkki 1: Jos haluat tehdä pohkeesta paksumman, aloita joustinneule 14 silmukalla / puikko ja lisää 2 silmukkaa joustimen jälkeen: 16s / puikko. Tällöin voit tehdä sivussa olevia punaisia palkkeja 2 lisää kummallekin puolelle.

Vinkki 2: Jos kuvioiden välillä on 5 valkoista silmukkaa tai enemmän, kierrä 4 tai 5 silmukan välein langat toistensa ympäri. Näin vältät pitkät langanjuoksut sukan nurjalla puolella.

Voit jakaa edistymistäsi somessa käyttämällä hashtagia #tuomiokirkkosukatLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja linkata mukaan @porvoontuomiokirkko

Toinen osa

Tätä osaa koristavat kristittynä elämisen ydinajatukset usko, toivo ja rakkaus. Usko on sydämen luottamusta Jumalan tahtoon ja rakkauteen. Oli oma uskosi kuinka vahvaa tai heikkoa tahansa oman määrittelysi mukaan, se ei vaikuta Jumalan rakkauteen sinua kohtaan. Usko ei ole uskomusta vain yliluonnolliseen Jumalaan, joka saattaa välillä luonnontiedekeskeisessä maailmakuvassa saada säröjä, vaan luopumista omista luuloista hallita elämää. Elämä ei ole aina meidän omissa käsissämme, jopa harvemmin kuin haluaisi. Usko on luottamista siihen, että elämää ohjaa Jumala, joka on hyvä ja rakastava. Toivo on sitä, mitä ilman on mahdotonta elää. Kaikkein suurimmakin kärsimyksen kohdatessa rakkaus ja usko voivat horjua, mutta toivo on se, mikä meidät pitää kiinni elämässä. Meitä ympäröi menetysten keskellä jälleennäkemisen toivo, ja vääryyden kohdatessa Jumalan oikeudenmukaisuuden toivo. Viimeistään ikuisen elämän alkaessa oikeudenmukaisuus toteutuu. Rakkaus on muistutusta Jumalan hyvästä tahdosta meitä kohtaan. Hänen rakkautensa on suurta ja käsittämätöntä. Samoin rakkaus on muistutusta Jeesuksen sanoista "rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi". Vain rakastamalla meidän on mahdollista parantaa tätä meille lahjana annettua maailmaa.

Mikäli olet neulonut sukat 16 silmukalla / puikko, lisää kunkin kuvion (risti, ankkuri, sydän) väliin silmukoita. Voit myös tehdä nilkan resorin 14 silmukalla / puikko.

Kolmas osa

Tätä yksiväristä osaa koristaa elämä. Meillä on yksi yhteinen elämä, joka on alkaa ja loppuu samalla tavalla. Se, mikä meitä erottaa, on tarinat. Elämä on "muhkuraista", iloja ja suruja, naurua ja itkua. Voisiko elämän nähdä pettymysten kuoppien ja onnistumisten huippujen sijasta tarinana, johon kuuluvat kaikki muhkuraiset hetket? Toiset asiat opitaan kantapään kautta, mutta se on osa tätä elämää, ja tekee meidän tarinoidemme muhkuroista uniikkeja.

Tässä vaiheessa tehdään siis kantapää ja aloitetaan sukan terää.

Aloita joustimen jälkeen vahvistettu kantapää terrakotan värisellä langalla:

Neulo 4. puikon silmukat 1. puikolle. Käännä työ.

2. kerros: Nosta 1 silmukka neulomatta ja neulo loput 23 silmukkaa nurin. Käännä työ.

3. kerros: Nosta 1. silmukka neulomatta, *neulo 1s oikein, nosta 1s neulomatta*, jatka * väliä kunnes työssä on jäljellä 1 silmukka; neulo oikein.

Toista kerroksia 2 ja 3, kunnes kantalapussa on 24 kerrosta. Kerrokset on helpointa laskea työn oikealle puolelle muodostuvista ”isoista” silmukoista.

Aloita työn oikealla puolella kantapohjan kavennukset: Nosta neulomatta, neulo vuorotellen kunnes reunassa on jäljellä 9 silmukkaa, nosta 1 s neulomatta, neulo 1s ja vedä nostettu silmukka neulotun silmukan yli.

1. Käännä työ, nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 6 nurin, neulo 2 seuraavaa silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ.

2. *Nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 1o* 3 kertaa, nosta 1s neulomatta, nosta 1 s neulomatta, neulo 1o ja vedä viimeisin nostettu silmukka neulotun yli. Käännä työ.

Toista kerroksia 1 ja 2, kunnes molempien reunojen silmukat ovat loppuneet ja sinulla on jäljellä 8 silmukkaa.

Poimi kantalapun molemmista reunoista 12+1 silmukkaa ja jaa jäljelle jääneet 8 silmukkaa tasan kahdelle puikolle: 17 s/puikot 1 ja 4.

Jatka valkoisella langalla kaavion mukaan: lisää 2 silmukkaa puikoille 2 ja 3 samalla, kun teet kavennuksia puikoilta 1 ja 4. Lopulta jokaisella puikolla pitäisi taas olla 14 silmukkaa.

Neljäs osa

Tuomiokirkkosukkien viimeistä osaa koristaa tuomiokirkon pylvääseen maalattu yksisarvinen.  Antiikin tarustossa yksisarvinen oli hyvin arka eläin, jonka vain neitsyt saattoi ottaa kiinni. Toiseksi yksisarvinen nähtiin puhtaana ja viattomana. Näistä syistä kirkossa on kuvattu yksisarvisella itse Kristusta, joka puhtaana ja viattomana syntyi neitsyt Marialle ensimmäisenä jouluna.

Neulo ensin kuviota harmaalla ja valkoisella ohjeen mukaan, sen jälkeen valkoista niin kauan, että pikkuvarvas peittyy. Tässä kohtaa voit ottaa käyttöön tikapuutekniikan, mikäli haluat.

Vaihda sitten työhön terrakotan värinen lanka (tai jatka valkoisella).

Aloita sen jälkeen kärkikavennus:

Neulo oikein, kunnes ensimmäisellä puikolla on jäljellä 3 silmukkaa, neulo 2s oikein yhteen, 1 oikein.

Neulo 1 oikein, tee ylivetokavennus, neulo, kunnes 3. puikolla on jäljellä 3 silmukkaa. Neulo 2 oikein yhteen, 1 oikein.

4. puikolla neulo 1 oikein, tee ylivetokavennus ja neulo loput silmukat oikein.

Neulo 1 kerros oikein.

Toista edellä kuvattuja kerroksia, kunnes kullakin puikolla on jäljellä 6 silmukkaa. Sen jälkeen tee kavennukset joka kerroksella, kunnes työssä on yhteensä 8 silmukkaa. Katkaise lanka reilun pituiseksi ja vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi.

Valmiit tuomiokirkkosukat, niitä puetaan jalkaan.
Voit jakaa neulehetkesi tai kuvan valmiista sukista #tuomiokirkkosukat.