Nuori peukuttaa albaan pukeutuneena Porvoon tuomiokirkon pihalla ennen konfirmaation alkua.

Usein kysytyt kysymykset

Kuka voi tulla rippikouluun?


Ryhmämuotoiseen rippikouluun voivat ensisijaisesti hakea kyseisenä vuonna 15 vuotta tai enemmän täyttävät Porvoon suomalaiseen seurakuntaan kuuluvat ja muut Porvoon kaupungin alueella asuvat nuoret. Rippikoulun voi käydä, vaikka ei olisikaan seurakunnan jäsen. Konfirmaatioon osallistuminen edellyttää kuitenkin kirkkoon liittymistä. Uskonnonvapauslain mukaan 12 vuotta täyttänyt voi liittyä seurakunnan jäseneksi huoltajiensa luvalla. Mahdollinen kaste järjestetään rippikoulun aikana nuoren ja huoltajien valitsemana ajankohtana. Yli 15-vuotiaat ja aikuiset voivat osallistua aikuisrippikouluun, jollaiseen on mahdollista hakeutua ympäri vuoden.

Miten rippikouluun ilmoittaudutaan?


Rippikouluihin ilmoittautuminen tapahtuu ensi sijaisesti internetissä, ilmoittautumisajankohta on syksyllä, tarkemmat tiedot ja ajankohdat löydät täältä. Voit ilmoittautua rippikouluun myös nuorisotoimiston päivystyksessä tiistaista torstaihin klo 14-15.45. Sijainti on Alusta nuorisotila (Lundikatu 5/ Runeberginkatu 29, sisäpiha) tai puhelimitse päivystysaikana puh. 040 711 2780.

Onko ilmoittautumisjärjestyksellä vaikutusta siihen, mihin ryhmään nuori tulee valituksi?

 

Ei ole. Rippikouluryhmiin valitaan 25 nuorta ja ryhmät jaetaan vasta sitten kun ilmoittautumisaika on päättynyt. Usein toiveet keskittyvät muutamiin rippikouluihin, joten osan kohdalla yhtäkään viidestä toiveesta ei voida valitettavasti toteuttaa.

Milloin saan tietää, mihin rippikouluryhmään pääsen?


Saat marras-joulukuussa kotiisi kirjeen, jossa kerrotaan, mihin rippikouluun olet päässyt. Tätä ennen emme voi antaa puhelimitse tietoja rippikoulupaikoista, joten odotathan kärsivällisesti kirjettäsi.

Voiko rippikouluryhmää vaihtaa?


Voi, mikäli siinä ryhmässä, johon nuori haluaa vaihtaa, on tilaa. Nuori voi myös ilmoittautua vaihtolistalle jonottamaan mahdollisesti vapautuvaa paikkaa johonkin tiettyyn ryhmään. Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei peruutuksia välttämättä tule. Mahdollista vaihtoa odotellessakin on tärkeää, että nuori aloittaa alkujakson siinä ryhmässä, johon hänet on sijoitettu.

Kuinka kauan rippikoulu kestää?


Rippikoulu on noin puolen vuoden mittainen matka kristilliseen uskoon ja nuoren elämänkysymyksiin. Se alkaa oikeastaan jo ilmoittautumisesta, mutta käytännössä vasta oman ryhmän ensimmäisestä tapaamisesta. Puolivuotinen rippikoulu alkaa alkujaksolla, jolloin tutustut sekä rippikouluryhmääsi että seurakunnan elämään.

Rippikouluun kuuluu aina tiivis ja aktiivinen intensiivijakso, joka on joko leiri tai päivärippikoulu kaupungissa. Puolivuotisen rippikoulun huipentaa ja päättää konfirmaatiomessu.

Miten nuori voi korvata poissaolojaan?


Rippikoulu koostuu alkujaksosta ja intensiivijaksosta. Alkujaksolla nuori tutustuu seurakunnan elämään. Jokaisella ripariryhmällä on oma aikataulunsa. Olisi toivottavaa, että nuori pystyisi kulkemaan koko rippikoulun oman ryhmänsä mukana. Jos kuitenkin jokin tilaisuus jää välistä, korvaamisesta pitää sopia oman ryhmän ohjaajien kanssa.

Mikäli intensiivijakso keskeytyy esimerkiksi sairastumisen vuoksi, poissaolojen korvaamisesta täytyy sopia ryhmän ohjaajien kanssa. Poissaolopäivät korvataan esimerkiksi henkilökohtaisilla tapaamisilla sekä tehtävillä. Intensiivijakson keskeytyessä nuoren konfirmaatiopäivä saattaa siirtyä eteenpäin.

Pitääkö jotain opetella ulkoa?


Menneinä vuosina rippikoulussa oli tapana opetella ulkoa useita kristinuskon kannalta keskeisiä rukouksia ja raamatunlauseita. Nykyään ns. ulkoläksyjen määrä on vähentynyt, mutta ei poistunut kokonaan. Niitä ei kuitenkaan opetella vain huvin vuoksi. Monet niistä ovat sellaisia, jotka seurakunta lausuu esimerkiksi messussa yhdessä. Tällaisia ovat uskontunnustus ja Isä meidän-rukous.

Ulkoläksyistä ei kannata ottaa paineita, kenenkään rippikoulun käyminen ei jää kiinni niiden oppimisesta. Niitä lausutaan yhdessä monissa eri tilanteissa ja nuoret oppivat ne viimeistään intensiivijakson aikana. Ohjaajat ottavat aina huomioon nuorten mahdolliset oppimisvaikeudet ja –häiriöt. Niistä kannattaa jutella rohkeasti heti rippikoulun alussa.

Kuka saa osallistua ehtoolliselle ja koska?


Ateriayhteys on Raamatussa keskeinen yhteyden, ystävyyden ja luottamuksen merkki. Ehtoollisen sakramentti on Jeesuksen asettama pyhä ateria ja tarkoitettu jokaiselle kristitylle uskon vahvistukseksi.

Rippikoulun juuret ovat itsenäiselle ehtoolliselle valmistamisessa. Lapset voivat vanhempiensa tai muiden kristilliseen kasvatukseen osallistuvien kanssa osallistua ehtoolliselle. Näin myös rippikoululaiset saavat rippikoulun aikana osallistua ehtoolliselle yhteisessä jumalanpalveluksessa rippikoulunsa ohjaajan kanssa. Uudessa rippikoulusuunnitelmassa painotetaan ehtoolliskasvatusta ja sitä, että nuoret osallistuvat ehtoolliselle ennen omaa konfirmaatiotaan.

Kuinka kauan konfirmaatio kestää?


Itse konfirmaation kestää on noin tunnin ja 15 minuuttia. Toinen 15 minuuttia kannattaa kuitenkin varata todistusten jakoon ja siihen, että nuorilla menee messun päätyttyä hieman aikaa albojen palauttamisessa.

Onko konfirmaation vierasmäärää jotenkin rajoitettu?


Ei ole, kaikki ovat tervetulleita konfirmaatiojuhlaan. Kirkko voi tulla kuitenkin täyteen, joten jos haluaa (hyvän) istumapaikan, kannattaa saapua ajoissa.

Kuinka monta kummia siunaamisessa saa olla mukana? Tarvitseeko sitä harjoitella?


Kummien määrää ei ole rajoitettu, sopu sijaa antaa. Kummien kannattaa kuitenkin istua kirkossa sellaisessa paikassa, että he pääsevät liikkumaan helposti kirkon etuosaan. Porvoon tuomiokirkossa on varattu kummeille omat paikat alttarin molemmin puolin. Heidät kutsutaan konfirmaatiossa alttarin äärelle oman kummilapsensa taakse. Messun toimittajat antavat tarvittavat ohjeet juhlassa.

Saako konfirmaatiojuhlassa valokuvata?

Kyllä saa, mutta mielellään omalta paikalta. Valokuvaaminen ei saisi häiritä nuorten juhlahetkeä.

Rippikoulun käyminen aikuisena

Rippikoulun voi käydä myös 15 ikävuoden jälkeen, aikuisenakin. Aikuisrippikoulun voi käydä mihin tahansa aikaan vuodesta. Tutustu aikuisrippikouluun Porvoon suomalaisessa seurakunnassa tämän linkin kautta: Aikuisrippikoulu Porvoossa

 

 

 

 

 

Kengät konfirmaatio.

Ota yhteyttä

Porvoon suomalainen seurakunta
Lundinkatu 5 / Runeberginkatu 29, sisäpiha, kellarikerros
06100 PORVOO

Avoinna ke ja to klo 15-16.45.

Kasvatuksen asiantuntija
Porvoon suomalainen seurakunta
Lundinkatu 5
06100 PORVOO
seurakuntapastori
Porvoon suomalainen seurakunta

Rippikoulu, isostoiminta SEKO, partion yhdyshenkilö