Laatikkopyörä, porvoon tuomiokirkko, kesä.

Sähköpyörällä tulevaisuuteen - ympäristötavoitteemme

Vanhassa testamentissa kerrotaan, kuinka Jumala asetti ihmisen maailmaan viljelemään ja varjelemaan luomakuntaa. Kun synkät ilmastoraportit ja tulevaisuuden ennusteet hallitsevat uutissyötettä, voi olla vaikeaa löytää voimaa tehdä muutoksia. Mutta yhteisillä tavoitteilla voimme kaikki löytää voiman varjella luomakuntaa yhdessä.

Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla on tavoitteena olla hiilineutraali vuonna 2030. Ympäristötavoite läpäisee Porvoon seurakuntayhtymän, Porvoon suomalaisen seurakunnan ja Borgå svenska domkyrkoförsamlingin kaiken toiminnan ja olemme tehneet monia toimenpiteitä voidaksemme saavuttaa tavoitteet yhdeksän vuoden päästä. Tässä on muutamia niistä: 

  • Seuraamme. Kuinka paljon jätettä tuotetaan, kuinka paljon paperia tulostetaan, kuinka paljon lämpöä, sähköä ja vettä kulutetaan? Seuraamalla meistä voi tulla parempia säästämään siellä, missä resursseja tuhlataan. 
  • Luovumme. Käyttämättömät tilat myydään tai vuokrataan. Kertakäyttötuotteita vältetään.  
  • Valitsemme ympäristömerkittyjä tuotteita toimistoissa. Kopiopaperit, lehtiöt, käsisaippua, WC-paperi. 
  • Säästämme. Käytämme säästäväisesti energiaa; sammutamme valot ja suljemme tietokoneet lähtiessämme toimistosta. Hautausmaalla käytetään kasteluun vettä Porvoon joesta puhtaan veden sijaan.  
  • Kierrätämme. Hautausmaalla kannustamme lajittelemaan hautakynttilät ja kukkalaitteet tarkkaan, sillä ne sisältävät usein sekä muovia että metallia. Toimistoissa lajittelumahdollisuudet on tehty erityisen helposti saavutettaviksi henkilökunnalle, tavoitteena vähentää sekajätteen määrää.  
  • Pyöräilemme. Kannustamme sekä työntekijöitä että jäseniä kestävämpään elämäntapaan, esimerkiksi pyöräilemään. Kuvassa näette pyörän selässä Juha-Jaakko Virolaisen, yhteiskunta- ja aluetyöstä vastaava diakoni Porvoon suomalaisesta seurakunnasta ja Mira Soukan, joka työskentelee ympäristökysymysten parissa Porvoon seurakuntayhtymässä.  
  • Opimme lisää. Voidakseen tehdä muutoksen on oltava avoin sille, että oppii lisää. Tarjoamme toimintaa, jossa luonto ja ympäristö ovat keskiössä, muun muassa pyhiinvaelluksia, retriittejä ja ympäristöteemaisia jumalanpalveluksia. Ympäristökasvatus on luonnollinen osa lapsi- ja nuorisotoimintaa.  

Onko sinulla omia ympäristötavoitteita tai -strategioita arjessasi? Anna vinkkejä ja kerro ihmeessä! 

Porvoon seurakuntien ympäristöohjelma

Porvoon Seurakuntayhtymä käynnisti kaiken toiminnan läpileikkaavan ympäristöjärjestelmän rakentamisen syksyllä 2019. Joulukuussa 2020 Kirkkohallitus myönsi yhtymälle  kirkon ympäristödiplomin, joka ohjaa toimintaa kestävän kehityksen mukaisesti ja luontoarvoja kunnioittaen.

Kirkon ympäristödiplomi

Kirkon ympäristödiplomi on seurakunnille räätälöity väline kantaa vastuuta luomakunnasta ja kehittää toimintaa ympäristöystävälliseksi. Ohjelman ympäristönäkökulmana on huomioida seurakunnan eri toimintojen osa-alueet. Se on työkalu luomakunnan hyvän edistämiseen hautausmaalta saarnastuoliin ja virastoista rippikoululeireille.

Tavoitteena hiilineutraali kirkko vuonna 2030

Porvoon seurakunnat haluavat ympäristöohjelman kautta olla tukemassa myös kaupungin paikallista ilmasto-ohjelmaa, kirkon Hiilineutraali Kirkko -ohjelmaa sekä Suomen ilmastopäästöjen vähentämiseen tähtäävää ohjelmaa. Teologisesta näkökulmasta ympäristönsuojelu on ihmisen alkuperäiseen perustehtävään ”viljellä ja varjella maata” - kuuluva asia.

Lisätietoja ja yhteyshenkilö:
Mira Soukka, Ympäristövastaava, puh. 040 711 2820