Uutiset 

Uutislistaukseen

Lyhty hautausmaalla pyhäinpäivänä.

Lapsille kynttilärastirata hautausmaalla pyhäinpäivänä

2.11.2021 08.59

Lauantaina on pyhäinpäivä. Silloin on perinteenä sytyttää kynttilä läheisten haudoilla ja sillä tavoin ilmaista kaipausta ja muistella niitä, jotka eivät enää ole keskuudessamme. Uutuutena järjestetään lapsille pyhäinpäiväpolku lauantaina 6.11. klo 16–18 välisenä aikana Näsinmäen hautausmaalla.  

 

Pyhäinpäivänä muistetaan kuolleita rakkaita sytyttämällä kynttilöitä kodeissa, kirkoissa ja hautausmaalla

Marraskuussa, vuoden pimeimpään aikaan, vietetään pyhäinpäivää (aiemmin pyhäinmiestenpäivä). Pyhäinpäivänä muistetaan kuolleita rakkaita sytyttämällä kynttilöitä. Haudoilla käynti pyhäinpäivänä yleistyi Suomessa toisen maailmansodan jälkeen. Kuolleiden muistelemisen lisäksi pyhäinpäivä muistuttaa jälleennäkemisen toivosta.

Myös jumalanpalveluksissa muistetaan viime pyhäinpäivän jälkeen kuolleita seurakuntalaisia. Monissa seurakunnissa on tapana lukea heidän nimensä ja sytyttää kynttilät heidän muistokseen.

Pyhäinpäivän iltakirkko vietetään Porvoon tuomiokirkossa lauantaina 6.11. klo 18. Tilaisuudessa luetaan vuoden aikana kuolleiden nimet ja sytytetään muistokynttilät.

Musiikki luo toivoa ja tuo lohtua

Pyhäinpäivän viikonloppuna Porvoon tuomiokirkossa soi jokaisena päivänä.

Perjantaina 5.11. klo 19 Sipoon kamariorkesterin konsertissa kuullaan Mozartin teoksia.

Lauantaina 6.11. klo 16 sopraano Tanja Kauppinen-Savijoki ja Kai Ekman, piano esittävät mm. Sibeliuksen ja Griegin lauluja “Pohjolan kaiho” -konsertissaan.

Sunnuntaina 7.11. klo 16 on tuomiokirkossa mahdollisuus muistella edesmenneitä kauniin musiikin ja runojen parissa. Luopumisen lauluja -konsertissa esiintyvät sopraano Jonna Imeläinen, vuoden 2018 tangokuningas Jarno Kokko, tenori Jussi Salonen sekä kanttori Kaisa Sidoroff. 

- Konsertin ohjelma on koostettu siunaustilaisuuksissa paljon toivotuista lauluista. Vuosien varrella tätä konserttia on esitetty eri puolilla eteläistä Suomea. Olemme kuulleet, että monet ovat saaneet konsertin musiikista ja teksteistä valtavasti lohtua ja voimia kaipaukseen, kertoo kanttori Sidoroff.

Tervetuloa Näsinmäen hautausmaalle

Muistelupaikka hautausmaalla.

Tervetuloa Näsinmäen hautausmaalle sytyttämään kynttilä läheistesi haudoilla. Jos haluat sytyttää kynttilän muualle haudattujen läheisten muistolle, voit sytyttää kynttiläsi muistelupaikassa, joka sijaitsee Näsinmäentien portin läheisyydessä. 

Hautausmaan muistelupaikkaa on tänä syksynä kunnostettu yhteistyössä LC Porvoo - Borgå lk:n kanssa. Muistelupaikalla on kynttilöille enemmän tilaa kuin aikaisemmin. Toivotaan, että muistelupaikalle tuodaan ’kertaluonteisia’ kynttilä- ja kukkatervehdyksiä.

Hautausmaalla on viisi isoa jäteastiaa varattu muovisille hautakynttilöille. Näiden astioiden luona on myös metallin keräysastia, johon voi laittaa muovisten hautakynttilöiden metallikannet. Pyhäinpäivän jälkeinen viikko on hyvä ajankohta korjata kynttilät pois ja valmistella hauta talvea varten.
 

“Lasten kanssa voi ja kannattaa puhua kuolemasta” Perheille suunnattu kynttilärastirata antaa siihen apua

Mainoskuva perheiden pyhäinpäivän kynttilärastiradasta.
Perheiden toiminnallinen pyhäinpäiväpolku järjestetään lauantaina 6.11. klo 16–18 välisenä aikana Näsinmäen hautausmaalla. Polulle voit lähteä tuona aikana oman aikataulusi mukaan.

- Rasteja on ympäri hautausmaata ja voitte kiertää ne satunnaisessa järjestyksessä. Parkkipaikkojen porteilla on ensimmäiset rastit. Siellä vapaaehtoisilta saa lisätietoa, ja he kertovat, mihin kannattaa edetä, kertoo Minna Tuominen, varhaiskasvatuksen pastori Porvoon suomalaisesta seurakunnasta.

Osalla rasteilla on ihmisiä, osalla ei. Vapaaehtoiset työntekijät sekä isoskoulutuksessa olevat nuoret auttavat tapahtumassa. Rastit ovat sekä suomen että ruotsin kielellä. 

- Rastit ovat toiminnallisia, niissä voidaan esimerkiksi etsiä kadotettu pehmolelu tai piirtää kuolleelle sukulaiselle, kertoo Jasmiina Kiri, nuorisotyönohjaaja Porvoon suomalaisesta seurakunnasta.

Perheen pienten kanssa voi ja kannattaa jutella kuolemasta.

- Seurakuntana haluamme olla läsnä ja antaa toivoa surun ja kaipauksen keskelle. Perheen pienten kanssa voi ja kannattaa jutella kuolemasta. Ehkä tämä kynttiläpolku auttaa vähän siinä. Sen lisäksi mielestämme on hyvää nostaa tämä suomalainen pyhäinpäivän perinne erityisesti lapsille, sanoo Minna Tuominen.

Lisätietoa pyhäinpäiväpolusta antavat Minna Tuominen p. 040 676 4117 ja Jasmiina Kiri p. 040 588 5052.

Pyhäinpäivä somessa ja muissa medioissa

Kun jaamme kaipauksemme, siitä tulee helpompaa kantaa. Jaa kaipauksesi muiden kanssa ottamalla kuva sytyttämästäsi kynttilästä ja jaa se sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #sytytänkynttilän ja #pyhäinpäivä tai Pyhäinpäivä: Sytytän kynttilän-facebooktapahtumassa.

Pyhäinpäivänä televisiossa nähdään Yle Tv 1 -kanavalla nojatuolikirkko klo 10, radiossa kuullaan Yle Radio 1 -kanavalla messu Puijon kirkosta Kuopiosta ja Pisarassa Turun tuomiorovasti Aulikki Mäkinen pohtii, voisiko pyhäinpäivä olla sovinnon päivä?

Porvoon suomalaisen seurakunnan tapahtumat pyhäinpäivän tienoilla

 • Pe 5.11. klo 19 Sipoon kamariorkesteri, joht. Tapio von Boehm, tuomiokirkko. W. A. Mozartin Pianokonsertto nro 25, Janne Oksanen ja Pianokonsertto nro 26, Tomasz Bialynicki-Birula sekä Sinfonia nro 36.  Vapaa pääsy, ohjelma 15/10 euroa
 • La 6.11. klo 10 Pyhäinpäivän messu, tuomiokirkko. Messu striimataan, linkki striimiin.
 • La 6.11. klo 16 Pohjolan kaiho - Längtan till Norden, tuomiokirkko. Tanja Kauppinen-Savijoki, sopraano ja Kai Ekman, piano - von Koch, Grieg, Sibelius, Hannikainen -, vapaa pääsy
 • La 6.11. klo 16–18 Perheiden toiminnallinen pyhäinpäiväpolku, Näsinmäen hautausmaa
 • La 6.11. klo 18 Pyhäinpäivän iltakirkko, tuomiokirkko. Tilaisuudessa luetaan vuoden aikana kuolleiden nimet ja sytytetään muistokynttilät.
 • Su 7.11. klo 10 Messu, tuomiokirkko.  
 • Su 7.11. klo 13 Messu, Gammelbackan seurakuntakeskus
 • Su 7.11. klo 16 ”Luopumisen lauluja”, tuomiokirkko. Musiikkia ja runoja edesmenneitä muistellen. Konsertissa esiintyvät sopraano Jonna Imeläinen, vuoden 2018 tangokuningas Jarno Kokko, tenori Jussi Salonen sekä kanttori Kaisa Sidoroff. Vapaa pääsy. 
 • Ti 9.11. klo 18 Huumeisiin kuolleiden muistomessu, Tuomiokirkko. Tilaisuuden jälkeen siirrytään kulkueena Näsinmäelle, jossa kynttilöiden lasku ja virsi. Lopuksi glögiä parkkipaikalla.
 • Sururyhmä 
  • Sururyhmä läheisensä menettäneille alkaa 17.11. Ryhmässä voi luottamuksellisesti jakaa tuntojaan toisten samanlaisessa tilanteessa olevien kanssa. On hyvä, jos läheisen kuolemasta on kulunut useampi kuukausi.  
  • Lisätiedot: Maiju Halmela, p.  040 6612 704 ja Pasi Nieminen p. 0400 599 414.

Miksi vietämme pyhäinpäivää? Katso video 

Pyhäinpäivänä muistelemme kuolleita läheisiämme, mutta juhlimme myös pyhimyksiämme ja marttyyrejämme. Katso minuutin mittainen video siitä, miksi vietämme pyhäinpäivää. 

YouTube-video

 

Lue lisää pyhäinpäivästä evl.fi verkkopalvelussa 

Poikkeavat aukioloajat

Poikkeuksellisesti, info ja hallintovirasto sulkevat perjantaina 5.11. klo 14.00. Hyvää Pyhäinpäivää! 

 

Uutisen kuva: Timo Jakonen 2010