Uutislistaukseen

Yhtymän strategia Yhdessä uudistuen hyväksyttiin

Talous, hyvinvoiva henkilöstö, toimivat tilat ja viestintä ovat keskiössä seurakuntayhtymän päivitetyssä strategiassa Yhdessä uudistuen. Yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi kokouksessaan 9.12. Porvoon seurakuntayhtymän strategia-asiakirjan, joka ulottuu vuoteen 2026 asti.  

Laatikkopyörä, kesä, iloisuus, kirkko.

Strategia-asiakirja Yhdessä uudistuen pohjautuu Evankelis-luterilaisen kirkon strategiaan Avoimet ovet sekä Borgå svenska domkyrkoförsamlingin ja Porvoon suomalaisen seurakunnan ajankohtaisiin strategioihin. Strategiatyöhön on myös osallistettu sekä henkilökuntaa että luottamushenkilöitä.  
  
Seurakuntayhtymässä on tärkeää suorittaa yhtymän tehtäviä tehokkaasti ja ammattimaisesti, jotta Borgå svenska domkyrkoförsamling ja Porvoon suomalainen seurakunta voivat toteuttaa perustehtäviään.  
  
- Tasapainoinen talous on tärkeää, sillä se antaa edellytykset seurakuntien monipuoliselle toiminnalle ja yhteisten seurakunnallisten tehtävien, perheneuvonnan ja sairaalasielunhoidon, hoitamiselle. Tätä yritämme toteuttaa pitkäjännitteisellä suunnittelulla, sujuvalla päätöksenteolla, resurssien tehokkaalla käytöllä, taloushallinnon taitojen ylläpitämisellä ja sijoittamalla vastuullisesti mutta hyvällä tuotolla, kertoo Sari Mankinen, Porvoon seurakuntayhtymän hallintojohtaja.  
  
Hyvinvoiva henkilöstö on toinen painopiste, joka strategiassa nostetaan esiin. Tavoitteet saavutetaan muun muassa huolehtimalla henkilökunnan työkyvystä ja kehittämällä työyhteisöä ja johtajuutta.  
  
Muita painopistealueita on täyttää toimivien tilojen tarve seurakuntien toimintaa varten, tarjota joustavaa palvelua sekä suomeksi että ruotsiksi ja koordinoida viestintää seurakuntien ja yhtymän välillä, jotta viestintä olisi tehokasta ja käyttäjälähtöistä.  
  
Henkilökunta ja luottamushenkilöt ovat osallistuneet laajasti strategian kehittämiseen. Keväällä 2021 henkilökuntaa ja luottamushenkilöitä osallistettiin strategiatyöhön sekä workshopien että kyselyn kautta. Lisäksi Borgå svenska domkyrkoförsamlingin ja Porvoon suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvostot ovat antaneet lausunnot strategiasta. 
  
Voit lukea strategian tämän linkin kautta.  
  
Lisätietoja: 
Sari Mankinen 
0400 156 257 
 

Porvoon seurakuntayhtymän toiminta- ja taloussuunnitelma 2022–2024

Yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi kokouksessaan 9.12. toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2022-2024.  

Talousarvioehdotuksessa on sekä tiukennuksia että investointeja

Vuoden 2022 talousarvion alijäämä on 0,7 miljoonaa euroa. Alijäämä katetaan aikaisempien vuosien ylijäämällä. Vuoden 2020 tilinpäätös oli hieman ylijäämäinen. 
 
─ Meidän täytyy jatkuvasti työskennellä talouden tasapainottamiseksi. Pienentyneen jäsenmäärän myötä myös kirkollisverotulot vähenevät. Panostamme kuitenkin myös siihen, että teemme investointeja, jotka vähentävät menojamme pidemmällä ajalla, seurakuntayhtymän hallintojohtaja Sari Mankinen sanoo. 

Investointeja sekä kiinteistöihin…

Tyhjä hautausmaa-alue.

Hautausmaa kasvaa. Tältä laajennusalue näytti huhtikuussa 2021. Kuva: Mika Laine.

Investointibudjettiin kuuluu 2,1 miljoonan euron arvosta investointeja vuonna 2022. Useat investoinnit keskittyvät Näsinmäen hautausmaalle.

Näsinmäen hautausmaan laajennusalueen suunnitelmien tarkentamista jatketaan vuonna 2022. Lisäksi tehdään töitä sirottelualueen loppuunsaattamiseksi. Yksi merkittävä hanke tulevina vuosina on suunnitella hautausmaan huoltorakennuksen peruskorjaus. Itse peruskorjaus toteutetaan vaiheittain usean vuoden aikana. 
 
Muita investointeja on jatkaa kellotapulin ja naisten kellon korjaaminen Porvoon tuomiokirkolla. Gammelbackan seurakuntakeskuksen vesikaton korjaamisen suunnittelu aloitettiin jo vuonna 2021, mutta itse työt tehdään vuonna 2022. 

─ Panostukset kiinteistöihimme nyt auttavat tasapainottamaan taloutta tulevaisuudessa. Kannattaa pitää rakennukset kunnossa ja panostaa energiatehokkuuteen, koska siten tulevia kustannuksia on helpompi ennustaa ja käsitellä, Porvoon seurakuntayhtymän kiinteistö- ja hankintapäällikkö Krista Eloneva toteaa.  
 
Vuosien 2022–2024 yhteenlaskettu investointisumma on noin 5,2 milj. euroa.

… että henkilökunnan hyvinvointiin 

Talousarvioehdotuksessa on onnistuttu vähentämään käyttötalouden kustannuksia 400 000 eurolla samaan aikaan, kun järjestetään kirkolliset vaalit ja panostetaan henkilökunnan hyvinvointiin. 
 
Vuonna 2022 pidetään seurakuntavaalit ja vaalien kustannuksia varten on varattu n. 60 000 euron määräraha. Työterveyshuollon kustannusten ennustetaan myös kasvavan, kun investoimme enemmän henkilökunnan hyvinvointiin.  

─ Olemme selvittäneet kyselyllä henkilökuntamme työhyvinvointia poikkeus- ja etätyöolosuhteissa. Useat työntekijät ovat kokeneet poikkeusolot ja etätyöt erityisen haastavina. Ero on ensi sijassa näkynyt seurakunnissa, joissa työtehtävien ja -menetelmien muutokset ovat olleet suuria. Sairauspoissaolojen määrä on myös nousemassa. Siksi teemme panostuksia, jotta saisimme hillittyä kasvua ja lisättyä työhyvinvointia, Porvoon seurakuntayhtymän henkilöstöpäällikkö Karl-Johan Wickström sanoo. 
 
ICT-palvelut ovat suuri erä käyttötaloudessa, aivan kuin Kirkon palvelukeskuksen palvelumaksut ja vakuutusmaksut. Nämä kaikki ovat välttämättömiä seurakuntien ja seurakuntayhtymän toiminnassa. 
 
Henkilöstökustannukset ovat käyttötalouden suurin menoerä. Pienentyneet henkilöstökustannukset, ensi sijassa vuonna 2021 toteutetun kiinteistötoimen uudelleenjärjestelyn kautta, vaikuttavat säästöihin. 

Hautauspalveluiden maksut samalla tasolla kuin aiemmin 

Hautainhoitorahaston talousarvioehdotuksessa toimintatuotot ovat yhteensä 331 000 euroa ja toimintakustannukset yhteensä 329 627 euroa. Hautainhoitorahaston vuosikate on positiivinen 1 373 euroa.  
 
Haudan hoitomaksut pysyvät muuttumattomina vuonna 2022. Hautaushinnastoon ei myöskään tehdä muutoksia, vaan nykyiset maksut ovat voimassa myös vuonna 2022. 

Keskeiset luvut vuoden 2022 talousarviossa:  

Toimintatuotot              1,5 miljoonaa euroa (0,7 milj. kertaluontoiset myyntivoitot) 
Toimintakustannukset                      -9,5 miljoonaa euroa
Toimintakate             -8,0 miljoonaa euroa
Verotulot ja valtion rahoitus 10,3 miljoonaa euroa
Verotuskustannukset ja Keskusrahastomaksut -1 miljoona euroa
Alijäämä poistojen jälkeen ja poistoerotus -0,7 miljoonaa euroa
   

 

Lisätietoja:

Sari Mankinen, tfn 0400 156 257 
Siv Nyqvist, tfn 019 6611 208 
Markku Blom, tfn 0400 494 694 (Hautainhoitorahasto)

2021-12-09 19:32:33.0