Uutislistaukseen

Monet paikalliset porvoolaiset yritykset tukevat haavoittuvassa asemassa olevia nuoria yhdessä seurakuntien kanssa – Yhteisvastuukeräys käynnistyy sunnuntaina 4.2.

Porvoolaiset voivat tukea nuoria Yhteisvastuukeräyksen kautta monin eri tavoin. Monet paikalliset yrittäjät ovat mukana tukemassa keräystä eri tavoin.

Pari henkilöä Taste ravintolassa, pitää mainosflyerin käsissä.

Vasemmalla Lucy Longhurst ja oikealla Ann-Sofie Westerlund ravintolasta Taste.

Vuotuinen Yhteisvastuukeräys alkaa sunnuntaina 4.2. Vuonna 2024 Yhteisvastuukeräys auttaa nuoria, jotka kokevat syvää yksinäisyyttä tai ovat vaarassa syrjäytyä, menettää elämänhallintansa tai mahdollisuutensa hyvään elämään Suomessa ja maailmalla.

Porvoon suomalaisen seurakunnan Yhteisvastuukeräyspäälliköt ovat tänä vuonna diakoni Sini Makkonen ja nuorisotyönohjaaja Rasmus Asmundela.

– Tuntuu tärkeältä olla jälleen tukemassa nuorten parissa tehtävää työtä paitsi lahjoitusvaroin, myös tuomalla heidän elämänsä kannalta keskeisiä ja ajankohtaisia teemoja esiin yhteiskunnassamme ja yhteisöissämme. Kampanjassa korostuu nuorten yksinäisyys, joka on yleisinhimillinen kokemus ja koskettaa meistä jokaista tavalla tai toisella. Haluaisin kannustaa jokaista pohtimaan, kuinka itseä lähellä olevia nuoria voisi tukea ja olla heille ystävä tai turvallinen aikuinen. Porvoossa tehdään hienoa työtä nuorten parissa ja olen iloinen, että saamme olla tukemassa nuoriamme myös paikallisesti, sanoo Makkonen. 

Tule mukaan keksimään keräystempausideoita!

Suomalainen seurakunta kutsuu kaikkia mukaan keksimään ideoita, jolla voi toteuttaa Yhteisvastuukeräyksen Porvoossa.

– Suomalainen seurakunta järjestää Learning Cafe -työpajan, jossa Yhteisvastuun toteuttamista on mahdollisuus pohtia ja suunnitella yhdessä. Tilaisuus on kaikille avoin, ja tahdomme erityisesti kutsua paikalle nuoria, nuoria aikuisia sekä yhteistyökumppaneitamme ja nuorisotyön ammattilaisia tärkeän teeman äärelle. Yhteisvastuu-työpaja pidetään Lundinkadun seurakuntakodin juhlasalissa 15.2.2024 klo 17 alkaen, kertoo Sini Makkonen.

Kolmen henkilön kollaasi.
Vasemmalta diakoniatyöntekijä Sini Makkonen, nuorisotyöntekijä Rasmus Asmundela Porvoon suomalaisesta seurakunnasta ja diakoniatyöntekijä Henrika Lemberg Borgå svenska domkyrkoförsamlingista.

Syö hyvin ja tee hyvää!

Borgå svenska domkyrkoförsamlingissa diakoniatyöntekijä Henrika Lemberg koordinoi keräystä.

– Olemme todella iloisia kaikista paikallisista yrityksistä, jotka haluavat olla mukana auttamassa. Sen ansiosta porvoolaisten on helppoa olla mukana keräyksessä. Auttaa voi esimerkiksi syömällä lounaan, kertoo Lemberg.

Ravintolat Taste Lunch ja Taste Day & Night lahjoittavat 10 senttiä jokaisesta lounasannoksesta Yhteisvastuukeräykseen ajalla 5–29.2.

Keräyslippaita ympäri kaupunkia

Lisäksi monet yritykset antavat Yhteisvastuukeräyslippaan olla esillä kassalla. Näissä paikoissa on jo mahdollista lahjoittaa keräykseen. Lisää keräyslippaita on vielä tulossa moneen liikkeeseen ja ravintolaan.

  • Mikrokulma
  • Brunberg
  • Bohemia
  • Kraftverk
  • Hänga

Keräyslippaita on tietysti myös Porvoon tuomiokirkossa ja Porvoon seurakuntakodissa.

Jos useammat yritykset haluavat olla mukana, voi ottaa yhteyttä Sini Makkoseen.

Yhteisvastuukeräys esillä Porvoon valot -festivaalilla ja muissa tapahtumissa

Porvoon valot -festivaalilla 9.–10. helmikuuta voi laulaa mukana virsien metallimusiikkisovituksissa Porvoon tuomiokirkossa ja nauttia intensiivisestä konserttivalaistuksesta. Janne Löfin johtama Metalmässan-yhtye esittää tunnettuja virsiä hevimetallityyliin. Musiikki yhdistetään intensiiviseen konserttivalaistukseen, jonka hoitaa Mikko Kiviharju. Kirkko valaistaan myös ulkopuolelta ja kirkonmäellä voi saada lämmintä mehua festivaalin aukioloaikoina 18–21. Kirkossa vapaaehtoiset auttavat keräämään varoja Yhteisvastuukeräykseen.

Keskiviikkona 28.2. klo 19 seurakuntien kanttorit järjestävät konsertin The Sound of Movie Music Porvoon tuomiokirkossa. Tässä konsertissa saa nauttia elokuvamusiikista ja samalla on mahdollista tehdä hyvää ja lahjoittaa Yhteisvastuukeräykseen.

Varat Yhteisvastuukeräyksestä menevät nuorten psykososiaalisen tuen lisäämiseen – rahat tulevat myös takaisin Porvooseen


Piispa Kaisamari Hintikkia Espoon hiippakunnasta.

Tämänvuotinen Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorille, jotka kokevat syvää yksinäisyyttä tai ovat vaarassa syrjäytyä, menettää elämänhallintansa tai mahdollisuutensa hyvään elämään Suomessa ja maailmalla. Tuotosta ohjataan 40 prosenttia Suomen evankelis-luterilaisille seurakunnille ja HelsinkiMissiolle nuorten hyväksi tehtävään työhön. Maailman katastrofialueiden nuorten auttamiseen suunnataan 60 prosenttia tuotosta. Apu menee perille Kirkon Ulkomaanavun työn kautta.   

Vuoden 2024 Yhteisvastuu-piispa Kaisamari Hintikka korostaa aikuisten vastuuta nuorten yksinäisyyden ja syrjäytymisen vähentämisessä. Hän sanoo, että on tärkeää estää kiusaamisen ja ulkopuolelle sulkemisen yleistyminen nuorten keskuudessa ja tunnistaa tilanteet, joissa nuori jää ulkopuolelle. Yksinäisyys ja elämänhallinnan menettäminen on ahdistava, yksilöllinen kokemus ulkopuolisuudesta ja erillisyydestä. Tällä hetkellä yläkoulun ja toisen asteen opiskelijoista noin 14 prosenttia kokee yksinäisyyttä. Joka neljännellä nuorella ei ole porukkaa, johon kokisi kuuluvansa eikä yhtään läheistä ystävää. Yhteisvastuukeräyksen keräystuotoista 20 prosenttia kohdistetaan HelsinkiMissiolle, jonka valtakunnallinen School to Belong -ohjelma auttaa kouluyhteisöä ympäri Suomen tunnistamaan ja lievittämään nuorten kokemaa yksinäisyyttä sekä tarjoaa työkaluja yksinäisyyteen puuttumiseen. Nuorten kriisipiste tarjoaa matalan kynnyksen ammatillista keskusteluapua. 

Nuorten kriisipisteen päällikkö Heidi Rouhiainen HelsinkiMissiosta toteaa yksinäisyyden olevan meille kaikille tuttu tunne. Kaikki tuntevat joskus yksinäisyyttä ja tunnistavat sen, mutta pitkittyessään se on haitallista.

– Yksinäisyyttä tuntevista nuorista 42 prosenttia ei koe pystyvänsä vaikuttamaan yksinäisyyteen. Nuorten kriisipiste tarjoaa keskusteluapua yksinäisyyteen. Myös kouluyhteisöllä on tärkeä tehtävä tarjota nuorille turvallinen paikka opetella sosiaalisia taitoja ja konkreettisia keinoja puuttua yksinäisyyteen. Jokainen nuori ansaitsee kokea kuuluvansa yhteisöön.

Koulutusta ja tukea kriisialueiden uhreille  

Tuotosta 60 prosenttia ohjataan Kirkon Ulkomaanavun (KUA:n) katastrofirahastoon, josta tuetaan humanitaarisen avun muodossa heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä maailman katastrofien keskellä. Avustustarpeiden syitä ovat useimmiten luonnonkatastrofit (kuivuus, tulvat, myrskyt, maanjäristykset), aseelliset konfliktit ja äkilliset onnettomuudet.  

Tämänvuotisessa keräyksessä esitellään erityisesti KUA:n avustustyötä Ugandassa, joka on yksi maailman eniten pakolaisia asuttavista maista. Ugandassa asuu yhteensä 1,5 miljoonaa pakolaisena maahan tullutta ihmistä. Heistä kolmasosa on kotoisin vuosikymmenien konfliktin runtelemasta Kongon demokraattisesta tasavallasta.

Kirkon Ulkomaanapu tekee työtä Ugandassa kuudella pakolaisasutusalueella. Koulutushankkeiden avulla parannetaan koulutuksen saatavuutta rakentamalla uusia ja turvallisia luokkahuoneita, järjestämällä kouluun paluuseen kannustavia kampanjoita ja lisäämällä tietoa koulutuksen tärkeydestä sekä jakamalla oppimateriaaleja ja hygieniapakkauksia. Tukemalla lasten ja nuorten koulunkäyntiä ja tarjoamalla ammatillista koulutusta mahdollistetaan pakolaisina saapuneille nuorille valoisampi tulevaisuus ja kestävä toimeentulo.

Porvoon suomalaisen seurakunnan Yhteisvastuukeräykseen voit lahjoittaa monin tavoin 

Lähikeräysten ohella voit antaa lahjasi Porvoon suomalaisen seurakunnan Yhteisvastuukeräykseen MobilePayllä numeroon 63445 tai tekemällä lahjoituksen nettilahjoitussivulle osoitteessa https://yhteisvastuu.fi/porvoo

Pankin kautta lahjoitettaessa Yhteisvastuun tilit ovat: Aktia FI82 4055 0010 4148 41, Nordea FI16 2089 1800 0067 75 ja OP FI14 5000 0120 2362 28. Jos lahjoitat pankin kautta, lisää lahjoitukseesi seurakunnan viitenumero 308498. 

Kiitos lahjoituksestasi! 

Kirkkopalvelujen keräysluvat RA/2020/639 ja ÅLR/2023/7525 

************** 

LISÄTIEDOT:  

Medioille vapaasti käytettävää materiaalia Yhteisvastuun materiaalipankissa.

Sini Makkonen, diakoni, keräyspäällikkö, Porvoon suomalainen seurakunta

Sini.makkonen@evl.fi

040 592 6042
 

Rasmus Asmundela, nuorisotyöntekijä, keräyspäällikkö, Porvoon suomalainen seurakunta

Rasmus.asmundela@evl.fi

040 680 0343
 

Liisa Toivonen, viestintäpäällikkö, Kirkkopalvelut

liisa.toivonen@kirkkopalvelut.fi

040 546 1507

2024-01-31 08:02:00.0