Pääsiäisen ajan tarinoita – kerrontaa elämästä, kuolemasta ja jälleennäkemisen toivosta

30.3.2023, Eija Quinlan

Pari henkilöä alttarin takana, ehtoollinen.

Porvoon suomalaisen seurakunnan nettisivulle ja someen on kuvattu videotarinoita paikallisten ihmisten elämästä. Pääsiäisen ajan sanomaa välitetään näillä elämää muuttaneilla kokemuksilla.  

– Tällä kertaa nostamme seurakuntalaisia ja heidän tarinoitaan. Itse ajattelen, että se on hyvä niin. Jumala puhuu ja puhuttelee meitä niin monin eri tavoin sekä toistemme elämän ja kuoleman kautta, pastori Minna Tuominen sanoo.  

– Nämä videot ovat hyvin lyhyitä, noin 60 sekuntia jokainen. Lopuksi kaikki haastateltavat ovat ehtoollisella muun seurakunnan kanssa. Ehtoollinen on yhteyden ateria. Näitä videoita voi nähdä seurakunnan nettisivujen kautta ja käytämme näitä ainakin omassa sururyhmässämme. 

Eräs haastateltu on Mira Mäkeläinen-Andersson, joka menetti poikansa kolme vuotta sitten. Hän kertoo videolla tapahtuneesta ja siitä, miten usko ja jälleennäkemisen toivo tuo hänelle toivoa suuren surun keskelle. 

– Jostain syystä toivo ei kuollut, vaikka Joonas kuoli, Mäkeläinen-Andersson pohtii.

Suurinta pääsiäisessä on hänen mielestään juuri toivo. Hän myös uskoo, että Joonaksella on nyt kaikki hyvin. 

Pääsiäisen aikaan mahtuu koko inhimillinen tunneskaala: Kuolema, ylösnousemus ja ikuisen elämän toivo. Kuva: Eija Quinlan

Hänelle tärkeää on surun keskellä ollut myös Juha Tapion laulu Rakastettu. 

– Mira ehdotti minulle, eikö tarvittaisi tällaista nuorten vanhempien omaa sururyhmää. Tarvittiin. Tämä nuorensa menettäneiden sururyhmä on käynnistynyt 19.3, ja Mira toimii siinä vertaisohjaajana, pastori Tuominen kertoo.

– Toinen videolla haastateltu, Riikka Hyvönen kertoo, kuinka Jeesus ilmestyi hänelle keskellä henkisen valmennuksen ryhmää. Kokemus oli niin voimakas, että se muutti hänen elämänsä suunnan, vaikka hän ei vuosiin uskaltanut kertoa siitä kenellekään. Viime vuoden aikana hän on puhunut asiasta ja kertonut oman tarinansa Sohvaryhmässä, joka on avoin aikuisten keskusteluryhmä. Se kokoontuu kerran kuukaudessa Tuomiorovastin pappilassa.

Kolmas videolla haastateltava, porvoolainen Timo Kojo pohtii suvussaan periytyvää sairautta, joka ei hänen mukaansa ”arpapelissä osunut hänen kohdalleen.” 

Nämä videot tuottaa Ilkka Kujala Qmea Oy:sta. 

– Mielestäni on hienoa, että seurakunta haluaa tavoittaa porvoolaisia nimenomaan seurakuntalaisten tarinoilla. Uskon, että näille vertaistarinoillekin on oma paikkansa niin sanotun perinteisen julistuksen lisäksi. Hienoa, että tällaisia tehdään, Kujala sanoo.

YouTube-video

Haluatko lukea lisää Poijun tarinoita? Tai haluatko saada lisää tietoa Porvoon suomalaisen seurakunnan toiminnasta? Ohessa linkkejä: