Tuomiokirkko ja auringonsäteet.

Pääsiäinen on kristikunnan suurin juhla

Vuonna 2022 voimme jälleen kokoontua

Kahden vuoden koronakurimuksen jälkeen voimme taas kokoontua yhteen. Tosin tauti edelleen jyllää ympärillämme, mitä suurimmalla voimalla ja nopeudella, siispä on yhä vielä kiinnitettävä huomiota terveysturvallisuuteen.

Pääsiäisen sanomaa ei ole peruutettu.

Jeesuksen kärsimystien vaiheita seurataan hiljaisen viikon aikana pitkäperjantain syvään murheeseen asti. Riemullinen pääsiäisaamu koittaa kuitenkin, kun naiset löytävät tyhjän haudan. Kristus on  noussut kuolleista!

Pääsiäisenä juhlitaan Jeesuksen ylösnousemusta. Pääsiäinen on kristikunnan tärkein ja vanhin juhla. Juhlan suomalainen nimi viittaa paastosta pääsemiseen.

Pääsiäisen juhla alkaa jo lauantain ja sunnuntain välisenä pääsiäisyönä, jolloin seurakunnissa vietetään pääsiäisyön messua. Sen yhteydessä sytytetään kynttilät, jotka kuvaavat nousevaa aurinkoa ja kuoleman pimeyden väistymistä. Alttarin musta liturginen väri vaihtuu valkoiseen.

Elämä voittaa - Livet vinner

Tämä oli sloganimme kaksi vuotta sitten, ja yhä edelleen sen sanoma on paikkansapitävä.

Alapuolella olevista linkeistä pääset seuraamaan Porvoon suomalaisen seurakunnan pääsiäisen ajan tallenteita ja videoesityksiä

Poiju

Seurakunnan Poiju -lehti pääsiäisen teemalla jaetaan talouksiin sunnuntaiUusimaan yhteydessä 10.4.2022.

Lue lehti tästä

Pyydämme huomioimaan, että lehti ei välttämättä ole kokonaisuudessaan saavutettavassa muodossa.

Katso striimatut jumalanpalvelukset Porvoon tuomiokirkosta

Klikkaa itsesi striimiin alla olevilla linkeillä.

Tekstiä kuvassa, Taivaallista valohoitoa ja elämänkorjauspalveluita, Hyvää pääsiäistä.

Pääsiäisajan raamatuntekstit

Hiljaisella viikolla seuraamme Jeesuksen kärsimystietä hetki hetkeltä. Jokaiselle päivälle on valittu raamatunkohta, joka vie tapahtumia eteenpäin kohti kuolemaa. Vanhastaan Jeesuksen kärsimyshistorian kohtia on kutsuttu sanalla ”ahti”. Siksi hiljaisen viikon iltakirkoista on käytetty nimitystä ahtisaarna. Kirkollisessa kielenkäytössä ”ahti” siis tarkoittaa Jeesuksen kärsimyshistorian osaa.

Kirkkovuoden mukaiset evankeliumitekstit:

Palmusunnuntai,  Kunnian kuninkaan alennustie
Joh. 12: 12–24

Maanantai,  Jeesus Getsemanessa
Luuk. 22:39–62

Tiistai,  Jeesus tutkittavana
Luuk. 22:63–23:12

Keskiviikko,  Jeesus tuomitaan
Luuk. 23:13–31

Kiirastorstai,  Pyhä ehtoollinen
Luuk. 22:14–22

Pitkäperjantai,  Jumalan Karitsa
Luuk. 23:32–46

Hiljainen lauantai, Jeesus haudassa
Matt. 27:62–66

Pääsiäispäivänä riemu kaikuu seurakunnassa: Kristus on ylösnoussut! Pääsiäisen sanoma on kristillisen uskon ydin ja perusta. Enkelin viesti saavuttaa tyhjän haudan edessä seisovat opetuslapset. Kristus on herätetty kuolleista, esikoisena niiden joukosta, jotka ovat kuolleet. Hän on voittanut kuoleman, synnin ja kadotuksen vallan. Ylösnousemus vahvistaa, että Jeesus on Jumalan Poika.

Pääsiäispäivä,  Kristus on ylösnoussut!
Luuk. 24:1–12

Toinen pääsiäispäivä,  Ylösnousseen kohtaaminen
Luuk. 24:13–35

Miten pääsiäisen ajankohta määrittyy?

Pääsiäispäivä on ensimmäinen sunnuntai kevätpäiväntasauksen jälkeisen täydenkuun jälkeen.

Pääsiäispäivä voi olla aikaisintaan 22. maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta.