Uutislistaukseen

Sähköpyörällä tulevaisuuteen!

Vanhassa testamentissa kerrotaan, kuinka Jumala asetti ihmisen maailmaan viljelemään ja varjelemaan luomakuntaa. Kun synkät ilmastoraportit ja tulevaisuuden ennusteet hallitsevat uutissyötettä, voi olla vaikeaa löytää voimaa tehdä muutoksia. Mutta yhteisillä tavoitteilla voimme kaikki löytää voiman varjella luomakuntaa yhdessä.

Polkupyörä etulaatikolla, nuori nainen istuu laatikossa, mies on satulassa, Porvoon tuomiokirkko taustalla,...

Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla on tavoitteena olla hiilineutraali vuonna 2030. Ympäristötavoite läpäisee Porvoon seurakuntayhtymän, Porvoon suomalaisen seurakunnan ja Borgå svenska domkyrkoförsamlingin kaiken toiminnan ja olemme tehneet monia toimenpiteitä voidaksemme saavuttaa tavoitteet yhdeksän vuoden päästä. Tässä on muutamia niistä: 

  • Seuraamme. Kuinka paljon jätettä tuotetaan, kuinka paljon paperia tulostetaan, kuinka paljon lämpöä, sähköä ja vettä kulutetaan? Seuraamalla meistä voi tulla parempia säästämään siellä, missä resursseja tuhlataan. 
  • Luovumme. Käyttämättömät tilat myydään tai vuokrataan. Kertakäyttötuotteita vältetään.  
  • Valitsemme ympäristömerkittyjä tuotteita toimistoissa. Kopiopaperit, lehtiöt, käsisaippua, WC-paperi. 
  • Säästämme. Käytämme säästäväisesti energiaa; sammutamme valot ja suljemme tietokoneet lähtiessämme toimistosta. Hautausmaalla käytetään kasteluun vettä Porvoon joesta puhtaan veden sijaan.  
  • Kierrätämme. Hautausmaalla kannustamme lajittelemaan hautakynttilät ja kukkalaitteet tarkkaan, sillä ne sisältävät usein sekä muovia että metallia. Toimistoissa lajittelumahdollisuudet on tehty erityisen helposti saavutettaviksi henkilökunnalle, tavoitteena vähentää sekajätteen määrää.  
  • Pyöräilemme. Kannustamme sekä työntekijöitä että jäseniä kestävämpään elämäntapaan, esimerkiksi pyöräilemään. Kuvassa näette pyörän selässä Juha-Jaakko Virolaisen, yhteiskunta- ja aluetyöstä vastaava diakoni Porvoon suomalaisesta seurakunnasta ja Mira Soukan, joka työskentelee ympäristökysymysten parissa Porvoon seurakuntayhtymässä.  
  • Opimme lisää. Voidakseen tehdä muutoksen on oltava avoin sille, että oppii lisää. Tarjoamme toimintaa, jossa luonto ja ympäristö ovat keskiössä, muun muassa pyhiinvaelluksia, retriittejä ja ympäristöteemaisia jumalanpalveluksia. Ympäristökasvatus on luonnollinen osa lapsi- ja nuorisotoimintaa.  

Onko sinulla omia ympäristötavoitteita tai -strategioita arjessasi? Anna vinkkejä ja kerro ihmeessä! 

8.10.2021 13.35