Uutislistaukseen

Rauha, valo ja toivo lähtökohtina Porvoon tuomiokirkon valotaideteokselle Porvoon valot -festivaalilla 11.–13.2.

Porvoon tuomiokirkko on yksi Porvoon valot -festivaalin pääkohteista valotaideteoksellaan ”Sisäänkäynti maailmankaikkeuteen”. Kirkonmäellä tarjotaan lämmintä mehua ja mahdollisuus sytyttää kynttilä sisällä tuomiokirkossa. Seurakunnat antavat myös festivaalikävijöille mahdollisuuden auttaa koronapandemiasta kärsineitä lapsia ja nuoria Yhteisvastuukeräyksen kautta. Porvoon kaupunki järjestää festivaalin kolmatta kertaa viikonloppuna 11.–13.2. 

Kirkko iltahämärässä kaunis valaistus.

Sisäänkäynti maailmankaikkeuteen

Porvoon tuomiokirkon valotaideteos on valon, videon ja musiikin yhdistelmä, joka kuvaa maailmankaikkeutta, avaruuden ja ajan laajuutta. Taideteoksen on luonut Artturi Elovirta Jokojo-yrityksestä yhteistyössä Antti Lindholmin kanssa Teknoaitasta. Musiikin on luonut Kai Tuominen. 

- Teoksella haluamme esitellä Porvoon tuomiokirkon kauniissa valossa, talven pimeydessä. Teos haluaa kertoa ja antaa ajatusta katsojille siitä kuinka valtava maailmankaikkeus on ja kuinka pieniä me ihmiset maailmankaikkeudessa olemme.  Teoksen on tarkoitus antaa toivoa ja lohtua pandemian keskellä ja luoda yhteyttä katsojien ja kokijoiden välille, Elovirta kertoo. 

- Kirkon sanoma valosta ja toivosta on teoksen lähtökohta. Kirkon sanoman kaltaisesti teos esittelee maailmankaikkeutta isona kokonaisuutena, jonka osa me ihmiset ollaan. 


 


Artturi Elovirta.

Yksi tuomiokirkon sivu täyttyy videokuvalla liikkuvasta avaruusympäristöstä, kun taas muut kirkon sivut on valaistu kauniisti. Kai Tuomisen musiikki on rauhallista ja kannustaa pohtimaan. 

YouTube-video

Lämmintä mehua ja avoimet ovet kirkonmäellä

Porvoon suomalaisen seurakunnan ja Borgå svenska domkyrkoförsamlingin työntekijät ja vapaaehtoiset ovat paikalla kirkonmäellä festivaalin aikana. 

- Tarjoamme lämmintä mehua ja juttelumahdollisuuden niille, jotka haluavat, sanoo Porvoon suomalaisen seurakunnan seurakuntapastori Andreas Lundgren.

Sisällä kirkossa voi lämmitellä ja sytyttää kynttilän. 

- Tule kirkkoon ja sytytä kynttilä jollekin, mitä pohdit tai jollekulle, josta välität. Kutsu sitä rukoukseksi, jos haluat. Samalla voit käyttää tilaisuuden hyväksesi ja lämmitellä, vinkkaa Borgå svenska domkyrkoförsamlingin tiedotussihteeri Gunvor Haddas
 

Anna nuorille tulevaisuus takaisin

Pitkä pandemia-aika on jättänyt jälkensä nuorten ja lasten elämään. Psyykkiset ongelmat ja nuorten uupumus kasvaa huomattavasti. Monet ovat yksinäisiä ja tarvitsevat nyt akuutisti apuasi sekä Suomessa että maailman katastrofialueilla. 

- Haluamme antaa festivaalikävijöille mahdollisuuden auttaa ihmisryhmää, joka on kärsinyt pandemiasta erityisen paljon – nuoria, sanoo Anni-Leena Kuivala, erityisnuorisotyönohjaaja Porvoon suomalaisesta seurakunnasta. 

- Siksi valitsemme nostaa esiin Yhteisvastuukeräyksen, sillä vuoden teema on koronapandemian seurauksista kärsivien lasten ja nuorten auttaminen niin Suomessa kuin maailmallakin, Kuivala kertoo. 

Tietoa keräyksestä löytyy sisältä kirkosta ja pihalta mehunjakopisteen luota. 

Voit antaa vapaavalintaisen avustussumman MobilePayllä seurakunnan keräysnumeroon 63445 tai netissä tämän linkin kautta. (Keräyslupa RA/2020/639). 

Ulkona kylmä, sydämessä lämmin

- Ulkona voi olla kylmä, mutta toivottavasti lähdet kirkonmäeltä sydän lämpimänä, Lundgren sanoo lopuksi ja toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleiksi Porvoon valoihin ja tuomiokirkon taideteokselle. 

- Kaikki ovat tervetulleita katsomaan valotaideteosta. Olemme kaikki samassa veneessä matkalla maailmankaikkeudessa. Peace, Artturi Elovirta kutsuu omasta puolestaan vierailijat tervetulleiksi Porvoon valoihin. 

Otamme koronarajoitukset huomioon festivaalin aikana!

Otamme koronarajoitukset huomioon festivaalin aikana. Pidä etäisyyttä toisiin, jää kotiin, jos olet kipeä, pidä huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Tapahtuma on kolme päivää pitkä, jotta voidaan välttää ihmismassoja valoteoksilla.

Pidämme huolta toisistamme. 
 

Lisätietoja

Andreas Lundgren
Porvoon suomalainen seurakunta
0400 744 613

Gunvor Haddas
Borgå svenska domkyrkoförsamling
040 142 6868

Valoteoksesta:

Artturi Elovirta
artturi@jokojo.fi
045 279 3570

2022-02-04 12:31:00.0