Uutislistaukseen

Vastuullisella metsänhoidolla kohti hiilineutraalia kirkkoa

Yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi metsäsuunnitelman seuraavalle kymmenelle vuodelle. 

Metsä.

Lainmukainen metsäsuunnitelma 

Seurakuntayhtymän metsiä tulee metsälain tavoitteiden toteuttamiseksi hoitaa vahvistetun metsäsuunnitelman mukaisesti. Metsäsuunnitelman, jonka tulee olla metsänhoidon ammattiasiantuntemusta edustavan yhteisön tai henkilön laatima, vahvistaa yhteinen kirkkovaltuusto. Porvoon seurakuntayhtymä on tilannut metsäsuunnitelman vuosille 2022–2032 Stora Enso Metsältä. 

Sähköisellä palvelulla suunnitelma on aina päivitetty 

Metsäsuunnitelma on laadittu virtuaaliseen StoraEnso Metsän eMetsäpalveluun. Metsäsuunnitelmaa laadittaessa on otettu huomioon seurakuntayhtymän ympäristöohjelman tavoitteet.  

– Metsäsuunnitelma osoittaa tässä vaiheessa maksimaalisen tuottopotentiaalin valitulle ajanjaksolle niin, että metsänhoito toteutetaan metsälain osoittamalla tavalla vastuullisesti. Virtuaalisuudessa on se hienous, että metsäsuunnitelma ikään kuin elää toteutettujen tai toteuttamattomien toimenpiteiden mukaan. Eli tilanne tänään ei välttämättä ole sama kuin tilanne kuukauden kuluttua, kertoo Krista Eloneva, Porvoon seurakuntayhtymän kiinteistö- ja hankintapäällikkö. 

Metsäsuunnitelman avulla seurakuntayhtymä voi päättää toteutettavista toimenpiteistä - on se sitten hakkuita tai esimerkiksi istutuksia. 

Metsänhoitotoimenpiteissä otetaan talouden ohella huomioon metsäluonnon monimuotoisuus sekä kulttuuri- ja virkistysarvot 

Yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi metsäsuunnitelmaan kokouksessaan 14.10.2021. Valtuusto päätti itse lakisääteisestä metsäsuunnitelmasta.  

– Seurakuntayhtymä liittyy Stora Enson FSC-ryhmäsertifiointiin. FSC-metsäsertifointi kertoo puutuotteiden loppukäyttäjälle, että ne ovat peräisin metsästä, jossa sosiaalinen, ekologinen ja taloudellinen kestävyys on huomioitu monella tavalla. Minimivaatimuksena on, että 10 % metsäalasta asetetaan suojelun ja jatkuvan kasvatuksen piiriin, avaa Eloneva. 

Päättäjistä ja seurakunnan ja seurakuntayhtymän työntekijöistä koostuva ympäristötyöryhmä linjaa FSC-sertifiointisopimukseen kirjattavat muut reunaehdot suojelutavoitteille. Seurakuntien toiminnallisista tavoitteista kirjataan myös sertifiointisopimukseen. 

Hoitamalla metsiä, säilytetään niiden arvo 

– Hoitamaton metsä menettää myös muuta arvoaan, esimerkiksi virkistyskäyttöarvoa sekä potentiaali luonnon tuhoille, kuten tuulituhot, lahovauriot, kasvitaudit ja tuholaiset, kasvaa. Kun puustoa harvennetaan ja myydään teollisuudelle, puu saa FSC-sertifikaatin ja seurakuntayhtymä saa puusta korotetun myyntikorvauksen. Myyntituottoja taas voidaan käyttää mm. metsänhoitokulujen kattamiseen, sanoo Krista Eloneva. 

Puuston ikääntyessä myös kasvu hidastuu. Jatkuvasta kasvusta huolehtiminen vaatii metsän nuorennustoimenpiteitä - kiihkeän kasvun vaiheessa metsä sitoo enemmän päästöjä. 

Kohti hiilineutraali kirkkoa - metsät ovat tärkeä onnistumistekijä 

Porvoon seurakuntayhtymälle myönnettiin vuonna 2020 kirkon ympäristödiplomi. Koko Suomen evankelisluterilaisella kirkolla on tavoitteena olla hiilineutraali vuonna 2030. Seurakuntien metsät ovat tärkeitä tavoitteiden saavuttamisessa. 

–  Metsät ovat hiilinieluja, siksi niitä hoidetaan ja halutaan pitää. Hiilineutraaliustavoite ei ehkä olisi mahdollista ilman metsäomaisuutta, sanoo Eloneva.  

Porvoon seurakuntayhtymällä ei ole merkittävää määrää metsäomaisuutta 

Porvoon seurakuntayhtymällä ei ole merkittävää määrää metsäomaisuutta, yhteensä noin 64 ha. Porvoon seurakuntayhtymän metsäomaisuus sijaitsee kurssikeskuskiinteistöissä. 
 
Lisätietoja antaa: 
Krista Eloneva 
040 488 9009 
 

Kuva: Photo by K8 on Unsplash
 

Mon Oct 25 16:05:28 EEST 2021