Uutislistaukseen

Uusi kokoontumistila Näsinmäen hautausmaan päärakennuksessa sai nimekseen Aeternitas-kappeli

Näsinmäen hautausmaan päärakennuksen peruskorjauksen yhteydessä on rakennettu uusi monikäyttötila, jota voidaan käyttää hautajaisiin, mutta myös muuhun toimintaan. Yhteinen kirkkoneuvosto on päättänyt, että tilan nimi on suomeksi Aeternitas-kappeli ja ruotsiksi Kapellet Aeternitas.  

Kappelitila ja kyltti jossa teksti Kapellet Aeternitas Kappeli.

– Sana aeternitas on latinaa ja se tarkoittaa ikuisuutta. Voit lausua sen joko [aiternitas] tai [eternitas], tai siten, mikä vaan parhaiten tuntuu sopivan sinun suuhusi, kertoo Pontus Salmi, Porvoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherra.

Tilan nimeä pohdittiin pienessä työryhmässä, johon kuuluivat muun muassa molempien seurakuntien kirkkoherrat. Tärkeä näkökohta oli, että nimi on sama sekä suomeksi että ruotsiksi, ja siten ratkaisuksi valittiin latinankielinen sana. Yhteinen kirkkoneuvosto päätti kokouksessaan 21.3, että tilan nimi tulee olemaan Aeternitas-kappeli.

Paikka katsoa ikuisuuteen

Aeternitas-nimi saa ajatukset katsomaan ajan yli.

– Ikuisuus on meille aikatauluihin ja päivämääriin tottuneille ihmisille vaikeasti hahmotettava asia.  Miten joku voi olla ikuista ja päättymätöntä sekä kuka on lopulta tämän kaiken takana? Vanhan testamentin Psalmin kirjoittaja yli 3000 vuoden takaa vastaa tähän pohdintaan seuraavasti: ”Jo ennen kuin vuoret syntyivät, ennen kuin maa ja maanpiiri saivat alkunsa, sinä olit. Jumala, ajasta aikaan sinä olet” (Psalmi 90:2), avaa Salmi, ja toteaa myös, että psalmin tekstiin luottaminen vaatii uskoa.

Aeternitas-kappeli on rakennettu tilaksi, jossa voi kokea sitä todellisuutta, jota syvällä sielussa voi arkaillen toivoa ja kokea, mutta ei omin silmin pysty näkemään tai järjellä ymmärtämään.

– Uskonnollinen kokemus on perimmäiseltä luonteeltaan aina mystinen ja salainen ja siksi sitä on usein vaikea sanoin toiselle kuvata. Se on pohjimmiltaan sanojen ulkopuolella ja ulottumattomissa olevaa todellisuutta, joka avautuu parhaiten vertauskuvien kautta.

– Uskon kieli on olemukseltaan kokemuksen kieltä, jota voi sanojen lisäksi yrittää avata musiikin, symboliikan ja hiljaisuuden kautta. Tätä kaikkea haluamme tuoda esiin uuden Aeternitas-kappelimme kautta, jotta voimme toiveikkaina saattaa läheisiämme viimeiselle matkalle, kertoo Salmi.

Porvoon seurakuntien ensimmäiset virtuaaliurut

Aeternitas-kappelin urut ovat niin sanotut virtuaaliurut ja lisä nykyiseen pilliurkukantaan seurakuntien tiloissa Porvoossa. Urut on ensisijaisesti suunniteltu palvelemaan siunaustilaisuuksissa, mutta ajatus on, että urkuja voitaisiin käyttää myös musiikkitilaisuuksissa, sekä sooloinstrumenttina että yhdessä instrumentalistien ja laulajien kanssa.

– Ääni tuotetaan digitaalisesti kaiuttimista, mutta sointi on kopioitu oikeista pilliuruista. Virtuaaliurut koostuvat oikeastaan useista uruista. Aeternitas-kappeliin olemme valinneet kolmet eri urut, saksalaiset romanttiset urut (Sauer-urut Lutherkirchessä Chemnitzissä), ranskalaiset romanttiset urut (Cavaillé-Coll-urut St. Etiennessa Ceanissa) ja barokkiurut (Silbermann-urut Petrikirchessä Freibergissa). Nämä urut antavat suuret mahdollisuudet soittaa erilaista musiikkia vanhasta musiikista moderniin musiikkiin. Jälkikäteen on myös mahdollista asentaa lisää urkuja, jos nämä eivät riitä, kertoo Reidar Tollander, kanttori Borgå svenska domkyrkoförsamlingissa.

Yhä enemmän hautajaisia Porvoossa

Näsinmäen hautausmaan päärakennus on rakennettu vuonna 1984 eikä suurempia remontteja ole tehty sen jälkeen.

Aeternitas-kappelin perustamisen ohella hankkeeseen on sisältynyt toimisto- ja sosiaalitilojen peruskorjaus kokonaisuudessaan ja koko katon uusiminen. Lisäksi rakennus on saanut uudet vainajien kylmätilat. Rakennuksessa on nyt myös pieni tila, jossa voi järjestää kokouksia tai pieniä n. 10 hengen muistotilaisuuksia.

– Hautaan siunaamisten määrä tulee kasvamaan Porvoossa ja tarvitsemme tilan, jotta voimme palvella omaisia parhaalla tavalla tulevaisuudessa, kertoo hautaustoimen päällikkö Markku Blom uusien tilojen tarpeesta. 

Peruskorjaus toteutettiin suunniteltua nopeammin ja kustannukset ylittivät budjetin

Kiinteistöpäällikkö Krista Eloneva on hyvin tyytyväinen hankkeen toteutukseen. 

– Jos voi sanoa, että jokin menee niin kuin Strömsössä, se on ollut tämä hanke. Arkkitehdit, valvojat, urakoitsijat ja hankkeen johtoryhmä edistivät työtä poikkeuksellisen sujuvasti koko peruskorjauksen ajan, sanoo Eloneva.

Valvonnan hoiti Rakennuttajatoimisto Primaplan ja pääurakoitsija oli Kymppirakenne Oy. Töille oli varattu hyvin aikaa, ne ajoitettiin kahdelle vuodelle, mutta kun remontoidaan vanhaa, pitää olla varautunut yllätyksiin. Niin se meni tässäkin tapauksessa.

– Vaikka syntyi jonkin verran lisätöitä, peruskorjaus oli valmis kaksi viikkoa ennen sovittua aikaa.

Hankkeen lopullinen lasku on 3,07 miljoonaa euroa, mikä on 270 000 euroa budjetoitua enemmän. Tämän kokoluokan hankkeessa ylitys on maltillinen. Summaan sisältyy kaikki hankkeen suunnittelu-, rakennus- ja valvontakulut. Suurin osa siitä, mikä on maksanut, kuuluu talotekniikkaan eikä näy ulospäin, mutta esimerkiksi ilmastointi on uudistettu, samoin kuin sähköt.

– Peruskorjausaikana rakennuskustannukset kasvoivat yleisesti ja yhdistettynä lisätöihin budjetti ylittyi. Tässä yhteydessä ylitys on kohtuullinen ja mielestämme hanke oli myös taloudellisesti onnistunut. Tällä investoinnilla takaamme, että toiminta voi jatkua yhtäjaksoisesti ainakin seuraavat 40 vuotta. Aikanaan myös Näsinmäen siunauskappeli pitää korjata ja silloin on hyvä, että meillä on nyt korvaava kappeli hautausmaalla, kertoo Eloneva.

Katso Aeternitas-kappelin vihkimistilaisuus maanantaina 22.4. klo 12.00 livestriimin kautta

Maanantaina 22.4. klo 12.00 piispa Teemu Laajasalo vihkii Aeternitas-kappelin Näsinmäen hautausmaan peruskorjatussa päärakennuksessa.

Vihkimistilaisuus on tilanpuutteen vuoksi vain kutsutuille vieraille, mutta kaikki voivat osallistua vihkimistilaisuuteen livestriimin kautta. Lähetys löytyy seurakunnan nettisivulta porvoonseurakunta.fi.

YouTube-video

Avoimet ovet Näsinmäen hautausmaan peruskorjatussa päärakennuksessa maanantaina 22.4. klo 14–18

Maanantaina 22. huhtikuuta on avoimet ovet kaikille kiinnostuneille, jotka haluavat tutustua peruskorjattuihin tiloihin Näsinmäen hautausmaan päärakennuksessa.

Päärakennuksen peruskorjauksen yhteydessä on teetetty uusi monitoimitila, Aeternitas-kappeli, jota voidaan käyttää hautauksiin, mutta myös muuhun toimintaan. Lisäksi rakennuksessa on uudet kylmätilat, pieni kokoustila, jota voidaan käyttää pieniin muistotilaisuuksiin ja henkilökunta on saanut uudet toimisto- ja sosiaalitilat.

Henkilökuntaa on paikalla esittelemässä paikkoja. Tervetuloa!

Lisätietoja:

Markku Blom
Markku Blom
hautaustoimen päällikkö
Näsinmäentie 5
06100 Porvoo
Krista Jussila
Krista Jussila
kiinteistö- ja hankintapäällikkö
Pontus Salmi
Pontus Salmi
kirkkoherra, yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja

11.4.2024 16.02