Uutislistaukseen

Metsäkirkko tarjoaa Jukolan osallistujille ja porvoolaisille mahdollisuuden hiljentyä

Kaksikieliseen ehtoollismessuun osallistuminen Epoon metsässä on hyvä tapa aistia ainutlaatuinen tunnelma kesän megatapahtumassa, Jukolan viestissä Porvoossa. 

Suunnistaja valmiina kirkon edustalla.

Metsäkirkolla on pitkä perinne

Porvoon seurakunnat ovat mukana, kun Jukolan viesti, maailman suurin suunnistusviesti ja Suomen suurin vuosittainen urheilutapahtuma järjestetään Epoossa. Yhdessä monien vapaaehtoisten kanssa järjestetään metsäkirkko, jolla on pitkät perinteet Jukolassa ja joka on tärkeä osa tapahtumaa. 

– Metsäkirkko ja ehtoollismessu ovat tärkeä perinne monille suunnistajille ja muille Jukolaan osallistuville. Metsä ja luonto ovat monille ”kirkko” ja he kokevat Jumalan luomakunnassa kokoontumisen kauniina ja ihanana. Metsäkirkolla ja messulla on myös tärkeä rooli ennen ja jälkeen kilpailun. Monilla on mahdollisuus hiljentyä, pyytää suojaa tai kiittää. Tai ihan vain rentoutua hetken riippumatoissamme, sanoo metsäkirkosta vastaava Henna Liljeström. 

Metsäkirkon tiimi on myös liitetty Jukolan kriisivalmiuteen ja valmis auttamaan mahdollisissa kriiseissä. 


Henna Liljeström vastaa Metsäkirkon toteuttamisesta.

Hiiliviisas metsäkirkko

Jukolan viesti on hiiliviisas tapahtuma. Tämä on huomioitu metsäkirkon valmisteluissa. 

– Olemme suunnitelleet metsäkirkon olemassa olevien resurssien pohjalta ja vältämme uusien asioiden ostamista, ellei se ole ehdottoman välttämätöntä. Lainaamme ja hyödynnämme käytettyä välineistöä metsäkirkossa, sekä priorisoimme digitaalisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi messuvihko on ensi sijaisesti saatavilla digitaalisesti, Liljeström sanoo.

Piispaduo saarnaa kaksikielisessä ehtoollismessussa

Lauantaina 17.6. kello 21.00 pidetään kaksikielinen ehtoollismessu metsäkirkossa. Arviolta 500–600 henkilöä osallistuu messuun. Kaikki kiinnostuneet porvoolaisetkin ovat tervetulleita. Ota oma istuinalusta mukaan.

– Metsäkirkon miljöö on jo itsessään kaunis ja puhutteleva. Metsäkirkossa olemme todella luonnon keskellä ja siksi metsämessun teemana onkin luomakunta. Messua toteuttamassa on monia ihmisiä aina messuavustajista bändiin ja kuoroon. Messussa saarnaavat Porvoon hiippakunnan piispa Bo-Göran Åstrand ja Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo. Ehtoollisenvietto kuuluu myös olennaisesti messuun. On hienoa, että saamme Porvoossa tällaista jumalanpalvelusta viettää, sanoo seurakuntapastori Maiju Halmela Porvoon suomalaisesta seurakunnasta. 

Halmela toimittaa messun yhdessä Borgå svenska domkyrkoförsamlingin Andreas Lundgrenin kanssa. Seurakuntien kanttoreista Jarkko Yli-Annala ja Anne Hätönen osallistuvat.


Ylärivissä Andreas Lundgren ja Maiju Halmela, alrivissä Anne Hätönen ja Jarkko Yli-Annala.

– Paria poikkeusta lukuun ottamatta, musiikki on sovitettu nimenomaan tätä messua varten ja ideana on, että se vie koko ajan messua eteenpäin ja luo ihan omanlaista tunnelmaa, kertoo Yli-Annala.

Ehtoollismessun musiikkia ovat kanttoreiden mukana toteuttamassa Varia Voce -kuoro ja soitinyhtye, jossa soittavat Milla ja Ari Suomela, Siru Vikla ja Juha Levo. Tätä messua varten sovitettuja virsiä lauletaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Messu alkaa Anna-Mari Kaskisen runoilemalla Jukola-laululla, joka oli tilaus vuoden 2022 Jukolan viestiin ja päättyy suvivirteen, jossa mukana on rap-artisti Mamanderos.

– Messuun ovat tervetulleita kaikki: kilpailijat, vapaaehtoiset ja muut porvoolaiset tai ohikulkijat, vaikka he eivät Jukolaan muuten osallistuisikaan. Halmela kannustaa erityisesti porvoolaisia osallistumaan. 

– Messuun osallistuminen on hyvä tapa aistia Jukolan tunnelmaa ja yhteisöllisyyttä. Tietysti saamme hetken hiljentyä yhdessä kauniin luomakunnan keskellä, rukoilla ja kiittää, laulaa sekä iloita. Voi tulla paikalle myös vain ihmettelemään, että “Vau, onpas meitä monta!”, Maiju Halmela sanoo. 

Messu striimataan

Jos et voi osallistua paikan päällä, voit osallistua Jukolan ehtoollismessuun livestriimin kautta. Lähetys tuotetaan yhteistyössä Itäväylän kanssa ja se löytyy nettisivulta.

Piispa Åstrand keskustelee Kaj Kunnaksen kanssa kisastudiossa Porvoon torilla

Porvoon kaupunki järjestää Jukola kisastudion Porvoon torilla koko tapahtuman ajan 16.–18.6. Kisastudiossa on iso näyttö, jolta Jukolan kilpailua seurataan koko tapahtuman ajan, mutta ohjelma koostuu myös musiikista ja keskusteluista. Alueelta voi myös ostaa ruokaa ja juomaa. Kisastudion keskustelut johtaa Kaj Kunnas.

Lauantaina 17.6. kisastudio aukeaa klo 10.00 ja noin klo 15.15 Porvoon hiippakunnan piispa Bo-Göran Åstrand keskustelee Kaj Kunnaksen kanssa kisastudion lavalla. Kisastudion ohjelmaan osallistuminen on ilmaista ja on teltta, jos sade sattuu yllättämään. 

Lue lisää kisastudion esiintyjistä ja ohjelmasta Porvoon kaupungin verkkosivuilla.

Saadaksesi lisätietoja Metsäkirkosta ja ehtoollismessusta, ota yhteyttä:

Henna Liljeström, vastuussa Metsäkirkosta
Sähköposti: henna.liljestrom@oktrian.fi
Puhelin: 050 493 9947

Maiju Halmela, seurakuntapastori (25.5.->)
Sähköposti: maiju.halmela@evl.fi
Puhelin: 040 661 2704

Andreas Lundgren, seurakuntapastori (7.6.->)
Sähköposti: andreas.lundgren@evl.fi 
Puhelin: 0400 744 613

Metsäkirkosta:

Metsäkirkko on perinteinen osa Jukolan viestiä ja tarjoaa osallistujille ja vierailijoille mahdollisuuden kokea rauhallinen hetki luonnon keskellä. Metsäkirkko on kilpailualueen keskellä Epoossa, Epoon päiväkodin lähellä. Ehtoollismessu pidetään lauantaina 17.6. kl. 21.00 metsäkirkossa. 

Pääset kilpailualueelle helpoiten Porvoon keskustasta järjestetyllä bussikuljetuksella. Epoontie on suljettu liikenteeltä tapahtuman ajan. Lisätietoja kuljetuksista Jukolan nettisivuilla: jukola.com/2023

Metsäkirkkotiimi on myös valmiina tukemaan kriisien sattuessa tapahtuman aikana. 

6.6.2023 14.03