Uutislistaukseen

Kukkakimppu.

5 vinkkiä ympäristöystävällisiin kukkakimppuihin

25.5.2022 14.07

Kukat ovat itsestään selvä osa elämän suuria hetkiä. Kukilla on kuitenkin myös suuri ympäristövaikutus. Tässä saat vinkkejä ympäristöystävälliseen kukka-ajatteluun.  

Kukat ovat itsestään selvä osa elämän suuria hetkiä. Muutama hapsuinen leskenlehti juomalasissa äitienpäivätarjottimella. Upea värisävytetty kukkakimppu morsiamen käsissä. Paketoitu kukkatervehdys kaukaiselta ystävältä. Kunnioittava kranssi arkulla. Värit ja muodot kertovat jotain sinusta, ajasta ja hetkestä. 
 
Kukilla on kuitenkin myös suuri ympäristövaikutus. Ne kuljetetaan kaukaa, jotta saisimme väriloistoa juhliin ja arkeen vuoden ympäri. On kuitenkin olemassa tapoja nauttia kauniista kukka-asetelmista mahdollisimman pienellä ympäristövaikutuksella. 
 

 • Ajattele kukkia kuten ruokaa, kannustaa Slow Flowers Finland -liike. Valitse sesonginmukaisia, lähellä tuotettuja ja ekologisia kukkia. Osoitteessa slowflowers.fi on lista floristeista ja viljelijöistä, jotka tarjoavat lähellä viljeltyjä kukkia.

  @slowflowersfinland instagramissa opettaa, mitkä kukat ovat sesongissa juuri nyt. On myös yrityksiä, jotka ovat erikoistuneet myymään hävikkikukkia eli kukkia, jotka olisi muuten heitetty pois erilaisten suurempien tai pienempien vikojen takia. 
   
 • Vältä muovia kimpussa. Monet kimput sidotaan ja paketoidaan muovilla. Pyydä floristia jättämään muovirunko ja muovipakkaus pois.

  Näsinmäen hautausmaalla kannustamme erottelemaan kimput ennen kuin ne heitetään pois, jos ne sisältävät muovia. Meillä on jäteastiat puutarhajätteelle, sekajätteelle, metallille ja hautakynttilöille.
   
 • Älä heitä terälehtiä hääparin päälle! Kukkia ja muita vihreitä lehtiä pidetään juhlavana vaihtoehtona kovalle riisille, mutta ovat kiellettyjä meillä, koska terälehdet kulkeutuvat helposti mukaan kirkkoon ja liiskaantuvat lattiaan. 
   
 • Kasvata monivuotisia perennoja haudalla yksivuotisten kesäkukkien sijaan. Kesäkukat kuluttavat enemmän energiaa, vettä, lannoitetta ja kasvinsuojeluaineita kasvatuksen aikana ja ne kasvatetaan usein kertakäyttöisissä muoviruukuissa verrattuna perennoihin, jotka palaavat vuosittain.

  Suosittelemme kuunliljoja, keijunkukkia, jaloangervoja, maksaruohoja, taponlehteä, tarhakurjenpolvea, vuorenkilpiä, muratteja ja kesäpikkusydäntä. 
   
 • Jo joutui armas aika… Pian kukkien huippukausi on täällä ja voimme täyttää maljakot itse sommitelluilla asetelmilla tehdäksemme muistamisen arvoisista hetkistä erityisen kauniita. 

 
Mitä kukkia sinä valitset kevään ja kesän kukka-asetelmiin?