Uutislistaukseen

Puutarhuri vinkkaa: näin hoidat hautaa fiksusti ja ympäristöystävällisesti

Jos haluat helppohoitoisen ja kauniin haudan, kukat tulee valita haudan sijainnin mukaan. Näsinmäen hautausmaan puutarhuri Birgitta Steffansson antaa muutaman vinkin.

Henkilö leikkaa oksia puusta.

– Haudalle hyvin sopivia kasveja ovat kuunliljat, keijunkukat, vuorenkilvet, muratti, isomaksaruoho, taponlehti, jaloangervot, kurjenpolvet, kesäpikkusydän ja äitienpäiväruusut. 

– Kasvi tulee kuitenkin valita kasvupaikan mukaan. Varjokasvia ei voi istuttaa aurinkoon ja päinvastoin. Lisäksi on hyvä olla valitsematta kasveja, jotka leviävät rönsyillen. 

Jotta hauta pysyisi siistinä, vaaditaan säännöllistä hoitoa.

Pitää muistaa kastella myös loppukesällä ja syksyllä

– Pitää muistaa kastella myös loppukesällä ja syksyllä, säästä riippuen. Jos toiveena on aktiivinen kukinta, tarvitaan myös aktiivista kukintansa lopettaneiden kukkien nyppimistä ja rikkaruohojen torjuntaa. Vähän myöhemmin syksyllä on aika lannoittaa syyslannoitteella ja peittää herkät kasvit, kuten äitienpäiväruusut, muratti ja taponlehti, kuusenhavuilla. Ennen ensilunta pitää myös kaivaa kesäkukat ylös.

Keväällä on syytä leikata ja poistaa kuihtuneet lehdet ja lannoittaa kevät- tai kananlannalla. Jos haudalle on istutettu äitienpäiväruusu, se tulee leikata samaan aikaan kun koivut ovat hiirenkorvalla. 

Kesällä tarvitaan lähinnä kastelua ja rikkaruohojen torjuntaa. Hautausmaan kasteluvesi tulee suoraan Porvoon joesta. 

– Kun on taas kesäkukkien aika, voidaan pohtia haudan sijaintia ja mitkä kukat voivat hyvin juuri siellä. Ja tietenkin muistaa kastella ja lannoittaa tarpeen mukaan. Kysy ihmeessä, jos mietit jotakin – autamme mielellämme, sanoo Steffansson.

Jotta hautausmaa pysyisi siistinä, suositellaan että käyttämättömät lyhdyt viedään pois ja led-lyhdyt kierrätetään. 

Hautausmaalla on keräysastiat puutarhajätteelle, sekajätteelle, metallille ja hautakynttilöille.

Tietoa hautojen hoitosopimuksista ja kukkaistutuksista.

2022-05-05 09:29:02.0