Vietä pääsiäinen verkossa

Katso videoita ja lue pääsiäisen tekstejä.

Katso striimatut jumalanpalvelukset Porvoon tuomiokirkosta

Klikkaa itsesi striimiin alla olevilla linkeillä.

Miltä tuntuu, kun tulee hylätyksi?

Pääsiäisen tapahtumat kertovat ihmisestä ja Jumalasta. Ne kertovat sinusta ja minusta, meistä kaikista. Mitä voimme oppia suhteestamme toisiimme, itseemme ja Jumalaan, kun viivähdämme hetken pääsiäisen tapahtumien äärellä?

Kappalainen Juhana Sihvo miettii, mitä Jeesus mahtoi kokea, kun hänen läheisimmätkin ystävänsä hylkäsivät hänet.

Miten katson itseäni ja miten näen itseni?

Näenkö oikein, tunnenko itseni? Ihminen on pohjimmiltaan arvoitus myös itselleen. Jumala kuitenkin tuntee meidät kokonaan. Hänen katseensa näkee kipumme ja kaipauksemme. Hänen katseensa on täynnä lämpöä, hyväksyntää ja rakkautta.

Seurakuntapastori Maiju Halmela pohtii näitä kysymyksiä pysähtyessään hiljaisen viikon vaiheeseen, jossa Jeesus on oikeuden edessä tutkittavana.

Nukkuuko Jumala?

Kärsimyksen äärellä herää kysymys, missä Jumala on? Miksei hän auta?

Seurakuntapastori Laura Mäkelä miettii Jeesuksen ristinkantamisen kautta Jumalan läsnäoloa elämän synkimmissä hetkissä.

(Video nähtävissä 13.4.22 kello 13 alkaen)

Kohti vapautta

Hyvän ja pahan välinen kamppailu käydään meissä itsessämme. Oman keskeneräisyyden sietäminen ja armollisuus myös muita kohtaan antaa sydämissämme tilaa Kristukselle.

Kirkkoherra Pontus Salmi miettii pääsiäisen ydinsanoman merkitystä meille kaikille.

(Video nähtävissä 14.4.22 kello 13 alkaen)

Miksi vietämme pääsiästä?

Pääsiäispäivä

Pääsiäispäivä, sunnuntai, on Jeesuksen ylösnousemuksen juhla.

Enkeli kääntyi naisten puoleen ja sanoi: "Älkää te pelätkö. Minä tiedän, että te etsitte ristiinnaulittua Jeesusta. Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista, niin kuin itse sanoi." (Matt. 28:5–6)

Jumala on herättänyt Jeesuksen kuolleista, elämä on voittanut kuoleman. Pääsiäisenä muistetaan myös kastetta, jonka kautta jokainen kristitty ikään kuin haudataan ja nousee kuolleista.

Pääsiäisen juhla alkaa jo lauantain ja sunnuntain välisenä pääsiäisyönä. Ylösnousemusjuhla alkaa.

Pääsiäisyö oli varhaisessa kirkossa aika, jolloin monia kastettiin. Siksi pääsiäisyön tai -aamun messussa saatetaan piirtää kastevedellä ristinmerkki seurakuntalaisten otsaan tai pirskotella heidän päälleen kastevettä.

Toisena pääsiäispäivänä, maanantaina, muistetaan ylösnousseen Jeesuksen ilmestymistä häntä seuranneille naisille ja opetuslapsille Emmauksen tiellä. Ilmestykset vakuuttivat heidät Jeesuksen kuolleista nousemisesta ja jatkuvasta läsnäolosta maailmassa.

Pääsiäisyöstä alkaa pääsiäisviikko, joka kestää seuraavaan lauantaihin. Pääsiäisyöstä alkaa myös 50-päiväinen pääsiäisaika, joka päättyy helluntaihin.

Pääsiäisajan raamatuntekstit

Hiljaisella viikolla seuraamme Jeesuksen kärsimystietä hetki hetkeltä. Jokaiselle päivälle on valittu raamatunkohta, joka vie tapahtumia eteenpäin kohti kuolemaa. Vanhastaan Jeesuksen kärsimyshistorian kohtia on kutsuttu sanalla ”ahti”. Siksi hiljaisen viikon iltakirkoista on käytetty nimitystä ahtisaarna. Kirkollisessa kielenkäytössä ”ahti” siis tarkoittaa Jeesuksen kärsimyshistorian osaa.

Kirkkovuoden mukaiset evankeliumitekstit:

Palmusunnuntai,  Kunnian kuninkaan alennustie
Joh. 12: 12–24

Maanantai,  Jeesus Getsemanessa
Luuk. 22:39–62

Tiistai,  Jeesus tutkittavana
Luuk. 22:63–23:12

Keskiviikko,  Jeesus tuomitaan
Luuk. 23:13–31

Kiirastorstai,  Pyhä ehtoollinen
Luuk. 22:14–22

Pitkäperjantai,  Jumalan Karitsa
Luuk. 23:32–46

Hiljainen lauantai, Jeesus haudassa
Matt. 27:62–66

Pääsiäispäivänä riemu kaikuu seurakunnassa: Kristus on ylösnoussut! Pääsiäisen sanoma on kristillisen uskon ydin ja perusta. Enkelin viesti saavuttaa tyhjän haudan edessä seisovat opetuslapset. Kristus on herätetty kuolleista, esikoisena niiden joukosta, jotka ovat kuolleet. Hän on voittanut kuoleman, synnin ja kadotuksen vallan. Ylösnousemus vahvistaa, että Jeesus on Jumalan Poika.

Pääsiäispäivä,  Kristus on ylösnoussut!
Luuk. 24:1–12

Toinen pääsiäispäivä,  Ylösnousseen kohtaaminen