Villi pyhäpoika Ile Vainio kutsuu kirkkoon: ”Tule sellaisena kuin olet!”

2024-03-23 05:00:00.0, Eija Quinlan

Ilkka Vainio työhuoneellaan.

– Olen iloisen uskovaisen henkilöitymä,

Voit lukea kaikki Poiju-lehden jutut myös näköislehdestä, johon pääset tästä linkistä.

Musiikin monitoimimies Ilkka ”Ile” Vainion, 63, energia on mukaansatempaavaa ja elämäniloista. Kun hän on paikalla, hän on oikeasti läsnä, ja tuntuu kuin energiakenttä hänen ympärillään lämpenisi ja muuttuisi värähtelytasoltaan ihmisläheisemmäksi. Hänen aseistariisuva hymynsä viimeistelee tunnelman.

Ile Vainion elämän on täyttänyt musiikkibisnes, ja myös uskolla on ollut tärkeä rooli.

– Elämä on helvetin tylsää, jos ei usko mihinkään, hän kertoo tyylilleen uskollisena.

Elämä on helvetin tylsää, jos ei usko mihinkään.

Hänen isoäitinsä Kaarina Vainio opetti hänet lapsena rukoilemaan iltarukouksen, ja se on jatkunut läpi elämän.

– Olen aina ollut uskonnollinen. Kaulassani oleva risti merkitsee minulle paljon. Tämä nykyisin kantamani risti on papilta saatu rakkauden risti.

Vainio ei ole ihan suomalaisen uskovaisen stereotyyppi.

– Olen sellaisen iloisen uskovaisen henkilöitymä, hän summaa leveästi hymyillen.

Hän tahtookin välittää viestiä siitä, että kaikki ovat tervetulleita kirkkoon sellaisina kuin ovat. Kynnys on matala, kaikki kelpaavat, koska Jumalan armo kuuluu kaikille.

Sanoittajalegenda Juha ”Watt” Vainion esikoispojalla oli vauhdikas ja villi nuoruus Espoossa. Alkoholi maistui jo nuoresta, ja kaikenlaista tuli örvellettyä.

Kun hän oli 17-vuotias, hän joutui juhannusyönä Tammisaaressa vakavaan auto-onnettomuuteen. Hänen elämänsä oli hiuskarvan varassa, kun hänen juuri ajokortin saanut kaverinsa ajoi puuhun kaukana asutuskeskuksista. Tilanne oli pelottava.

– Me molemmat olimme humalassa. Mulla meni pää läpi tuulilasin. Keskellä metsää tipuimme sellaiseen rotkoon. Siellä ei missään näkynyt ketään.

Epätoivoissaan nuori mies meni maahan polvilleen ja rukoili apua.

– Anna Jumala mun elää, hän sanoi.

Rukousvastaus tuli välittömästi.

– Muistan sen kuin eilisen päivän. Silloin alkoi käki heti kukkua, ja näin, kuinka ryhmä nuoria juoksi törmäyksen äänen kuultuaan pellon toiselta puolelta meitä kohti. He olivat jo lankapuhelimella soittaneet ambulanssin.

– Kaikki valmiiksi, tämä poika menetetään, ensihoitaja ohjeisti sairaalaa radiopuhelimella.

Lääkärit Tammisaaressa työskentelivät kuumeisesti pelastaakseen nuoren miehen hengen.

– Nuori ja lahjakas, porvoolaisillekin tuttu lääkäri Peter Floman parsi minua kokonaisen päivän kasaan kirurgin kanssa.

He onnistuivat pelastamaan hänen kasvonsa, onnettomuudesta on enää muistutuksena arpi. Vainiolle jäi syvä kiitollisuus tästä päivästä.

– Isäni Juha perui juhannuskeikkansa ja tuli luokseni sairaalaan. Hän piti ihmeenä että selvisin. Taistelin hengestäni ja sain pari litraa vertakin. Olenkin kiittänyt verenluovuttajia ja terveydenhoitohenkilökuntaa konserteilla, hän kertoo.

Ilkka Vainiolla on ollut toinenkin vakava terveydellinen ongelma, jossa usko on auttanut. Hän selvisi paksusuolen syövästä vuonna 2020. Tilanteessa oli johdatusta sekä Elina-vaimon että myös ystävän välityksellä.

– Toivoin, että olisin saanut voimaa ystävältäni ”Pyhältä Pontukselta”, mutta kirkkoherra Pontus Salmi kehottikin minua välittömästi menemään tutkimuksiin tavatessamme Porvoon suomalaisessa seurakunnassa helmikuussa 2020. Hän näki, kuinka kalpea ja heikossa kunnossa olin, kun join pullokaupalla vichyvettä. Myös vaimoni Elina kehotti minua menemään lääkäriin. Onneksi uskoin heitä. Se pelasti henkeni.

– Kun vihdoin menin tutkimuksiin, hemoglobiinini oli 65. Minulta löydettiin paksusuolen syöpä. Se poistettu kasvain oli miesten kuulan kokoinen.

Onnekseen Vainio oli jo siinä vaiheessa lopettanut alkoholin käytön.

– Jos en olisi lopettanut juomista, olisin luullut, että minulla oli vain paha krapula, enkä olisi mennyt verikokeisin, hän pohtii.

Syövästä parantumiseen hän sai voimaa läheisiltään ja uskostaan. Pernajassa sijaitseva talviasuttava kesäpaikka oli turvasatama, jossa hän sai rauhassa toipua vaimonsa hoidossa.

Nykyisin mies on hyvässä fyysisessä kunnossa, jopa hänen lempilajinsa koripallokin sujuu. Syöpädiagnoosi kuitenkin pysäytti ja sai arvostamaan elämää.

– Olen kiitollinen jokaisesta päivästä. Se syöpä kosketti monia, sain paljon myötätuntoa.

– Jos sun aikas ei ole vielä lähteä, ja sä yrität kuolla, niin mä tulen repimään sut arkusta ulos! edesmennyt ystäväni Vesa-Matti Loiri sanoi minulle.

Olen kiitollinen jokaisesta päivästä.

Alkoholi on näytellyt suurta roolia elohopeanvilkkaan ”villin pyhäpojan” elämässä.

– Tykkään juoda. Olin juonut 14-vuotiaasta lähtien humalahakuisesti, hän kertoi iltapäivälehden haastattelussa vuonna 2017 lopettaessaan juomisen.

Silloin hän ei julkisesti luvannut mitään absoluuttista, mutta lopettamispäätös on pitänyt.

– Suurin osa ystävistäni ymmärsi päätökseni. Itse pitää löytää tahto lopettaa. Viini ja olut ovat ihan iloisia asioita, mutta mulla niitä meni liian paljon, hän kertoo.

– Olenkin sanonut alkoholin käytön lopettaneille, että heille jää enemmän aikaa itselle, kun aika ei mene siihen läträämiseen. Aloin väsyä juuri siihen; kun alkaa lääkitä itseään alkoholilla, se stressi alkaakin kasvaa.

Musiikkibisneksessä työskennelleet isä ja poika Vainio osasivat pistää korkin kiinni ajoissa.

– Isäni lopetti alkoholin käytön 37-vuotiaana. Sen jälkeen hän teki parhaat laulunsa. Hänen sanoituksiinsa tuli uudenlaista syvyyttä ja herkkyyttä.

Vainio kertoo avoimesti uskostaan, hän ei peittele sitä, vaan pitää sitä voimavarana.

Ilkka Vainion musiikkibisnesura on vaikuttava. Hän on tuottanut noin 200 kulta- ja platinalevyä, ja hänen sanoituksiaan on levytetty noin 900.

– Olen musiikkipomona tuottanut/julkaissut liki 10 000 musiikkiteosta. Tilaustekstejä olen tehnyt liki 2000, Vainio lisää.

Hän on myös ollut laulaja vuodesta 2012. Hän on muun muassa esiintynyt yli sadassa kirkossa Ystävän risti -konserttikiertueillaan. Vainio kertoo avoimesti uskostaan, hän ei peittele sitä, vaan pitää sitä voimavarana, jonka hän tahtoo jakaa muillekin.

Maaliskuussa 2016 häneltä ilmestyi Villi pyhäpoika -single.

– Usko on iloinen asia, hän summaa.

Ilkka Vainion toimistossa Viikin Viihdekeskuksessa seiniä koristavat kulta- ja platinalevyt sekä laulajatähtien valokuvat. Hän on tuntenut suuren joukon suomalaisia artisteja. Mistä sitten tunnistaa tähden?

– Jos haluaa tähdeksi, pitää uskaltaa heittäytyä ja voittaa pelko. Jokaisella on mahdollisuus tulla oman alansa tähdeksi. Pitää olla intohimoa ja pitää rakastaa sitä, mitä tekee. Esimerkiksi minä tein aluksi runoja vain harrastuksena, ja siitä tuli huomaamatta työ.

Vainion luovuus kukkii aina vain. Hänen uusin ideansa on Kansan Kappeli. Siinä kuullaan Juha ja Ilkka Vainion ”koko kansan lauluja.”

– Laulaa saa reilusti mukana. Siitä tulee ikimuistoinen elämys.

Sitä esittelevällä videollaan Vainio sanoo:

– Herätys! Ilosanomaa kautta maan. Jokainen ihminen on uskon arvoinen. Usko edes itseesi, sillä me uskomme sinuun.

Ile Vainio konsertoi 3.4. 2024 klo 19 Porvoon tuomiokirkossa.
Konsertissa on yllätysnumero, joka liittyy hänen ristiinsä.
Konsertilla tehdään hyvää Yhteisvastuukeräyksen 2024 teemalla.

Kuvat: Heikki Nenonen