Uutislistaukseen

Sielunhoivaa kuvien ja tekstien avulla 

Porvoossa on otettu käyttöön sielunhoivakassi, jonka sisältämissä kuvissa on useita tuttuja, paikallisia maisemia. Sen lisäksi kuvista löytyy Porvoon Tuomiokirkon kuvia, ja muita kristillisiä aiheita. Sielunhoitokassissa on mukana myös CD hengellistä musiikkia.

Vanhempi herra keinutuolissa ja hoitaja.

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta sielunhoivakassi?


–Tämä idea on tullut Vantaalta, mutta olemme toteuttaneet sen Porvoon omalla twistillä. Sisältö on muuten samantyyppinen, paitsi että porvoolainen valokuvaaja Niko Laurila innostui lähtemään mukaan, ja me valitsimme hänen tuotannostaan valokuvia, Porvoon seurakuntayhtymän sairaalapastori Pia Ala-Soini kertoo.

 

Pappi.
Sairaalapappi Pia Ala-Soini

Hän esitteli uuden uutukaisen kassin sisältöä ryhmäkoti Villa Albertissa, Toukovuoressa huhtikuun lopussa. 

– Se olisi tässä se idea, että kuvia käytetään ikään kuin sielunhoidollisina keskustelun avaajina. Tulevina viikkoina sielunhoitokassia jaetaan kaupungin hoivakoteihin. Kasseja riittää jaettavaksi myös Näsin kuntoutuskeskuksen osastoille 1-3 ja Wilhelminaankin, Ala-Soini kertoo. 

– Olimme aluksi ajatelleet, että sielunhoivapaketista olisi hyötyä muistisairaiden kanssa hoivakodeissa, mutta ihan yhtä laillahan tuo paketti käy kuolevan ja kuntoutujan kanssa keskusteluun Näsin sairaaloissakin. Kuvissa on hengellistä sisältöä, ja teksteissä tuttuja ja turvallisia Raamatunkohtia, kuten esimerkiksi psalmi 139. 

– Lisäksi materiaalissa on kaikkien tuntemia rukouksia kuten iltarukous Levolle lasken luojani. Monelle on oma mummo tai äiti sen rukouksen opettanut, ja kuvat tuovat niitä muistoja. 
Kirjoitettu materiaali, kooltaan A nelonen ja laminoitu, on painettu kahdella kielellä, suomeksi ja ruotsiksi. 

Laminoidut arkit jossa kuvia ja rukouksia.

–Tässä on myös ohje sellaiselle, jos joku haluaa viettää hartaushetken tai vaikkapa muistohetken. Toki pappikin on käytettävissä, mutta voi myös ihan itse viettää sellaisen hetken omaisensa luona, Ala-Soini sanoo. 

Porvoon kaupungin palveluasumisen ohjaaja Katarina Gustafsson näkee sielunhoivakassin hyödyn ja ilon heidän arkisessa työssään.

Tämä sielunhoito ja kaikki mikä siihen kuuluu on niin tärkeä osa meidän arkea.

– Tämä on uusi asia. Innostuin tästä heti. Tämä sielunhoito ja kaikki mikä siihen kuuluu on niin tärkeä osa meidän arkea. Me olemme aiemminkin käyttäneet paljon kuvia arjessamme, ja tämä on nyt ihana, uusi ja raikas idea, hän sanoo.

Hoivakotien asukkaiden kanssa on kuvilla perinteisesti saatu aikaan keskustelua.

– Kuvien kautta saadaan paljon muistoja ja keskusteluja. Kuvien avulla on myös helppo tapa ottaa esiin hengelliset asiat, Gustafsson kertoo.

Myös omaiset voivat käyttää kuvia keskustelun pohjana muistisairaan kanssa.

"Tämä on juuri sitä meidän arkikuntoutusta"

Kun ryhmäkoti Villa Albertissa näytettiin kuvia Porvoon ranta-aitoista, siellä asukkaana oleva Jorma Ropponen muisti aikoinaan maalanneensa niitä.

– Minun ammattini oli maalari, kävin koulunkin sille alalle. Olen maalannut 17 aittaa. Siitä on kymmenkunta vuotta, hän kertoo. 

Maalina käytettiin ihan perinteistä punamultamaalia. 

– Se keitettiin ihan käsin, Ropponen lisää. 

Hän myös välittömästi kuvan nähdessään tunnisti Porvoon Tuomiokirkon kuvan. 

– Tämä on juuri sitä meidän arkikuntoutusta. Kuvien kautta pääsemme kiinni näiden asukkaiden voimavaroihin. Se on loistavaa, Gustafsson kiittelee. 

Teksti ja kuvat: Eija Quinlan

 

Yhdessä yksinäisyyttä vastaan - asetu ehdolle seurakuntavaaleissa

Yksinäisyys on 2020-luvulla ajankohtainen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä haastava tekijä: Suomalaisista lähes joka kymmenes kokee olevansa yksinäinen.

Kirkon tehtävänä yhteiskunnassa on auttaa ja olla hyväksyvä katse ja kuuleva korva.

Mitä kirkon ja seurakunnan pitäisi tehdä, ettei kenenkään tarvitsisi tuntea yksinäisyyttä tahtomattaan?

Tervetuloa asettumaan ehdolle ja äänestämään seurakuntavaaleissa sellaisena kuin olet. Seurakunnan luottamushenkilöt päättävät mm. siitä, ketkä valitaan seurakunnan työntekijöiksi, minkälaista toimintaa seurakunnassa järjestetään ja mihin seurakunnan rahoja käytetään.  

Ehdokkaiksi tarvitaan kaikenikäisiä, eri tavoin ajattelevia seurakuntalaisia. Ehdokasasettelu päättyy 15.9.2022.

Seurakuntavaalit pidetään sunnuntaina 20.11.2022.  

#seurakuntavaalit #toivottu

Porvoon sairaalapappien yhteystiedot

Porvoon seurakuntayhymän sairaalapapit ovat tavattavissa ma-to klo 8–18 ja pe klo 8-16. Soita tai lähetä sähköpostia.

Pia Ala-Soini

Palomäen palvelutalo, Näsin kuntoutuskeskus, Toukovuoren palvelutalo, Kotisairaala Psykiatrian osasto
puh. 040 526 7485 
pia.ala-soini@evl.fi

Maikki-Liisa Ruhala, johtava sairaalapastori
HUS Porvoon sairaala, Johanna koti, Pääskypellon palvelukoti

puh. 0400 640 369 
maikki-liisa.ruhala@evl.fi 

18.5.2022 09.15