Uutislistaukseen

Pyhiinvaellus tekee hyvää keholle ja mielelle

Sana pyhiinvaellus vie ajatukset helposti tunnetuille pyhiinvaellusreiteille, kuten Camino de Santiagolle Espanjassa tai St. Olavsledenille Suomessa. Pyhiinvaelluksen voi kuitenkin tehdä myös Maarilla, Kokonniemessä, Gammelbackan kartanometsässä tai Sikosaaressa täällä Porvoossa.  

Risti maassa, kädet.

Seurakunnan pyhiinvaelluksella sinulla on mahdollisuus olla tässä hetkessä luonnon keskellä. Aivan tavallinen kävely metsässä iltapäivällä auttaa tietysti ymmärtämään kaikkea, mitä luonto voi meille antaa ja miten tärkeää on pitää huolta ympäristöstä. Iltakävelyllä et ehkä aina kuitenkaan ole niin tietoinen, kuulokkeissa podcast tai musiikkia ja ajatukset jo päivällisessä tai aamun kokouksessa. Pyhiinvaellus voi antaa ylimääräistä tilaa pohdinnalle. 

Pyhiinvaellus kutsuu hiljentymään, ihmettelemään ja aistimaan pyhää.

- Pyhiinvaellus kutsuu hiljentymään, ihmettelemään ja aistimaan pyhää. Vaikka ihminen on siinä liikkeessä, hän tavallaan myös pysähtyy itsensä ja luonnon äärelle. Mielenmaisema yhdistyy siihen maisemaan, jota katselee, ja matkaa tehdessä voi tehdä uusia oivalluksia tai vain levätä, sanoo Porvoon suomalaisen seurakunnan pastori Laura Mäkelä.    

Porvoon Gammelbackassa voi osallistua pieneen pyhiinvaellukseen omatoimisesti. Reitti kulkee Gammelbackan metsässä, joka on osin vanhaa historiallista kartanometsää ja jossa kasvaa havupuiden lisäksi monia erilaisia istutettuja puulajeja. Pääset lähtemään muutaman kilometrin matkalle lataamalla sovelluskaupasta maksuttoman CityNomadi- sovelluksen. Sen jälkeen hae sovelluksesta reitti "Pieni pyhiinvaellus Gammelbackassa". 

Porvoon suomalaisessa seurakunnassa ympäristö on esillä myös sunnuntaina 24.10., jolloin Tuomiokirkon messussa klo 10 vietetään Sadonkorjuun kiitosmessua. Jo vuosia kestäneen perinteen mukaan tässä jumalanpalveluksessa kiitetään sadosta, ja mukana messua tekemässä on paikallisia viljelijöitä. 

Lue lisää ympäristötyöstämme

Fri Oct 22 15:06:00 EEST 2021