Uutislistaukseen

Kirkko Porvoossa kehottaa vaalimaan vettä paastonaikana

Keskiviikkona 17.2. alkaa kristillinen paastonaika, joka edeltää pääsiäistä. Samaan aikaan alkaa myös evankelis-luterilaisen kirkon yhteinen ympäristökampanja, Ekopaasto. Porvoon seurakunnat ovat mukana kampanjassa, jonka teema tänä vuonna on puhdas vesi. 

ekofasta kick off tapahtumakuva verkkosivulle.jpg

Ympäristön huomioiminen on jo pitkään ollut tärkeää seurakuntien toiminnassa. Panostuksien ääriviivoja on myös selvennetty ympäristöohjelmassa, jonka seurakunnat ja seurakuntayhtymä laativat vuonna 2020. Ympäristöohjelman pohjalta seurakunnille ja seurakuntayhtymälle myönnettiin lisäksi Kirkon ympäristödiplomi. 

─ Yksi tavoite ympäristöohjelmassa on lisätä porvoolaisten ympäristötietoisuutta. Siksi olemme tarttuneet Ekopaastoon ja nostamme esiin teeman puhdas vesi, Porvoon seurakuntayhtymän ympäristövastaava Mira Soukka sanoo. 

─ Tänä vuonna ei voida järjestää fyysisiä seminaareja ja kokoontumisia, joten panostamme pääasiassa digitaaliseen kampanjaan. 

7 vinkkiä, kuinka voit huolehtia ympäristöstä paastonaikana

Kirkko Porvoossa kehottaa kaikkia porvoolaisia osallistumaan Ekopaastoon ja miettimään pääsiäiseen asti, kuinka voimme pitää huolta ympäristöstä ja koko luomakunnastamme. Tässä on seitsemän konkreettista vinkkiä, kuinka sen voi toteuttaa. Nämä vinkit otetaan esiin myös seurakuntien digitaalisissa kanavissa paastonaikana. 

  1. Käytä vettä säästeliäästi. Älä annan hanan valua turhaan, kun tiskaat, peset hampaita tai käyt suihkussa. Ota säilöön vettä hanasta sillä aikaa, kun odotat että vedestä tulee riittävän kylmää juotavaksi tai riittävän lämmintä suihkua varten. Käytä vesi esimerkiksi kukkien kasteluun. 
  2. Mene ulos luontoon ja nauti rauhasta. Kuuntele hiljaisuutta. Meditoi tai rukoile. Tutkimuksen mukaan riittää, että olet viisi minuuttia luonnossa voidaksesi paremmin. Kahdessakymmenessä minuutissa verenpaine laskee ja stressihormonit vähenevät. 
  3. Lisää kasvisten määrää ja vähennä lihan määrää ruokavaliossasi. Vähentämällä lihan määrää pienennämme myös hiilijalanjälkeämme. Valitse kotimaista ja lähellä tuotettua ruokaa, kun se on mahdollista ja käytä raaka-aineita sesongin mukaan.  
  4. Anna aineettomia lahjoja. Vähennä turhaa kulutusta antamalla aineettomia lahjoja, esim. paikallisten yrityksien palveluita. Anna omaa aikaasi, kuten lastenvahti-, talkoo- tai siivousapua.
  5. Vähennä ruokahävikkiä. Inventoi ruokavarastot ja käytä se, mitä sinulla jo on ennen kuin menet kauppaan. Käytä aistejasi ennen kuin heität pois. Haista ja maista esim. maitotuotteita ennen kuin heität ne pois. Käytä koko raaka-aine. Ole luova, haasta itseäsi ja hanki ruoanlaittotaitoja. Osta kypsä hedelmä, se on vaarassa tulla ensimmäisenä poisheitetyksi. 
  6. Kerää yksi roska päivässä. Ala kerätä roskia, kun olet ulkona kävelyllä tai juoksemassa. Roskat muuttuvat luonnossa hiljalleen mikromuoveiksi, jotka leviävät vesistöihimme. 
  7. Kestävä vaatekulutus. Ekologisin vaatekappale on se, joka sinulla on jo vaatekaapissasi. Pidä huolta niistä vaatteista, joita sinulla on, osta uusia ajatuksella. Pese vain likaisia vaatteita. Usein vaatteiden tuulettaminen riittää. Anna pois tai myy edelleen vaatteet, joita et tarvitse. Osta itse kirpputorilta. 

Seurakuntien toiminnassa nostetaan esiin teema Vaali vettä

Ekopaaston aikana ympäristöteemoja nostetaan esiin sekä suomalaisen että ruotsalaisen seurakunnan lapsi- ja nuorisotyössä. Ekopaastoteema on ajankohtainen tuomiokirkkoseurakunnan virtuaalisessa nuorten kokoontumisessa 4. maaliskuuta. 

Porvoon suomalaisen seurakunnan nuorisotiimi järjestää vaatteiden vaihtotapahtuman nuorille lauantaina 3.4. Gammelbackan seurakuntakeskuksessa. 

Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntapastori Elefteria Apostolidou pitää paastonaikana hartaussarjan Instagramissa. 

- Julkaisen lyhyen hartauden tililläni joka päivä. Hartauden sisältö liittyy Ekopaaston teemaan. Valitut Raamatun tekstit käsittelevät vettä tavalla tai toisella, Elefteria ”Ele” Apostolidou kertoo. 

Seuraa Elen hartauksia Instagramissa tilillä @pastorpavift

Suoratoistettu ympäristöseminaari ”Vaali vettä –Vårda vattnet” keskiviikkona 17.2. aloittaa Ekopaastokampanjan

Kirkko Porvoossa aloitti Ekopaastokampanjan kaksikielisellä suoratoistetulla ympäristöseminaarilla keskiviikkona 17.2. klo 12.

Lähetyksessä John Nurmisen Säätiön varainhankintajohtaja Erkki Salo kertoi, kuinka voimme pelastaa Itämeren tuleville sukupolville. Lisäksi saimme konkreettisia vinkkejä kestävään vaatekulutukseen Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilältä. Kanttori Kaisa Sidoroff tarjosi musiikkia. 

Lähetyksen juonsi ympäristövastaava Mira Soukka ja viestintäpäällikkö Simon Lampenius Porvoon seurakuntayhtymästä. Seminaarissa puhutaan sekä suomea että ruotsia ja se toteutettiin yhteistyössä Itäväylän kanssa. 

Katso seminaari täältä.

YouTube-video

Enemmän podcastejä ja artikkeleita netissä

Ekopaasto on evankelis-luterilaisen kirkon paastokampanja, joka nostaa esiin huolenpidon ympäristöstä. Kampanjalla kirkko haluaa innostaa suomalaisia elämäntapaan, joka on linjassa kestävän kehityksen kanssa ja joka tukee hiilineutraaliutta. Kampanja on käynnissä koko paastonajan pääsiäiseen asti. 

Tänä vuonna kampanja näkyy lähinnä sosiaalisessa mediassa. Teemaa käsitellään sarjassa ruotsinkielisiä podcastejä, jotka nostavat esiin eri näkökulmia ympäristökysymyksiin suhteessa veteen; kemikaaleihin, mikromuoviin, vedenpuutteeseen, kalastukseen ja veden merkitykseen ihmisille. Podcastit julkaistaan Ekofastan nettisivuilla joka tiistai paastonaikana. Ensimmäinen jakso julkaistaan tuhkakeskiviikkona 17. helmikuuta. Kampanjan suomenkielisillä nettisivuilla ekopaasto.fi julkaistaan videoita ja artikkeleita. julkaistaan videoita ja artikkeleita. 
 

2021-02-11 16:26:00.0