Uutiset 

Uutislistaukseen

Kellotapuli valaistuna vaalenapunaiseksi.

Porvoon tuomiokirkko valaistaan Porvoon valot -festivaalin aikana – Sylvesterin tanssi

5.2.2021 07.20

Festivaali Porvoon valot järjestetään toisen kerran tänä vuonna viikonloppuna 12.–14.2. Valoteokset valaistaan iltaisin kello 18–21. Myös tänä vuonna Porvoon tuomiokirkko on yksi valoteoksista.

Valotaiteilija Joel Siirtola on suunnitellut tuomiokirkon valoteoksen, Sylvesterin tanssin. Vanha, mutta kulttuurihistoriallisesti merkittävä kirkkorakennus on tuonut mukanaan jonkun verran haasteita 3D-mallintaa valoteos etukäteen, mutta se on samaan aikaan ollut palkitseva haaste Siirtolalle. 

- Haluan luoda ihmisille positiivisia ja iloisia fiiliksiä maailmanlaajuisen koronakriisin keskellä. Teos on valoisa, iloinen, leikittelevä, eloisa ja vikkelä, Siirtola kuvailee. Toivon, että se antaa iloista mieltä ja energiaa. 

Valo saa rytmin Rocky-elokuvien teemakappaleesta, Gonna Fly Now, uruilla soitettuna

- Valoteoksessa pyrin tuomaan esiin kirkon muotoja. Isoja seinäpintoja elävöitetään heijastamalla niihin valokuvioita ja kirkkaita värejä. Valojen ohjelmointi ja ajastus on synkronoitu uruilla soitettuun musiikkiin, joka kuuluu kirkon ulkopuolella. 

Kanttori Minna Wesslundin versio Rocky-elokuvien teemakappaleesta, Bill Contin Gonna Fly Now, kuuluu kirkon ulkopuolella ja on tärkeä osa teosta. Kappale on äänitetty tuomiokirkon uruilla. 

- Teoksen nimi, Sylvesterin tanssi, tulee elokuvasta, Siirtola sanoo ja viittaa Rocky-elokuvien pääosanesittäjään Sylvester Stalloneen. 

Mahdollisuus tavata seurakuntien työntekijöitä

Seurakuntien työntekijöitä on tavattavissa kirkonmäellä festivaalin aikana, sille joka haluaa jutella tai kysyä jotakin. Käytämme tietenkin kasvomaskeja ja pidämme turvaetäisyyden.

- Seurakunnan luonteeseen kuuluu olla tavattavissa ja avoin keskustelulle. Siksi meistä on tärkeää olla paikalla myös Porvoon valot -festivaalin aikana, pappi Juha Takala sanoo. Tämä on erityisen tärkeää koronapandemian aikana.

Seurakuntien työntekijöitä on paikalla kirkonmäellä perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina kello 18–20. 

Tärkeää huomioida koronarajoitukset

Porvoon kaupunki kehottaa kaikkia osallistujia huomioimaan koronarajoitukset festivaalin aikana: pidä turvaetäisyys, vältä ihmismassoja valoteoksien äärellä ja käytä kasvomaskia. 

Tapahtuma on kolme päivää pitkä, jotta vältetään ihmismassoja valoteoksien äärellä. Mikään teos ei ole sisällä eikä festivaalin aikana järjestetä mitään tapahtumia tiettyyn kellonaikaan. 

Lisää elokuvamusiikkia livestriimatussa konsertissa – The Sound of Movie Music Yhteisvastuun hyväksi saa ensiesityksensä ystävänpäivänä 14.2. klo 18.00.

Valoteoksen äänimaisema voidaan nähdä esimakuna Porvoon kanttoreiden elokuvamusiikkikonsertista Yhteisvastuun hyväksi. Konsertti lähetetään suoraan tietokoneellesi, puhelimeesi tai tablettiisi Porvoon tuomiokirkosta sunnuntaina 14.2. klo 18.00. 

Siellä soitetaan musiikkia uruilla, pianolla, viululla ja laulaen, esim. elokuvista The Avengers, Rocky, Harry Potter, Frozen ja moni muu. Tänä vuonna ohjelmaa laajennetaan myös musiikilla musikaaleista ja tv-ohjelmista. Konsertissa esiintyvät seurakuntien kanttorit ja viulisti Maija Wesslund. 

Konsertin aikana kerätään varoja Yhteisvastuukeräykseen. Vuoden keräyksen tuotoilla autetaan taloudellisissa vaikeuksissa olevia vanhuksia sekä Suomessa että kehitysmaiden kriisialueilla. 

Porvoon valot - verkkosivu

Elokuvamusiikkikonsertin Facebooktapahtuma