Uutislistaukseen

Odotettavissa Näsinmäen hautausmaalla: Kynttilämeri ja enkeli, joka jakaa heijastimia - Pyhäinpäivänä muistetaan kuolleita rakkaita  

Lauantaina on pyhäinpäivä. Silloin on perinteenä sytyttää kynttilä läheisten haudoilla ja niin ilmaista kaipausta ja muistella niitä, jotka eivät enää ole keskuudessamme. 

Kivienkeli kynttilällä hautausmaalla.

Marraskuussa, vuoden pimeimpään aikaan, vietetään pyhäinpäivää (aiemmin pyhäinmiestenpäivä). Pyhäinpäivänä muistetaan kuolleita rakkaita sytyttämällä kynttilöitä ja luodaan valoa ja toivoa pimeyden keskelle. Haudoilla käynti pyhäinpäivänä yleistyi Suomessa toisen maailmansodan jälkeen. Edesmenneiden muistelemisen lisäksi pyhäinpäivä muistuttaa jälleennäkemisen toivosta. 

Myös jumalanpalveluksissa muistetaan viime pyhäinpäivän jälkeen kuolleita seurakuntalaisia. Monissa seurakunnissa on tapana lukea heidän nimensä ja sytyttää kynttilät heidän muistokseen. 

Pyhäinpäivän iltakirkkoa vietetään klo 17 tuomiokirkossa. Tilaisuudessa luetaan vuoden aikana kuolleiden nimet ja sytytetään muistokynttilät. Iltakirkossa Teemu Ahola soittaa selloa ja Jarkko Yli-Annala urkuja. Tilaisuus striimataan seurakunnan YouTube -kanavalle. 

Pyhäinpäivätapahtuma Näsinmäen hautausmaalla 

Lauantaina 4.11. Porvoon suomalainen seurakunta järjestää pyhäinpäivätapahtuman Näsinmäen hautausmaalla. Pyhäinpäivätapahtumassa on klo 15–19 tarjolla kuumaa mehua siunauskappelin edessä. Tapahtumassa on ohjelmaa sekä lapsille että aikuisille, kappeli on auki hiljentymistä varten ja hautausmaalla voit kohdata enkelin, joka jakaa heijastimia.   

– Tapahtuma on tarkoitettu ihan kaikille, jotka pyhäinpäivänä tulevat hautausmaalle muistamaan rakkaitaan. Tapahtumalla haluamme olla mukana ja tukena ihmisten elämässä. Pyhäinpäivänä hautausmaat loistavat valoa pimeän keskelle. Jokainen sytytetty liekki kertoo siitä, että kerran eli ihminen, joka oli tärkeä ja häntä halutaan muistaa, kertoo pappi Annaleena Piepponen Porvoon suomalaisesta seurakunnasta. 

– Pyhäinpäivä onkin yksi niistä päivistä, joihin liittyy vahvasti ikävän tunne. Siksikin me olemme pyhäinpäivänä paikalla, että jos joku haluaa jutella, niin me olemme siellä sitä varten, Piepponen lisää. 

Pidetään yhdessä huolta maapallostamme – lajittele kynttiläjäte oikein 

Tervetuloa Näsinmäen hautausmaalle sytyttämään kynttilä läheistesi haudoilla. Jos haluat sytyttää kynttilän muualle haudattujen läheisten muistolle, voit tehdä sen muistelupaikassa, joka sijaitsee Näsinmäentien portin läheisyydessä. Toivomuksena on, että muistelupaikalle tuodaan ’kertaluonteisia’ kynttilä- ja kukkatervehdyksiä. 

Tänä syksynä toteutettu Tyhjän sylin muistopaikka sijaitsee lähellä muistolehtoa. Muistokivi on tarkoitettu lapsettomuuden kanssa kamppaileville, lapsen tai sikiön menettäneille ja niille, jotka tarvitsevat paikan, jossa surra.  

Hautausmaalle on varattu viisi isoa jäteastiaa muovisille hautakynttilöille. Niiden vieressä on myös metallinkeräysastia, johon voi laittaa muovisten hautakynttilöiden metallikannet. Pyhäinpäivän jälkeinen viikko on hyvä ajankohta korjata kynttilät pois ja valmistella hauta talvea varten. 

Pyhäinpäivä somessa ja muissa medioissa 

Kun jaamme kaipauksemme, siitä tulee helpompaa kantaa. Jaa kaipauksesi muiden kanssa ottamalla kuva sytyttämästäsi kynttilästä ja jaa se sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #hiljainenjapyhä #sytytänkynttilän ja #pyhäinpäivä 

Yle TV1 esittää pyhäinpäivänä klo 10 Nojatuolikirkon. Kuolemasta, luopumisesta ja elämän rajallisuudesta, mutta myös toivosta ovat keskustelemassa teologian tohtori Ilkka Kantola sekä tietokirjailija Jukka-Pekka Puro. Isäntänä ja liturgina toimii Kimmo Saares. Musiikista vastaa Make Perttilä Church House Band, jonka artistivieraana on Maja Mannila. Lähetys Yle Areenalla: Pyhäinpäivän Nojatuolikirkko | Jumalanpalvelus | Yle AreenaLinkki avautuu uudessa välilehdessä 

Miksi vietämme pyhäinpäivää? Katso video 

Katso minuutin video, joka kertoo, miksi vietämme pyhäinpäivää.  

Pyhäinpäivä - YouTubeLinkki avautuu uudessa välilehdessä 

Porvoon suomalaisen seurakunnan tapahtumat pyhäinpäivän tienoilla 

  • Pyhäinpäivän messu la 4.11. klo 10–11.30 Tuomiokirkossa. Karjalaisten kirkkopyhä. 
  • Pyhäinpäivän iltakirkko la 4.11. klo 17–18 Tuomiokirkossa. Luetaan vuoden aikana hautaan siunattujen vainajien nimet ja sytytetään kynttilät. Musiikissa Teemu Ahola, sello ja Jarkko Yli-Annala, urut. Striimataan. 
  • Pyhäinpäivän tapahtuma la 4.11. klo 15–19 Näsinmäen hautausmaalla. Mehutarjoilu, heijastimien jakoa, ohjelmaa lapsille. 
  • Huumeisiin kuolleiden muistohartaus ti 7.11. klo 18.00 Pikkukirkossa. Tule muistamaan poisnukkunutta läheistä ja hiljentymään hetkeksi Porvoon pikkukirkkoon. Tilaisuudessa myös ehtoollinen. Pikkukirkosta siirrymme yhdessä kulkueena hautausmaalle, jonne viemme kynttilät kuolleiden muistopaikalle. 

 

2.11.2023 10.50