Uutislistaukseen

Tuomiokirkko loistaa toivoa Porvoon valojen ajan

Porvoon tuomiokirkko loistaa kuin toivon majakka Porvoon valot -festivaalin ajan. Taideteos vie ajatukset merelle ja auttaa löytämään valopilkkuja, jotka johtavat oikeaan suuntaan pimeinä aikoina. Sisällä tuomiokirkossa saat tunteen, että olet isossa laivassa. Kellotapuli loistaa kuin majakka. Laadukasta musiikkia ja mahdollisuus vaikuttaa parempaan maailmaan nuorille Yhteisvastuukeräyksen avulla tarjotaan myös.

havainnekuva teoksesta - fantombild av konstverket.jpg

Majakan valo näyttää sinulle tien turvallisille vesille

Porvoon tuomiokirkko on ollut yksi valofestivaalin kohteista alusta asti ja on sitä myös tänä vuonna, jolloin Porvoon valot järjestetään klo 18–21 perjantaina 10. ja lauantaina 11. helmikuuta.  
 
Kimmo Räsänen Capital AV:sta on luonut valo- ja ääniteoksen, joka vie ajatukset merelle ja oikean suunnan löytämiseen pimeinä aikoina. 
 
– Kellotapuli toimii kuin majakka, valo liikkuu kaupungin ympäri. Kirkossa voit saada tunteen, että istut vanhassa laivassa, Räsänen kertoo. 
 
– Kun maailmassa on paljon pimeyttä, valo ja toivo ovat tärkeitä. Meillä on Ukrainan sota. Meillä on nuoria, jotka voivat huonosti ja kärsivät väkivallasta. Meillä on yksinäisiä vanhuksia. Toivon, että valoteos muistuttaa meitä siitä, että voimme antaa valoa toisillemme näkemällä toisemme, auttamalla ja tukemalla, sanoo Juha Virolainen, alue- ja yhdyskuntatyön diakoni Porvoon suomalaisessa seurakunnassa. 


Juha Virolainen on alue- ja yhdyskuntatyön diakoni Porvoon suomalaisessa seurakunnassa.

Mitä toivot? Laita toiveesi ja rukouksesi kaloiksi kalaverkkoon


Meriteema jatkuu sisällä kirkossa. Siellä on kalaverkkoinstallaatio. Kävijät voivat laittaa erivärisiä kaloja verkkoon, jossa eri värit symbolisoivat eri aiheita. 
 
– Voit ajatella, että kalat symbolisoivat jotain mitä toivot tai minkä puolesta haluat rukoilla. Esimerkiksi sininen kala, sillä on joku tai jotain, jota kaipaat elämässäsi. Tai valkoinen kala, jos toivot rauhaa maailmaan, Virolainen kertoo. 

Laadukasta musiikkia lauantai-iltana

Seurakuntien kanttorit lauluyhtyeineen ja kuoroineen tarjoavat sointujen ilotulituksen lauantai-iltana. Aina tasalta ja puolelta esiintyy uusi ryhmä. 
 
Konsertit kestävät 15–20 minuuttia. Voit tulla kirkkoon ja istahtaa kuuntelemaan yhden konsertin tai konsertin osan. Kun olet valmis, jatka matkaa ja anna tilaa seuraavalle. 
 
Lehterit eivät ole turvallisuussyistä käytössä kirkossa Porvoon valojen aikaan. 

Konsertit lauantaina 11.2. Porvoon tuomiokirkossa

klo 18.00 Lauluyhtyeet Frida ja Usva, joht. Minna Wesslund  
klo 18.30 Kamariyhtye Fantasmi, joht Jarkko Yli-Annala  
klo 19.00 Vox Consolationis, joht Kaisa Sidoroff  
klo 19.30 Urkuvartti, Eric-Olof Söderström  
klo 20.00 Varia Voce, joht Jarkko Yli-Annala  
klo 20.30 Kanttorit kelloissa (Anne Hätönen, Kaisa Sidoroff, Minna Wesslund, Mikael Helenelund, Jarkko Yli-Annala ja Reidar Tollander)  

Valoteos Porvoon tuomiokirkolla kehottaa meitä auttamaan ja tukemaan väkivallasta kärsiviä nuori

Poliisin mukaan väkivaltarikosten määrä Suomessa on noussut alle 18-vuotiaiden nuorten keskuudessa vuosina 2015–2021. Hälyttävin nousu tapahtui ikäryhmässä 12–14 vuotta, jopa 134 prosenttia. 

– Väkivalta näkyy koulussa, mutta myös vapaa-ajalla. Yhä useammin väkivallanteot myös valokuvataan tai videoidaan ja jaetaan sosiaalisessa mediassa, kertoo Sini Makkonen, diakoni ja Yhteisvastuukeräyksen keräyspäällikkö Porvoon suomalaisessa seurakunnassa. 
 
Lasten ja nuorten väkivallassa kaikki ovat uhreja: kiusattu ja kiusaaja, tekijä ja uhri, koulu ja koti, lapsi ja vanhempi. Sekä tekijä että uhri tarvitsevat apua. 
 
Valoteos Porvoon tuomiokirkolla kehottaa meitä auttamaan ja tukemaan väkivallasta kärsiviä nuoria sekä Suomessa että maailmalla. Lahjoittamalla Yhteisvastuukeräykseen käydessäsi kirkolla autat sovittelemaan ja ratkaisemaan nuorten väkivaltaa ja konflikteja. 
 
Kerättyjen varojen avulla Aseman lapset ry voi lisätä aikuisten resursseja puuttua väkivaltaan ja kiusaamiseen. Oikeanlaisen avun kautta niin aikaisessa vaiheessa kuin mahdollista voidaan selvittää tapahtumien tausta, auttaa ja puhtaasti onnistua rikkomaan väkivallan kierre. 
 
Varoja käytetään myös haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten tukemiseen maailman katastrofialueilla Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta. Apu menee muun muassa luonnonkatastrofien ja aseellisten konfliktien uhreille. 
 
– 20 prosenttia kerätyistä varoista käytetään nuorten olojen parantamiseen paikallisesti täällä Porvoossa, sanoo Makkonen. 
 
Porvoon tuomiokirkolla voi lahjoittaa laittamalla lantin keräyslippaaseen. Lahjoittaa voi myös milloin tahansa MobilePayllä numerolla 63445 tai tekemällä lahjoituksen netissä osoitteessa yhteisvastuu.fi/porvoo. 
 
Yhteisvastuukeräyksen suojelija on tasavallan presidentti Sauli Niinistö. 

Lämmittele mehun ja juttutuokion parissa

Kirkon ulkopuolella seurakunnan työntekijät ja vapaaehtoiset tarjoavat lämmintä mehua. Voit saada mukaan myös loistavan punaisen sydämen. 
 
– Haluamme, että seurakunnan työntekijät ja aktiiviset näkyvät ja ovat mukana siellä, missä tapahtuu. Siksi tarjoamme halukkaille mielellämme lämmintä mehua ja juttutuokion täällä kirkolla, sanoo Juha Virolainen. 
 
– Lämpimästi tervetuloa valoteokselle Porvoon tuomiokirkolla, Virolainen lopettaa.

Lisätietoja:

Simon Lampenius
Simon Lampenius
viestintäpäällikkö
Lundinkatu 5
06100 Porvoo
Juha Virolainen
alue- ja yhdyskuntatyöntekijä, diakoni

6.2.2023 07.53