Uutislistaukseen

Keskusteluapua nuorille – Walk in talk -pilotti käynnistyy Porvoossa  

Porvoossa käynnistyy tammikuussa 2023 Walk in talk -pilottiprojekti.  

DSC02958-2.jpg

Kuvassa vasemmalta, Anni Kuivala, Minna Tuominen, Mayvor Wärn-Rancken ja Mats Fontell.

– Walk in talk on nuorille 14–29-vuotiaille tarkoitettu palvelu, ammatillista keskusteluapua ratkaisukeskeisellä työotteella. Se ei kuitenkaan ole terapiaa, projektia koordinoiva Porvoon suomalaisen seurakunnan erityisnuorisotyönohjaaja Anni Kuivala kertoo.

– Keskustelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia, eikä erillistä ajanvarausta tarvita. Nuori voi tulla tapaamiseen anonyymisti, kertomatta omaa nimeään tai asuinpaikkaansa. 

– Toiminta keskittyy nuoren mielen hyvinvoinnin tukemiseen. Se on avointa kaikille nuorille riippumatta taustasta ja katsomuksesta, Kuivala summaa.   

Pilottiprojektissa on mukana parikymmentä vapaaehtoista aikuista.

– Suurin osa on tehnyt aikaisemmin lasten ja nuorten kanssa töitä, mukana on muun muassa opettajia ja terapeutteja. Paikalla on joka kerta päivystäjiä kahdella eri kielellä. Keskustelut tapahtuvat erillisissä pienissä huoneissa.  

– Porvoon suomalaisen seurakunnan pastori Minna Tuominen on myös mukana tässä projektissa, samoin Borgå svenska domkyrkoförsamlingista nuorisotyönohjaaja Mats Fontell.

Kahden kuukauden kokeilujakson jälkeen arvioidaan, miten pilotti on lähtenyt käyntiin. 

Yksi vapaaehtoisista, Mayvor Wärn-Rancken, on ollut käynnistämässä tätä pilottiprojektia Porvoossa. Hän on Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri, ja pastori Suomen ruotsinkielisessä metodistikirkossa. 

– Aikaisemmin toimin seurakuntapappina, viimeksi Kauniaisten ruotsinkielisessä metodistiseurakunnassa. Olen myös ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti ja työnohjaaja, Wärn-Rancken kertoo. 
 Hän lähti mukaan, koska kokee, että nuoret tarvitsevat apua.

– Korona-aika ja tämän päivän epävarma tilanne maailmassa on haastavaa aikaa, varsinkin nuorille. Moni nuori kokee, että tulevaisuus on toivoton, on ahdistusta ja pelkoa. Olin kuullut positiivista palautetta muilta paikkakunnilta Walk in talk -konseptista, ja kun kuulin, että nuoret joutuvat odottamaan jopa puoli vuotta Porvoossa mielenterveyspalveluihin, oli mielestäni syytä tehdä jotain. 

– Niinpä otin yhteyttä Porvoon luterilaisen seurakuntien kirkkoherroihin, ja pyysin tapaamista. Yhdessä rovasti Minna Tuomisen kanssa saimme koolle ensimmäisen tapaamisen syksyllä. Pontus Salmi ja Mats Lindgård antoivat arvokasta palautetta projektiin. Siitä se lähti käyntiin. Pilottiprojekti on ekumeeninen, eli tässä on aikuisia mukana eri kirkkokunnista.

Uskotko, että tästä pilottiprojektista on apua nuorille? 

– Ne kokemukset ja raportit, joita on tullut muilta paikkakunnilta, esimerkiksi pääkaupunkiseudulta ja Tampereelta, ovat olleet rohkaisevia. Uskon, että tästä on apua, Wärn-Rancken sanoo. 

Miten rohkaiset nuoria tulemaan mukaan?

– Walk in talk antaa mahdollisuuden tulla juttelemaan omaa mieltä painavista asioista. Toivon todella, että nuoret käyttävät tämän mahdollisuuden. On hienoa, että me voimme toimia yhdessä ja tukea nuoria heitä askarruttavissa asioissa.  

FAKTA

Walk in talk -verkkosivu

Porvoossa käynnistyy tammikuussa 2023 Walk in talk -pilotti. Tapaamiset ovat maaliskuusta alkaen tiistaisin kello 16.00–20.00 Porvoon seurakuntakodissa, Lundinkatu 5.

Lisätietoja:

Anni Kuivala
040 545 5697

2022-12-20 14:33:00.0