Uutislistaukseen

Uutuus Porvoossa: Seurakunnat jakavat toivorikkaan adventtikalenterin jokaiseen kotiin

Porvoon seurakuntien uutuus, joulukalenteri, tipahtaa postiluukuista porvoolaisten koteihin adventin alla. Pääkaupunkiseudulla seurakuntien joulukalenteri on jo perinnettä, mutta Porvoossa kalenteri jaetaan ensimmäistä kertaa. Kalenteri on monien seurakuntien yhteistyö, jolla halutaan jakaa valoa ja toivoa.

Hanna_Riikka_Heikkila-joulukalenterin kuvittaja_kuvaaja Marjaana Malkamäki Kirkko ja kaupunki_vaaka_p.jpg

Joulukalenterin kuvitti tänä vuonna lintuteemalla kuvittaja ja kuosisuunnittelija Hanna-Riikka Heikkilä. Kuva: Marjaana Malkamäki / Kirkko ja kaupunki.

Seurakuntien joulukalenteria kuvittaa toivon kyyhky 

Joulukalenteria kuvittaa tänä vuonna kyyhky, joka kantaa nokassaan joulukuusen oksaa. 

Joulukalenterin ilmeen loihti kuvittaja ja Papu Designistä tunnettu kuosisuunnittelija Hanna-Riikka Heikkilä.  

– Halusin tehdä kalenterin, jota on ihana pitää kotona esillä ja joka ei huuda perinteistä kuvamaailmaa tai kirkollisuutta. Niinpä kanteen päätyi lintu, joka on tuttu muistakin töistäni. Linnussa on lempeyttä, sympaattisuutta ja inhimillisyyttä. Se on sellainen hyvän ja toivon tuoja, kertoo Heikkilä. 

Heikkilälle joulukalenterin kuvittaminen oli merkityksellinen työtehtävä. Hän ei ole aiemmin kuvittanut kirkolle, mutta seurakuntien joulukalenteriin hän oli törmännyt.  

– On ihana ele kirkolta tehdä tällainen kuukauden mittainen lahja, joka sallii ihmiselle joka päivä pienen hetken pysähtyä oman elämän äärelle. 

– Halusin tehdä kalenterin ilmeestä rauhallisen ja pelkistetyn, sillä joulun aika on muuten niin ruuhkaista ja täynnä paineita. Toivottavasti kalenteri auttaisi pysähtymään hetkeksi kaikkein tärkeimpien asioiden äärelle. 

Rauhan viesti keskelle levotonta maailmantilannetta     

Kalenterin kirjoittajana toimi viime vuodesta tuttu Karoliina Pentikäinen. Hän kirjoitti luukkujen tekstit kevään ja kesään aikana. Kalenteria alettiin tehdä juuri, kun sota Ukrainassa oli puhjennut. 

Näin Karoliina Pentikäinen kertoo kirjoittamisprosessista Silta-lehden jutussa:  

– Silloin ei tiedetty – eikä vieläkään tiedetä – millaiseen maailmantilanteeseen se osuu. Siksi tekstit piti kirjoittaa niin, että ne sopisivat tilanteeseen kuin tilanteeseen. 

Pentikäinen halusi tuoda kalenteriin pyhyyttä ja voimaa, jota ei arjen keskellä helposti huomaa. Etsittiin yhtä aikaa läsnäoloa ja pysähtymistä, mutta samalla arkisia ajatuksia. 

– Ei uskonnollisuuden tarvitse olla kummoista. Kaikkein pyhimmät hetket ovat niitä ihan tavallisia hetkiä. 

Ruotsinkielisen kalenterin tekstit on kirjoittanut sairaalapastori ja kirjailija Katarina Gäddnäs.

Seurakunnan lahja joulun odotukseen 

Porvoossa kalenteri jaetaan sunnuntain Uusimaa-lehden mukana viikonloppuna 26.–27.11. kaikkiin 23 000 Porvoon kotitalouteen, joissa ei ole mainoskieltoa. Ruotsinkieliset kalenterit jaetaan 26.11. ilmestyvän Kyrkpressenin välissä Borgå svenska domkyrkoförsamlingin jäsenille. 

– Toivomme, että tämä kalenteri antaa toivoa ja iloa näinä varsin haasteellisina aikoina. Kuten kalenterin kirjoittaja sanoo, ei uskonnollisuuden tarvitse olla kummoista. Kaikkein pyhimmät hetket saattavat olla niitä ihan tavallisia hetkiä, sanoo Eija Quinlan Porvoon suomalaisen seurakunnan viestinnästä.

– Kalenterilla haluamme luoda yhteisöllisyyttä. Luukkuja voi avata yhdessä vaikkapa perheen kesken, videoyhteyksillä,  palvelutaloissa ja sosiaalisessa mediassa, sanoo Quinlan. 
Koska kyseessä on ensimmäinen vuosi kun tällainen kalenteri jaetaaan Porvoossa, seurakuntaan saa mielellään lähettää palautetta kalenterista.

– Olemme monta vuotta jakaneet joulukortin porvoolaisille, tänä vuonna halusimme kokeilla jotakin uutta. Voitte kertoa vaikka seurakunnan verkkosivuilla, mitä mieltä olette kalenterista.

Paperikalenterin lisäksi kalenteriluukut näkyvät seurakuntien somekanavissa. Kalenteri on suunnattu ensisijaisesti aikuisille, mutta sopii myös perheen pienille. 

Koko joulutervehdys

Inhimillisen virheen vuoksi osa takakannen tervehdystekstistä jäi puuttumaan. Tässä on koko teksti:

Toivorikasta joulua!

Täällä pohjoisen taivaan alla talvi pesee ympäriltämme värit. Me kuljemme läpi pitkien harmaiden päivien, joina horisontti häipyy. Niinä hetkinä on helppo kadottaa muutakin. Kuten usko siihen, että jaksaa ja pärjää. Tai toivo siitä, että värit ja valo palaavat vielä maailmaan. Jopa rakkauden itseä ja muita kohtaan.

Silloin saapuu joulu. Se rientää pimeyden keskelle kuin punaposkinen ystävä. Antaa meille syyn sytyttää kynttilät, kokoontua yhteen ja saada voimaa toisistamme. Talven pimeimpänä hetkenä joulu muistuttaa meitä valosta ja pelastuksesta. Se lupaa, että meidän ei tarvitse pärjätä yksin. Sillä tullessaan joulu tuo mukanaan lahjoista tärkeimmän.

Joulu tuo rakkauden lisäksi toivon.

Lisätietoja:

Seurakunnan joulutapahtumat: 
www.porvoonseurakunta.fi/joulu-porvoossa

Eija Quinlan
044 077 8129

Simon Lampenius
0400 566 735
 

24.11.2022 14.42