Uutislistaukseen

Porvoossa ehdotetaan, että kirkollisveroprosentiksi vahvistetaan 1,40 

Yhteinen kirkkoneuvosto päätti ehdottaa yhteiselle kirkkovaltuustolle, että Porvoon seurakuntayhtymän kirkollisveroprosentiksi vahvistetaan 1,40 vuodelle 2023. Veroprosentti on aiemmin ollut 1,45. Uusi veroprosentti johtuu verouudistuksesta, joka astuu voimaan vuonna 2023. 

Kirkon piha kesävalossa.

Yhteinen kirkkoneuvosto ehdottaa, että Porvoon seurakuntayhtymän kirkollisveroprosentiksi vahvistetaan 1,40. Yhteinen kirkkovaltuusto vahvistaa kirkollisveroprosentin kokouksessaan 13.10. Veroprosentti on ollut 1,45 vuodesta 2005 alkaen. 
 
– Uuden veroprosentin syynä on vuoden 2023 alussa voimaan tuleva verotulouudistus.  Siinä siirretään verotuloja kunnilta valtiolle hyvinvointialueen toiminnan rahoittamiseksi, kertoo Siv Nyqvist, seurakuntayhtymän talouspäällikkö. 
 
Uudistus tarkoittaa, että valtion tuloveron määrä kasvaa huomattavasti ja ensi sijassa valtion tuloverosta tehtävät vähennykset kohdistuvat nykyistä enemmän valtion tuloveroon ja nykyistä vähemmän kunnallis- ja kirkollisveroon. Ilman toimenpiteitä kirkon verotulot kasvaisivat. 
 
– Uudistuksen vaikutuksen kirkollisverotuloihin tulee olla neutraali eli seurakuntayhtymän ei tule saada lisää verotuloja uudistuksen takia. Siksi noudatamme kirkkohallituksen ja valtiovarainministeriön suositusta laskea veroprosenttia 0,5 prosenttiyksiköllä, Nyqvist sanoo.  
 
Uudesta veroprosentista on keskusteltu yhteisen kirkkovaltuuston iltakoulussa aiemmin tässä kuussa. 
 
Veroennustetta on muutettu monta kertaa vuoden aikana, mikä osoittaa sen, että ennustaminen on todella vaikeaa tässä epävarmassa taloudellisessa tilanteessa. Porvoon seurakuntayhtymän kirkollisverotulot tammi-elokuussa olivat n. 7 miljoonaa euroa, mikä on n. 1,6 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. 
 
Kirkollisverotuloilla seurakunnat rahoittavat toimintaansa ja varoista on hyötyä monille. Esimerkiksi järjestetään ryhmiä ja leirejä lapsille, tehdään lahjoituksia vähävaraisille diakoniatyön kautta, huolehditaan hautausmaista ja ylläpidetään kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rakennuksia. 
 
Lisätietoja:
Siv Nyqvist, 0400 476 271 
Sari Mankinen, 0400 15 62 57

Honkalan vuokrasopimus irtisanottu – kohta uudet omistajat siirtyvät johtoon

Yrittäjä Matheus Nyman/Porvoo Foods Oy on irtisanonut ravintolakiinteistö Honkalan vuokrasopimuksen Porvoon seurakuntayhtymän kanssa. Yhteinen kirkkoneuvosto päätti kokouksessaan hyväksyä irtisanomisen. Sopimus päättyy 20.11. 

Uudet omistajat siirtyvät kiinteistön johtoon

Ravintolakiinteistö Honkala myytiin keväällä Niko Lehdolle ja Niko Gustafssonille 155 000 eurolla. 
 
Ravintolarakennus on suuruudeltaan n. 245 m2 ja se on rakennettu vuonna 1936. Talo sijaitsee Porvoon kaupungin omistamalla tontilla, mutta 31.12.2051 asti voimassa oleva maanvuokrasopimus siirretään ostajalle. 
 
Seurakuntayhtymän kiinteistöjen myynti alistetaan Kirkkohallituksen vahvistettavaksi.
 
Lisätietoja: 
Sari Mankinen 
0400 15 62 57 
 
Krista Eloneva 
040 488 9009

2022-09-29 18:08:00.0