Uutislistaukseen

Kaksi hahmoa, piirrettyjä, intiimisyys.

Läheisyys, hellyys ja himo SUUDELMA-näyttelyn teemana Porvoon tuomiokirkossa 

29.8.2022 18.07

Näyttelyn SUUDELMA – Laulujen laulun äärellä sanoin ja kuvin on esillä Porvoon tuomiokirkossa tiistaista 13. syyskuuta alkaen. Näyttelyn takana ovat ruotsalaiset Kent Wisti, Susanne Dahl ja Maria Küchen.

Näyttelyn kuvat on tehnyt ruotsalainen pappi ja kuvataiteilija Kent Wisti, jonka äiti on lähtöisin Pietarsaaresta. Kent Wisti on etenkin tunnettu satiirikuvituksistaan Dagens Nyheterissä. 

Näyttelyyn kuuluvat runot on kirjoittanut runoilija ja kirjailija Maria Küchen. Näyttely perustuu Raamatun Laulujen lauluun, ja tekijöiden oman kuvauksen mukaan Laulujen laulu on muodoltaan eroottinen, mutta siinä on kyse valta- ja normikritiikistä. 

Kahden ihmisen välinen läheisyys, hellyys ja himo ovat teemoja, joita ei turhan usein näe kirkkosalissa. Näillä asioilla on kuitenkin itsestään selvä paikka Raamatussa. 

– Suudelma on kutsu keskusteluun seksuaalisuudesta ja tasa-arvoisista suhteista. Siitä huolimatta, että kokonainen kirja Raamatussa ylistää erotiikkaa, kirkko on tottumaton ja kömpelö osallistumaan sellaiseen keskusteluun, Kent Wisti kertoo näyttelyn teemasta.

Kent Wisti, tavlor i fonden.
Kent Wisti suomenruotsalaisissa kirkkopäivissä, marraskuu 2021. Kuva: Mikael Kokkola.

Laulujen laulu jättää patriarkaaliset jumalankuvat ja viittaa ihmistenvälisiin suhteisiin, kuten Jumala on ne ajatellut, rauhassa ja ilman hierarkkisia valtajärjestyksiä. 

– Tarvitsemme lisää taidetta ja kulttuuria kirkkosaliin. Olisi hienoa, jos Porvoon tuomiokirkko avaisi ovensa myös useammille näyttelyille tulevaisuudessa, sanoo Mikael Kokkola, näyttelykoordinaattori ja yksi näyttelyn aloitteentekijöistä.

Näyttelyyn voi tutustua Porvoon tuomiokirkossa 13.–27.9. kirkon aukioloaikoina. Tuomiokirkko on avoinna arkisin klo 10–18, lauantaisin 10–14 ja sunnuntaisin 14–17. 

Ensimmäistä kertaa esillä manner-Suomessa

Näyttely on jo ollut esillä noin 70 kirkkosalissa Ruotsissa, muun muassa Uppsalan tuomiokirkossa. 

Näyttely oli esillä suomenruotsalaisilla kirkkopäivillä marraskuussa 2021 ja se on myös ollut esillä Pyhän Yrjön kirkossa (St. Görans kyrka) Maarianhaminassa helmikuussa 2022. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun näyttely on esillä manner-Suomessa. 

Hannimari Heino käänsi runot suomeksi

Porvoon näyttelyn yhteydessä näyttelyyn kuuluvat runot on käännetty suomeksi. Käännöksen teki Hannimari Heino, runoilija ja kielenkääntäjä. 

SUUDELMA-näyttely sinunkin kirkkoosi?

Seurakunnat voivat käyttää SUUDELMA-näyttelyn materiaaleja ilmaiseksi. Mikael Kokkola huolehtii näyttelymateriaalin koordinoinnista Suomessa. 
– 15 grafiikkasivusta koostuva näyttelymateriaali on helppo siirtää kirjekuoressa ja sen voi helposti ripustaa, Kokkola sanoo. 

Mikael Kokkolan tavoittaa osoitteella mjkokkola@gmail.com

Lehdistöesittely

Suudelma-näyttely esitellään lehdistölle tiistaina 13.9. klo 13.00 Porvoon tuomiokirkossa. Paikalla ovat Kent Wisti ja kääntäjä Hannamari Heino. 

Ilmoittaudu lehdistötilaisuuteen viestintäpäällikkö Simon Lampeniukselle viimeistään torstaina 8.9.:
simon.lampenius@evl.fi, 0400 566 735

Avajaiset

Näyttelyn avajaiset pidetään tiistaina 13.9. klo 17.30 Porvoon tuomiokirkossa. Kent Wisti osallistuu. 

SUUDELMA-näyttelyn järjestävät Borgå svenska domkyrkoförsamling, Porvoon suomalainen seurakunta ja Porvoonseudun perheasiain neuvottelukeskus. 

Esittelyssä taiteilijat SUUDELMAN takana

Maria Küchen


Maria Küchenin viimeiset teokset ovat "Att flyga", "Rymdens alfabet" ja "Jord och gudar". Lataa painokelpoinen valokuva klikkaamalla kuvan päällä. Valokuva: Ulrik Fallström.

Maria Küchen, synt. 61, asuu Porvoon ystävyyskaupungissa Lundissa. Hän on kirjailija ja kulttuurikirjoittaja, jolla on kolmisenkymmentä kirjaa teoslistalla. Arvostetuimpiin teoksiin kuuluvat kristilliset pohdinnat "Anteckningar efter en frontalkrock med Gud" ja "Söndagarna". Viimeksi hän on julkaissut kolme osaa kirjallista asiaproosaa ilmasta, tulesta ja maasta. "Att flyga", "Rymdens alfabet" ja "Jord och gudar" saavat jatkoa veden tarkasteluilla, joka alkaa skotlantilaisesta saariryhmästä Ulko-Hebridit, jota hän rakastaa. 

Susanne Dahl

 

 
Lataa painokelpoinen valokuva klikkaamalla kuvan päällä. Kuva: Anders Nicander

Susanne Dahl, synt. 74 Tammisaaressa, on pappi ja kirjailija. Hän on yliopistopappi Uumajassa ja on jo pitkään avustanut jumalanpalveluksissa Sveriges radiossa, jossa hän on yksi kuunnelluimmista ja arvostetuimmista. Hän oli Sveriges radion kesäpuhuja vuonna 2022. 

Susanne debytoi lyriikalla vuonna 2020 kirjalla Vem såg mig då, joka sai jatkoa vuonna 2022 kirjalla Och plötsligt skall vi minnas. 

Kent Wisti

Kent Wisti.
Lataa painokelpoinen valokuva klikkaamalla kuvan päällä. Valokuva: Mikael Kokkola.

Kent Wisti, synt. 71, on pappi, kuvataiteilija ja kirjailija. Hän on saanut koulutuksensa KV konstskolassa Göteborgissa ja grafiikkakoulussa Forumin iltakoulu Malmössä. Edustajana muun muassa Statens konstrådissa sekä useissa kunnissa ja maakäräjillä. Hän on myös ollut satiiripiirtäjä Dagens Nyheterissä. 

Vuonna 2017 hänet nimitettiin Vuoden uudistajaksi Ruotsin kirkossa, ja hänet on sen jälkeen palkittu sekä TCO:n kulttuuripalkinnolla että IM-palkinnolla, joka annetaan henkilölle, joka on tehnyt tärkeitä inhimillisiä panostuksia ja/tai herättänyt mielipiteitä väkivaltaa, sortoa, rasismia tai epäoikeudenmukaisuuksia vastaan. 

Hannimari Heino


Hannimari Heino on palkittu suomentaja. Lataa painokelpoinen valokuva klikkaamalla kuvan päällä. Valokuva: Juhani Ihanus.

Hannimari Heino, s. 63, on Porvoossa asuva runoilija ja suomentaja. Hän on kirjoittanut kolme runokokoelmaa ja kaksi kaunokirjallista teosta. Lisäksi hän on kääntänyt kaunokirjallisuutta, lähinnä runoutta, noin kolmenkymmen teoksen verran. Useimmat suomennokset ovat italiasta, mutta mukana on myös ruotsinkielistä kirjallisuutta. Runoilija Eugenio Montalen suomentamisesta Hannimari Heinolle myönnettiin kansainvälinen Premio Flaiano di italianistica -kirjallisuuspalkinto. 

Lisätietoja

Minna Tuominen
Pappi, Porvoon suomalainen seurakunta
040 676 4117
minna.e.tuominen@evl.fi

Anita Björkestam
Perheneuvoja, Porvoon seurakuntayhtymä
040 724 4699
anita.bjorkestam@evl.fi

Simon Lampenius
viestintäpäällikkö, Porvoon seurakuntayhtymä
0400 566 735 
simon.lampenius@evl.fi

Mikael Kokkola
näyttelykoordinaattori
mjkokkola@gmail.com