Uutislistaukseen

Uusi tietolaatta sankarihautausmaalla 

Uusi sankarihaudoista kertova laatta on asennettu Näsinmäen hautausmaalle. 

Metallinen tietolaatta, kultaiset kirjaimet.

Kaatuneiden muistosäätiö on tehnyt aloitteen laatasta ja myös vastannut sen kustannuksista. Näsinmäen sankarihautausmaan laatta kuuluu suurempaan hankkeeseen, jossa muistosäätiö haluaa parantaa tietämystä Suomen sankarihautausmaista ja niiden historiasta. Yksi tapa on kannustaa sankarihautausmaita ylläpitäviä tahoja asentamaan yhtenäisesti muotoillut tietolaatat. 
 
Sankarihautausmaa on taideteos, josta pitää huolehtia ja antaa tietoa. Se on kulttuuriteko, joka tukee sekä lähimmäisiä että muita sankarihautausmaalla kävijöitä. Tietolaatasta käy ilmi sankarihautojen lukumäärä, sankarihautausmaan suunnitelleen arkkitehdin nimi ja tieto muistomerkkien tekijöistä ja pystytysajoista. 


 
Tietolaatan on valmistanut M.J. Paasikivi Oy ja pystytyksestä on vastannut Porvoon seurakuntayhtymän hautaustoimi. 

Näsinmäen sankarihautausmaa vihittiin jouluaattona 1939 

Näsinmäen hautausmaalla on 441 sankarihautaa. Siellä lepää myös 28 siviiliuhria tuhoisasta lentohyökkäyksestä Porvooseen 27.8.1941. Alue vihittiin 24.12.1939.  
 
Aluksi haudoilla oli puuristit, mutta myöhemmin niille on asennettu punagraniittiset tyynykivet. 
 
Sankarihautausmaan muistomerkin Suuri puuristi on alun perin suunnitellut taiteilija Lennart Segerstråle ja arkkitehti Rafael Blomqvist. 


 
Alueella on myös pronssiveistos ”Palava liekki”, joka sijaitsee punagraniittisen Pro patria 1939–1944 -kiven päällä. Veistoksen on suunnitellut arkkitehti Johan Pfeifer vuonna 1992 ja sen on lahjoittanut LC Porvoo – Borgå ry. Liekki palaa sankarihaudoilla tapahtuvien juhlien yhteydessä. 


 
Lisätietoja:
Markku Blom

2022-05-20 10:57:00.0