logo

Toiminta

Messut ja konfirmaatiot

Messu eli ehtoollisjumalanpalvelus on kaikkien seurakuntalaisten yhteinen juhla ja se on koko seurakunnan toiminnan ydin.
Messua vietetään säännöllisesti sunnuntaisin Porvoon tuomiokirkossa klo 10 ja  Gammelbackan seurakuntakeskuksessa klo 13.
Näiden messujen lisäksi on ajoittain messuja eri paikoissa, toisinaan myös muina päivinä kuin sunnuntaisin.

Tuomiokirkon messun voi kuunnella sunnuntaisin internet-sivujemme kautta täältä.
Seurakunta järjestää myös kirkkokyytejä liikuntarajoitteisille, lue lisää täältä.

Tällä sivulla on tulevien pyhäpäivien teemat ja messujen ohjelmat tarkemmin kunkin kirkkovuoden vaiheesta kertovan kuva alla. Mitä lähemmäs kutakin pyhää tullaan, sitä tarkemmaksi tiedot päivittyvät. Pyrimme tällä sivulla kertomaan muun muassa kunkin messun virret jo ennakkoon tiedoksi erityisesti heille, jotka kuuntelevat messua nettisivujemme kautta.

Kuva: Anniina Mikama/ Kirkon kuvapankki

SUNNUNTAI 18.11.

”Valvokaa!”
Valvomisen sunnuntai on kirkkovuoden viimeistä edellinen sunnuntai. Tämän sunnuntain sanoma korostaa hengellistä valvomista ja Kristuksen paluun odotusta. Väsymisen ja välinpitämättömyyden vaara on suuri. Ihminen kotiutuu helposti tähän maailmaan ja unohtaa, ettei hän elä täällä pysyvästi. Kristityn tulisi olla joka hetki valmis lähtemään tästä elämästä. Valvominen ei kuitenkaan ole voimia kuluttavaa jännitystä vaan turvallista luottamusta siihen, että Jumala vie meissä aloittamansa hyvän työn päätökseen. Jumalan lupauksen mukaisesti kristityt odottavat ”uusia taivaita ja uutta maata, joissa vanhurskaus vallitsee” (2. Piet. 3: 13).

Messu tuomiokirkossa kello 10.
Ulla Lumijärvi, Janne Kuusitunturi, Fiia Diekmann, Kaisa Sidoroff.
Virret:
Kirkkokyyti. Kirkkokyytipyynnöt lauantaihin klo 12 mennessä puh. 040 0210040.
Messun jälkeen kirkkokahvit Pikkukirkossa: vaalikahvit!

Messu Gammelbackan seurakuntakeskuksessa kello 13.
Ulla Lumijärvi, Maria Jylhä, Merja Halmetoja. Kirkkokahvit.

Su 18.11. on myös SEURAKUNTAVAALIT. Vaalipaikkana on Pikkukirkko ja äänestyspaikka on avoinna kello 11.00 – 20.00. Tervetuloa äänestämään hyviä päättäjiä omaan seurakuntaamme!

 

Lauantaina 24.11. klo 14 vietetään tuomiokirkossa nuorten riemullista messua. Isoskoulutuksen eli SEKOn (seurakuntakoulu) läpi käyneet nuoret ovat valmistuneet. Tervetuloa messuun rukoilemaan seurakuntamme nuorten puolesta!
Messussa on mukana myös Sancti Amici -lauluyhtye.

 

Kuva: Anniina Mikama/ Kirkon kuvapankki

SUNNUNTAI 25.11.

Tuomiosunnuntai, Kristuksen kuninkuuden sunnuntai.
”Kristus, kaikkeuden herra.”
Kirkkovuoden viimeisen sunnuntain nimi vaihtelee eri kirkoissa. Joissain kirkoissa puhutaan vain viimeisestä sunnuntaista ilman lisämääreitä. Suomessa otettiin vuoden 1958 evankeliumikirjaan Ruotsin esikuvan mukaisesti nimitys tuomiosunnuntai. Tästä päivästä käytetään myös nimitystä Kristuksen kuninkuuden sunnuntai. Nämä kaksi erilaista aihetta muodostavat kuitenkin kokonaisuuden: kirkkotaiteessakin Kristus viimeisen tuomion toteuttajana on kuvattu maailmankaikkeuden valtiaaksi (Khristos Pantokrator).

Päivän evankeliumitekstin mukaan Kristus tulee aikojen lopulla ”kirkkaudessaan kaikkien enkeliensä kanssa ja istuutuu kirkkautensa valtaistuimelle” (Matt. 25: 31). Näin kirkkovuoden viimeinen sunnuntai liittyy samalla seuraavaan sunnuntaihin, adventtiin. Kirkkovuoden alussa ja lopussa – tai lopussa ja alussa – kuuluu sama viesti: Jumala lähestyy meitä Kristuksessa ja asettaa meidät kasvojensa eteen. Ihminen on vastuussa teoistaan ja tekemättä jättämisistään. Viimeisessä tuomiossa Jumalan vanhurskaus toteutuu lopullisesti.

Messu tuomiokirkossa kello 10.
Riitta Kaajava, Ulla Lumijärvi, Merja Falck, Jarkko Yli-Annala.
Messun aikana Kirkkokissan pyhis.
Virret:
Messun jälkeen kirkkokahvit lähetystyön hyväksi Tuomiorovastilassa klo 11.15-12.30.

Messu Gammelbackan seurakuntakeskuksessa kello 13.
Riitta Kaajava, Merja Falck, Kaisa Sidoroff. Kirkkokahvit.

Messu Kulloon kappelilla kello 15.
Tänä sunnuntaina vietetään messua myös Kulloon kyläkappelilla, Laversintie 8. Messussa ovat mukana Juha Takala, Raija Pautola ja Minna Wesslund.

Valonmessu Pikkukirkossa kello 17.
Seurakuntalaisten itse järjestämä messu, joka sopii aikataulunsa ja ohjelmansa vuoksi erityisen hyvin myös lapsiperheille.

Kuva: Anniina Mikama/ Kirkon kuvapankki

SUNNUNTAI 2.12.

Ensimmäinen adventtisunnuntai, kirkkovuoden ensimmäinen sunnuntai.
”Kuninkaasi tulee nöyränä.”
Uskonpuhdistuksen kirkoissa päivän päätekstinä on keskiajan perinteen mukaisesti kertomus Jeesuksen ratsastuksesta Jerusalemiin. Jeesus ei tullut Jerusalemiin maallisten valtiaiden tavoin, vaan nöyränä, aasilla ratsastaen. Näin hän liittyi Sakarjan kirjan profetiaan rauhan kuninkaan tulemisesta. Tähän viittaa myös päivän nimitys nöyrtymisen adventti (adventus humiliationis).
Kirkkovuoden ensimmäinen sunnuntai julistaa, että Jumala ei ole kaukana meistä. Hän lähestyy kansaansa antaakseen sille pelastuksen uuden ajan. Hoosiannaa laulaen tervehdimme Jeesusta Kuninkaanamme ja iloitsemme siitä, että hän on tullut ja vapauttanut meidät yhteyteen Jumalan ja toistemme kanssa.
Päivän evankeliumit liittävät adventin ja joulun palmusunnuntaihin ja pääsiäisen tapahtumiin. Näin kirkkovuoden pääsiäiskeskeisyys tulee esille alusta lähtien. Joulu saa merkityksensä vain yhteydessä Kristuksen kärsimykseen, kuolemaan ja ylösnousemukseen.

Porvoon suomalaisessa seurakunnassa tämä sunnuntai on uuden alku myös siksi, että kirkkoherra Pontus Salmi asetetaan virkaansa. Kutsumme kaikkia seurakuntalaisia tuomiokirkon messuun seuraamaan virkaan asettamista, sekä messun jälkeen Linnankosken lukiolle juhlimaan.

Messu tuomiokirkossa kello 10. Kirkkoherra Pontus Salmen virkaan asettaminen.
Helsingin piispa Teemu Laajasalo asettaa messun yhteydessä kirkkoherra Pontus Salmen virkaansa. Messussa on mukana oman seurakuntamme henkilöstön lisäksi kutsuvieraita läheltä ja kaukaa sekä kuorot Varia Voce, Sancti Amici ja Frida.

Messun jälkeen kansanjuhla Linnankosken lukiolla. Tarjolla on keittolounas ja kakkukahvit sekä kello 13 alkaen noin tunnin mittainen, musiikkipainotteinen ohjelma ennalta sovittuine puheenvuoroineen.

Messu Gammelbackan seurakuntakeskuksessa kello 13.
Iiro Salminen, Jasmiina Kiri, Juha Virolainen. Kirkkokahvit.

Kuva: Anniina Mikama/ Kirkon kuvapankki

SUNNUNTAI 9.12.

Toinen adventtisunnuntai.
”Kuninkaasi tulee kunniassa.”
Evankelisessa kristikunnassa tämän päivän aiheena on Kristuksen tuleminen kunniassaan aikojen lopulla. Tämän ilmaisee myös nimitys adventus glorificationis, jonka Eerik Sorolainen Postillassaan (1621) suomensi sanoilla Christuxen cunnialisesta tulemisesta. Seurakunnan tulee kärsivällisesti kilvoitellen odottaa Kristuksen tuloa. Keskelle hätää ja syyllisyyttä seurakunta on saanut lupauksen pelastuksen ajasta. Tämä lupaus täyttää sen toivolla ja ilolla.

Messu tuomiokirkossa kello 10.
Juhana Sihvo, Janne Kuusitunturi, Virpi Syrjänen, Kaisa Sidoroff.
Virret:
Messun jälkeen kirkkokahvit lähetystyön hyväksi Tuomiorovastilassa klo 11.15-12.30.

Messu Gammelbackan seurakuntakeskuksessa kello 13.
Juhana Sihvo, Virpi Syrjänen, Minna Wesslund. Mukana myös Riimu- ja Saundi -kuorot. Kirkkokahvit.

Kuva: Anniina Mikama/ Kirkon kuvapankki

SUNNUNTAI 16.12.

Kolmas adventtisunnuntai.
”Tehkää tie kuninkaalle.”
Päivän raamatullinen keskushenkilö on Johannes Kastaja. Hänen kehotuksensa katumukseen ja parannukseen koskee myös meitä. Johannes viittaa Jumalan Karitsaan, joka kantaa koko maailman synnin. Saamme tunnustaa syntimme luottaen Kristuksessa annettuun pelastukseen. Tämä on pääasia jouluun valmistautumisessa – joulupaastossa.
Johannes oli merkki siitä, että profeettojen ennustukset olivat täyttymässä: Vapahtaja oli pian tuleva. Kristuksen toiminnassa toteutuivat pelastuksen ajan merkit, ja samoin hän tulee yhä uudelleen sanassa ja sakramenteissa seurakuntansa keskelle pelastuksen lahjat mukanaan. Tähän hänen ”hengelliseen tulemiseensa” viittaa latinankielinen nimitys adventus spiritualis et sanctificationis.

Messu tuomiokirkossa kello 10.
Iiro Salminen, Olli Hyvärinen, Jari Oksanen, Merja Halmetoja.
Virret:
Kirkkokyyti. Kyytipyynnöt lauantaihin klo 12 mennessä puh. 040 0210040.
Kirkkokahvit lähetystyön hyväksi Tuomiorovastin pappilassa klo 11.15-12.30.

Messu Gammelbackan seurakuntakeskuksessa kello 13.
Iiro Salminen, Jari Oksanen, Kaisa Sidoroff. Kirkkokahvit.

Kuva: Anniina Mikama/ Kirkon kuvapalvelu

SUNNUNTAI 23.12.

Neljäs adventtisunnuntai.
”Herran syntymä on lähellä.”
Tämä sunnuntai omistetaan lasta odottavalle Marialle, Herran äidille. Vapahtajan äidin odotus ja Herran kansan joulun odotus kuuluvat yhteen.
Jouluun valmistautumisen loppuvaihe alkaa. Ihmisen sisäisen mielialan tulee olla valmis suuren sanoman vastaanottamiseen.

Messu tuomiokirkossa kello 10.
Riitta Kaajava, Ulla Lumijärvi, Maria Jylhä, Jarkko Yli-Annala.
Virret:
Kirkkokyyti. Kyytipyynnöt lauantaihin klo 12 mennessä puh. 040 0210040.
Kirkkokahvit lähetystyön hyväksi Tuomiorovastin pappilassa klo 11.15-12.30.

Messu Gammelbackan seurakuntakeskuksessa kello 13.
Joululaulumessussa mukana Riitta Kaajava, Maria Jylhä ja Kaisa Sidoroff. Kirkkokahvit.

Kuva: Anniina Mikama/ Kirkon kuvapankki

MAANANTAI 24.12.

Jouluaatto
”Lupaukset täyttyvät”.
Jouluaattona ollaan profeettojen lupausten toteutumisen ovella. Jouluaaton aihe on pelastuksen kaipuu ja lupaus Vapahtajasta. Siksi jouluprofetiat kuuluvat jouluaaton jumalanpalveluksiin silloinkin, kun niissä luetaan muita joulun tekstejä.

Perheiden joulukirkko tuomiokirkossa kello 13. Joulukuvaelma.
Janne Kuusitunturi, Raija Pautola, Minna Wesslund ja kuorot  Riimu ja SAUNDI sekä soitinyhtye Castellum.

Jouluaaton hartaus Gammelbackan seurakuntakeskuksessa kello 14.
Ulla Lumijärvi, Kaisa Sidoroff.

Jouluaaton hartaus hautausmaan kappelissa kello 15.
Riitta Kaajava.

Kansainvälinen aattohartaus tuomiokirkossa kello 19.
Olli Hyvärinen, Jarkko Yli-Annala. Jouluevankeliumia eri kielillä.

Jouluyön messu tuomiokirkossa kello 22.
Pontus Salmi, Juha Takala, Fiia Diekmann, Jari Oksanen, Minna Wesslund. Mukana myös kuorot Sancti Amici ja Frida.

Kuva: Anniina Mikama/ Kirkon kuvapalvelu


TIISTAI 25.12.
Jouluaamu.
”Nyt Betlehemiin!”
Jouluaamun jumalanpalveluksessa (paimenten messu), joka täällä Pohjolassa on perinteisesti ollut joulun tärkein jumalanpalvelus, lähdemme paimenten kanssa Betlehemiin. Siellä näemme sen, mitä on tapahtunut.

Jouluyön messu tuomiokirkossa kello 00.
Myös puolen yön messussa, aaton vaihtuessa jouluaamuun, ovat mukana Pontus Salmi, Juha Takala, Fiia Diekmann, Jari Oksanen, Minna Wesslund sekä kuorot Sancti Amici ja Frida.

Jouluaamun sanajumalanpalvelus (ei ehtoollista) tuomiokirkossa kello 6.
Janne Kuusitunturi, Jarkko Yli-Annala. Varia Voce laulaa.

Haikon kartanon joulukirkko kello 10.
Janne Kuusitunturi, Jarkko Yli-Annala, Teemu Ahola sello.

Joulupäivän messu Gammelbackan seurakuntakeskuksessa kello 10.
Riitta Kaajava, Maria Jylhä, Kaisa Sidoroff.

Kuva: Anniina Mikama/ Kirkon kuvapankki

KESKIVIIKKO 26.12.

Tapaninpäivä, 2. joulupäivä.
”Kristuksen todistajat”.
Toinen joulupäivä, ensimmäisen marttyyrin Stefanoksen, ja hänen myötään kaikkien marttyyrien muistopäivä, muodostaa vastakohdan ensimmäiselle joulupäivälle. Jumalan pelastussanoma jakaa ihmiset sen vastaanottaviin ja sen hylkääviin, Kristuksen seuraajiin ja hänen vainoojiinsa. Jumala antaa Pyhän Hengen voimaksi jokaiselle, joka rohkeasti tunnustaa uskonsa Kristukseen.

Messu tuomiokirkossa kello 10.
Joululaulumessu. Iiro Salminen, Pasi Nieminen, Kaisa Sidoroff.

Kuva: Anniina Mikama/ Kirkon kuvapalvelu

SUNNUNTAI 30.12.

 1. 1. sunnuntai joulusta.
  ”Pyhä perhe”.Tätä pyhäpäivää sanotaan sekä pyhän perheen että Simeonin ja Hannan sunnuntaiksi. He olivat temppelissä odottaneet Jumalan lupausten täyttymistä. Vaikka Jeesus-lapsi ei erottunut muista lapsista, he näkivät hänessä aikakauden käänteen.
  Jeesus eli samojen elinehtojen alaisena kuin me lunastaakseen meidät ja antaakseen meille oikeuden elää Jumalan lapsina.
 2. Messu tuomiokirkossa kello 10.
  Juha Takala, Sara Toivanen, Jari Oksanen, Minna Wesslund.Messu Gammelbackan seurakuntakeskuksessa kello 13.

  Juha Takala, Taina Virolainen, Minna Wesslund.

 

 1. Kuva: Anniina Mikama/ Kirkon kuvapalvelu

MAANANTAI 31.12.

Uudenvuodenaatto.
”Aikamme on Jumalan kädessä.”
Kun kalenterivuoden vaihde uuden ajan alkupuolella vakiintui tammikuun alkuun, joulukuun viimeisen illan aiheeksi tuli muistaa ajan kulumista. Meitä muistutetaan siitä, että elämämme ei riipu ainoastaan maailmassa vallitsevista valloista ja laeista. Elämämme on Jumalan kädessä. Meillä on paljon aihetta kiitokseen ja katumukseen. Uusi vuosi merkitsee myös sitä, että Jumala antaa meille mahdollisuuden aloittaa uudestaan.

Uudenvuoden aaton messu tuomiokirkossa kello 16.
Juhana Sihvo, Merja Falck, Minna Wesslund.

sivun alkuun