logo

Toiminta

Reformaatio500 ja Suomi100

500 vuotta Lutherin teeseistä

Reformaationa tunnettu ajanjakso alkoi, kun Martti Luther julkaisi 95 teesiä anekaupan väärinkäytöksiä vastaan 31.10.1517.

500 vuotta teesien julkaisemisen jälkeen vietetään maailmanlaajuista reformaation merkkivuotta. Suomessa ja ulkosuomalaisyhteisöissä merkkivuotta vietetään 31.10.2016–5.11.2017. Merkkivuotta vietetään yhteydessä Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhliin.

Lue lisää merkkivuodesta tästä. Ajankohtaista tietoa löytyy myös Facebookista.

reformaatio karuselli

Armon vuosi 2017

Reformaation merkkivuodelle on annettu otsikko Armoa 2017! Otsikko on samaan aikaan toteamus ja pyyntö. Armon korostaminen nousee Lutherin ajattelusta. Armon korostaminen on myös yhteistä kaikelle kristinuskolle. Jumalan armo ja ihmisten välinen armollisuus ovat kaikkien kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen elämän ytimessä.

Juhlavuosi huipentuu syksyllä
Reformaation juhlavuosi huipentuu syksyllä, jolloin Luther-elämänkerta nähdään ulkoilmaelokuvanäytöksessä. Samoin seurakuntakodilla järjestetään mielenkiintoisia luentoja sekä Suomi 100- että Reformaation juhlavuoden teemojen ympärillä. Myös Tuomiokirkossa keskustellaan julkkisten voimin ja Luther ja Suomi -konserttisarja yhdistää merkkivuoden teemat musiikin muodossa.

Reformaatio- ja Suomi100 -juhlavuoden tapahtumakalenteri:

Lokakuu

 • Luther ja Suomi -konsertti Porvoon tuomiokirkossa:
  Luther ja Enkelit sunnuntaina 1.10. klo 18.
 • Suomi 100 -esitelmä seurakuntakodilla (Lundinkatu 5):
  Sam Sihvo ja Jääkärin morsian
   tiistaina 3.10. klo 12
  kirjailija Mikko Porvali
 • Armoa Porvoon mitalla -keskusteluilta Tuomiokirkossa
  keskiviikkona 4.10. klo 19. Mukana kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula, kirjailija Maria Peura, toimittaja Anna-Stina Nykänen, kirjailija ja terapeutti Tommy Hellsten, Porvoon hiippakunnan piispa Björn Wickström. Lue lisää tästä.
 • Lutherin virsiä -luento seurakuntakodilla
  keskiviikkona 18.10. Luennoimassa virsiasiantuntija Reijo Pajamo.


Marraskuu

 • Luther ja Suomi -konsertti Tuomiokirkossa
  sunnuntaina 5.11. klo 18 Luther ja kanttorit.
 • Lutherin punainen lanka -luento seurakuntakodilla 
  keskiviikkona 8.11. klo 18. Asiantuntijana Luther-tutkija Juhani Forsberg.
 • Pidot Martin Kievarissa perjantaina 10.11. klo 18 (Gammelbackan seurakuntakeskus).Paikalla Martin lisäksi Kievarin emäntä, palvelusväkeä, joku teologiystävä ja soittajia. Pöydässä tarjolla syötävää ja syömisen lomassa musiikkia, laulua, Martin puheita ja muita mietteitä.
 • Suomi sävelin Tuomiokirkossa sunnuntaina 26.11. klo 18.

 

 

sivun alkuun