Aikuiset

Hiljaisuuden retriitit

ruukku netti

Hiljaisuuden retriitti on lepopaikka ja hiljentymisen mahdollisuus, joka hoitaa ihmistä monella tasolla.  Niin keho kuin mieli saavat rauhaa, tilaa ja uutta voimaa. Mietiskely on mahdollista, ulkoiluun aikaa; saattaa kuulla, mitä ajattelee. Omat tunteet ja kokemukset muovautuvat rukoukseksi.

Retriitti tarkoittaa sivuun vetäytymistä. Retriitissä jäämme hetkeksi pois tutusta ympäristöstä ja totutusta päiväjärjestyksestä kuunnellaksemme omaa sisäistä – ja Jumalan – puhetta meille. Retriitti on sinua varten valmistettu viikonloppu, jossa saat levätä toisten retriittivieraiden kanssa, mutta vailla sosiaalisuuden paineita. Siellä päivää rytmittävät rukoushetket, ruokailut, lepo ja ulkoilu – omia tarpeitasi kuunnellen.

Hiljaisuuden retriitti on mahdollisuus

Nimitys ’hiljaisuuden retriitti’ kertoo olennaisen piirteen kokoontumisen luonteesta. Se ei ole suoritus eikä koulutusta vaan mahdollisuus. Retriitin päiväohjelmaan kuuluvat tavallisesti ehtoollisen vietto, hetkirukoukset sekä ohjattu hiljainen rukoushetki ja lyhyt virikepuhe jostakin hiljaisuuden viljelyyn liittyvästä aiheesta.

Osanottajat sitoutuvat keskinäiseen hiljaisuuteen. Heillä on kuitenkin mahdollisuus varata keskusteluaika retriitin ohjaajalta hiljaisuuden esiin nostamien asioi­den käsittelyyn tai ripittäytymiseen. Tärkeitä retriitin elementtejä ovat myös yhteiset ateriat sekä liik­kuminen luonnossa.

Hiljaisuuden retriitin keskeistä periaatetta kuvaa hyvin Markuksen evankeliumin kertomus Jee­suk­sen ja hänen opetuslastensa päätöksestä etsiä hiljaisuutta ja rauhaa kiireen ja ihmispaljouden kes­kel­lä (Mark. 6:30-34). Heidän ympä­ril­lään oli niin paljon tulijoita ja menijöitä, ettei heillä ollut aikaa edes syömiseen. Tässä tilanteessa Jeesus sanoo opetuslapsilleen: ”Tulkaa yksinäisyyteen ja autioon paikkaan, ja levähtäkää vähän.”

Levähtäkää vähän – armon varassa – läsnäolon salaisuutta kuunnellen!

crosses-106543_960_720

Hiljaisuuden viljelyä Porvoossa

Luovuuden lähteillä – virtaa talven keskelle
pe 9.- su 11.2.2018 Nilsas Sipoo
Hiljaisuudessa kuulet itseäsi ja löydät tien oman luovuutesi lähteelle. Voit vain olla ja tunnustella sitä tai maalata tai kutoa tai kirjoittaa.
Perjantaina lähtö Porvoosta 17, retriitti alkaa klo 18 ja päätös sunnuntaina
klo 14. Retriitin ohjaajina diakoni Anu Peltomäki ja pappi Ulla Lumijärvi.
Ilmoittautumiset ja tiedustelut: anu.peltomaki@evl.fi tai ulla.lumijarvi@evl.fi

Hiljaisuutta ja läsnäoloa naiseuden äärellä
17.3.2018 klo 9.30 – 15.30 Gammelbackan seurakuntakeskuksessa, Viertotie 1.
Klo 9.30 kahvia tarjolla, hiljaisuus alkaa klo 10. Ota mukaan liikuntaan sopivat löysät vaatteet, makuualusta ja juomapullo. Rukousta, Asahia, Mindfullnessia. Ehtoollishartaus. Ohjaajina pappi ja mindfullnessohjaaja Miia Moisio ja pappi Ulla Lumijärvi. Hinta 20€ sisältää kahvit ja lounaan.
Ilmoittautumiset: ulla.lumijarvi@evl.fi tai puh. 040 676 4117

Pyhiinvaellus
pe-su 8.-10.6.2018
Viikonloppuvaelluksella mukana ovat diakoni Maria Jylhä ja pappi Ulla Lumijärvi. Lähtö Porvoosta perjantaina n. klo 17, paluu sunnuntaina.
Tiedustelut:
ulla.lumijarvi@evl.fi, maria.jylha@evl.fi
Lisätietoja tulossa näille sivuille, seuraa myös Hiljaisuuden viljelyä Porvoossa FB-sivustoa.

Syysretriitti
pe 14.- su 16.9.2018 Pellingin kurssikeskus.
Perjantaina lähtö Porvoosta klo 17, rertiitti alkaa klo 18 ja paluu sunnuntaina klo 14.
Tiedustelut ja ilmoittautumiset: laura.makela@evl.fi tai riitta.kaajava@evl.fi

Hiljaisuuden päivä
la 13.10.2018 Gammelbackan seurakuntakeskuksessa
Tiedustelut: Riitta Kaajava, riitta.kaajava@evl.fi sekä FB Hiljaisuuden viljelyä Porvoossa.

Kaamosretriitti: Valoa pimeässä
pe 2.-su 4.11.2018 Nilsas, Sipoo
Perjantaina lähtö Porvoosta 17., retriitti alkaa klo 18. ja paluu sunnuntaina
klo 14.
Tiedustelut ja ilmoittautumiset: merja.falck@evl.fi tai juhana.sihvo@evl.fi

Ajankohtaista tietoa saat liittymällä Hiljaisuuden viljelyä Porvoossa Facebook-ryhmään, liity tästä.