Aikuiset

Hiljaisuuden retriitit

ruukku netti

Hiljaisuuden retriitti on lepopaikka ja hiljentymisen mahdollisuus, joka hoitaa ihmistä monella tasolla.  Niin keho kuin mieli saavat rauhaa, tilaa ja uutta voimaa. Mietiskely on mahdollista, ulkoiluun aikaa; saattaa kuulla, mitä ajattelee. Omat tunteet ja kokemukset muovautuvat rukoukseksi.

Retriitti tarkoittaa sivuun vetäytymistä. Retriitissä jäämme hetkeksi pois tutusta ympäristöstä ja totutusta päiväjärjestyksestä kuunnellaksemme omaa sisäistä – ja Jumalan – puhetta meille. Retriitti on sinua varten valmistettu viikonloppu, jossa saat levätä toisten retriittivieraiden kanssa, mutta vailla sosiaalisuuden paineita. Siellä päivää rytmittävät rukoushetket, ruokailut, lepo ja ulkoilu – omia tarpeitasi kuunnellen.

Hiljaisuuden retriitti on mahdollisuus

Nimitys ’hiljaisuuden retriitti’ kertoo olennaisen piirteen kokoontumisen luonteesta. Se ei ole suoritus eikä koulutusta vaan mahdollisuus. Retriitin päiväohjelmaan kuuluvat tavallisesti ehtoollisen vietto, hetkirukoukset sekä ohjattu hiljainen rukoushetki ja lyhyt virikepuhe jostakin hiljaisuuden viljelyyn liittyvästä aiheesta.

Osanottajat sitoutuvat keskinäiseen hiljaisuuteen. Heillä on kuitenkin mahdollisuus varata keskusteluaika retriitin ohjaajalta hiljaisuuden esiin nostamien asioi­den käsittelyyn tai ripittäytymiseen. Tärkeitä retriitin elementtejä ovat myös yhteiset ateriat sekä liik­kuminen luonnossa.

Hiljaisuuden retriitin keskeistä periaatetta kuvaa hyvin Markuksen evankeliumin kertomus Jee­suk­sen ja hänen opetuslastensa päätöksestä etsiä hiljaisuutta ja rauhaa kiireen ja ihmispaljouden kes­kel­lä (Mark. 6:30-34). Heidän ympä­ril­lään oli niin paljon tulijoita ja menijöitä, ettei heillä ollut aikaa edes syömiseen. Tässä tilanteessa Jeesus sanoo opetuslapsilleen: ”Tulkaa yksinäisyyteen ja autioon paikkaan, ja levähtäkää vähän.”

Levähtäkää vähän – armon varassa – läsnäolon salaisuutta kuunnellen!

crosses-106543_960_720

Hiljaisuuden viljely ja retriitit syksy 2017 ja 2018

Sisäinen linna – moderni tanssiteos Porvoon Tuomiokirkossa perjantaina 6.10.2017 klo 18. Tanssitaiteilija Metsälintu Pahkinen tanssii espanjalaisen nunnan Avilan Teresan kirjoittaman kirjan Sisäinen linna pohjalta. – Tärkeää ei ole ajatella paljon vaan rakastaa paljon.
Sisäänpääsymaksu 10€, liput ovelta.

Hiljaisuuden päivä Gammelbackassa
Hiljaisuuden päivä Gammelbackan seurakuntakeskuksessa lauantaina 7.10. klo 10-15.00, rukousta ja hiljaista liikettä ohjaajina  joogaopettaja Anne Kyyhkynen ja pastori Ulla Lumijärvi. Mukavat vaatteet, joissa voi liikkua. Ota joogamatto jos sinulla on. Päivä sisältää lounaan ja päiväkahvin, hinta 20€.

Hiljaisuuden kuvat – retriitti Pellingissä 3.-5.11.2017

Tässä hiljaisuuden retriitissä sinun oma mahdollisuus maalata. Maalaaminen ja luonnossa liikkuminen voivat olla tapa rukoilla, olla läsnä omalle itselle ja Jumalalle. Käytämme öljypastelliliituja ja helppoja peitevärejä. Mitään taiteellisia taitoja ei tarvita.

Lähtö Porvoosta klo 17.00, retriitti alkaa Pellingin kurssikeskuksessa klo 18.00.

Ohjaajina taideterapeutti ja pastori Terhi Varjoranta ja pastori Ulla Lumijärvi. Ilmoittautuminen ulla.lumijarvi@evl.fi 040-6764117.

Ilmoita ruokarajoitteesi ja mahdollinen kyytitarpeesi. Hinta porvoolaisille 120€ ja ulkopaikkakuntalaisille 170€.

Retriitit 2018

Pe 9.- su 11.2.2018 Nilsas, Sipoo
Tulopäivänä saapuminen 17., päivällinen klo 17.40/18.00.
Lähtö perjantaina/sunnuntaina klo 14.00.

Pe 14.-su 16.9.2018 Pellingin kurssikeskus
Tulopäivänä saapuminen 17.00, päivällinen klo 17.40/18.00.
Lähtö perjantaina/sunnuntaina klo 14.00

Pe 2.-su 4.11.2018  Nilsas, Sipoo