Sunnuntai 20.11. on seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä

18.11.2022

Kuvassa teksti lepopäivä, pyhäpäivä, vaalipäivä.

Tulevana sunnuntaina äänestetään oman seurakunnan äänestyspaikassa. Vaaliuurnat aukeavat kello 11, oman äänensä voi käydä antamassa kello 20 saakka.

Seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 20.11. Silloin äänestetään oman seurakunnan äänestyspaikassa kello 11–20 välisenä aikana. 

Vaalipäivänä Porvoon suomalaisen seurakunnan jäsenet äänestävät Pikkukirkossa, os. Kirkkotori 1. 

Borgå svenska domkyrkoförsamlingin jäsenet äänestävät Cafe Ankaretissa, os. Runeberginkatu 24.  

Äänestykseen tulee ottaa mukaan todistus henkilöllisyydestä. Äänestää voi vain oman kotiseurakunnan ehdokkaita. 

Seurakuntavaaleissa äänioikeus on jokaisella evankelis-luterilaisen kirkon jäsenellä, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 16 vuotta ja jolla on kotikuntalaissa tarkoitettu kotikunta Suomessa.  

Porvoossa äänioikeutettuja on 27 702, Porvoon suomalaisessa seurakunnassa on 17 881 ja Borgå svenska domkyrkoförsamlingissa 9 821. 

Vaalitulokset ilmoitetaan sunnuntai-iltana  

Porvoon suomalaisen seurakunnan vaalitulos julkaistaan heti kun äänet on laskettu ja vaalilautakunnan kokous pidetty. Äänestys päättyy kello 20.00, ja tulos annettaneen vielä saman illan aikana.   

Messu ja vaalikahvit tarjolla 

Vaalipäivä alkaa messulla Porvoon tuomiokirkossa klo 10. On kirkkovuoden viimeinen sunnuntai, eli Tuomiosunnuntai, joka myös on nimeltään Kristuksen kuninkuuden sunnuntai. Messussa saarnaa Annaleena Piepponen ja liturgina toimii Maria Kiviniemi. Diakonina messussa mukana on Sini Makkonen ja kanttorina toimii Kaisa Sidoroff

Äänestyspaikalla Pikkukirkossa tarjotaan vaalikahvit kaikille kävijöille.  

Porvoossa samalla kertaa kahdet vaalit 

Porvoossa vaaleilla valitaan jäsenet oman seurakunnan seurakuntaneuvostoon, joka johtaa seurakunnan toimintaa sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon, joka käyttää ylintä päätösvaltaa seurakuntayhtymässä. 

Molempia vaaleja varten on omat ehdokaslistat. Sama ehdokas voi olla ehdolla molemmissa vaaleissa tai vain toisessa. Vaaleissa valittavien luottamushenkilöiden toimikausi on 2023–2026. 

Vaalikone auttaa ehdokkaan valinnassa  

Äänestäjät voivat löytää omia arvojansa vastaavan ehdokkaan vaalikoneesta.  Vaalikone toimii samalla tavoin kuin kunnallis- ja eduskuntavaalien vaalikone.  

Vaalikeräys   

Seurakuntavaalien yhteydessä järjestetään vaalikeräys. Keräys toteutetaan yhteistyössä Kirkon Ulkomaanavun, Kirkkopalvelujen Kotimaanavun, Suomen Lähetysseuran ja Suomen Pipliaseuran kanssa. Varoja kerätään konfliktien ja kriisien uhrien tukemiseen kansainvälisesti ja Suomessa.  

Voit lahjoittaa myös verkossa: Seurakuntavaalikeräys toteutetaan yhteistyössä - Kirkon Ulkomaanapu 

Seurakuntavaalit näkyvät sosiaalisessa mediassa #seurakuntavaalit.   

Lisätietoja:  

Eija Quinlan 
040 630 3433 

Pauliina Nyqvist 
040 663 3283 

Simon Lampenius 
0400 566 735 

Kirjoittajat