Seurakuntavaalit 2018

Seurakuntavaaleissa äänestetään aidosti tärkeimmät päättäjät omaan seurakuntaan. Heidän vapaaehtoistyönsä on varsin maallista, paljolti raha-asioihin mutta myös toiminnan suuriin linjoihin ja painopisteasioihin liittyvää.

Kun maksat kirkollisveroa, kannattaa suoda hetki aikaa sille, miten seurakunnan päätöksenteko toimii, ja kenen haltuun sinä haluat antaa oman maksuosuutesi.
Äänestäminen on pieni vaiva verrattuna siihen, kuinka paljon aikaa ja vaivaa ehdolle asettuneet ja aikanaan valituiksi tulevat luottamushenkilöt käyttävät seurakunnan yhteisten asioiden hoitoon – ole äänekäs!

Yhteinen kirkkovaltuusto (YKV) päättää tulevalla nelivuotiskaudella muun muassa suurista kiinteistölinjoista.
Seurakuntaneuvosto on puolestaan nimenomaan Porvoon suomalaisen seurakunnan toiminnan resurssien jakamisen ytimessä. Samaan aikaan valitaan tietenkin myös ruotsinkielisen seurakunnan seurakuntaneuvoston ehdokkaat, mutta näillä sivulla käsittelemme suomalaisen seurakunnan asioita ja ehdokkaita.

Kaikessa Porvoon suomalaisen seurakunnan toiminnassa on taustalla strategia vuosille 2016 – 2020.

KIRKKOVALTUUSTO, Porvoossa YKV eli yhteinen kirkkovaltuusto,
vaaleissa valkoinen äänestyslipuke.
Kirkkovaltuusto on seurakunnan ylin päättävä elin. Jäsenet valtuustoon valitaan seurakuntavaaleissa. Porvoossa valtuusto on kahden seurakunnan yhteinen kirkkovaltuusto (YKV).
Yhteisellä kirkkovaltuustolla on tulevalla kaudella asialistallaan muun muassa seurakuntayhtymän kiinteistöstrategia, eli tämä joukko tekee päätökset muun muassa kirkkojen, leirikeskusten ja muiden seurakuntayhtymän kiinteistöjen kunnossapidosta ynnä muusta niihin liittyvästä. Kuinka kirkko soi, missä kuorot harjoittelevat?
Porvoon suomalaisen seurakunnan edustajia yhteiseen kirkkovaltuustoon valitaan 26.

SEURAKUNTANEUVOSTO,
vaaleissa oranssi äänestyslipuke.
Seurakuntavaaleissa valitaan seurakunnan toimintaa suunnittelevat, kehittävät ja ohjaavat seurakuntaneuvoston jäsenet. Seurakuntaneuvosto johtaa seurakuntayhtymään kuuluvan seurakunnan toimintaa. Kukin seurakuntaneuvosto päättää oman seurakuntansa toiminnasta ja valitsee seurakunnan työntekijät. Lapsityö, nuorisotyö, vanhustyö ja diakoniatyö painotuksineen kuuluvat seurakuntaneuvostojen toimialaan.
Porvoossa valitaan yhtymään kuuluvien kahden seurakunnan eli Borgå svenska domkyrkoförsamlingin ja Porvoon suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvostot. Porvoon suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvostoon valitaan 16 edustajaa.

MISSÄ VOI ÄÄNESTÄÄ?

Ennakkoon tiistain 6.11. ja lauantain 10.11. välillä äänesti kymmenisen prosenttia Porvoon suomalaisen seurakunnan äänioikeutetuista. Suuri kiitos aktiivisuudesta!
Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 18.11., jolloin äänestäminen onnistuu helposti (henkilöllisyystodistus riittää) klo 11.00 – 20.00 Pikkukirkossa.
Täällä on koko äänestysaika- ja paikkalista.

KEITÄ ON EHDOLLA?

Ehdokkaita on Porvoon suomalaisessa seurakunnassa asettanut viisi valitsijayhdistystä.
Huomaa, että vaikka valtuuston ja neuvoston listat näyttävät ensi vilkaisulla samoilta, on osa ehdokkaista asettunut vain neuvoston ja osa vain valtuuston ehdokkaaksi.
Yhteiseen kirkkovaltuustoon (YKV) voit äänestää jotakin näistä ehdokkaista.
Seurakuntaneuvoston ehdokkaat löydät täältä.

EHDOKKAIDEN AJATUKSIA, PAINOTUKSIA, MIELIPITEITÄ

Porvoon suomalaisen seurakunnan lähes kaikki ehdokkaat osallistuivat myös valtakunnallisen vaalikoneen kysymysten pohdintaan. Selaa ja lueskele heidän ajatuksiaan täältä, mutta ennen kaikkea: vastaa itse vaalikoneen kysymyksiin, niin saat listan ehdokkaista, joiden ajatukset kaikkein eniten vastaavat omiasi. Saatat yllättyä!

Suurin osa ehdokkaista on kertonut ajatuksiaan myös lyhyellä vaalivideolla. Niitä pääset katsomaan täällä.
Huomaa että videoita on enemmän kuin aloitussivulle mahtuu, selaa siis edelleen eteenpäin kun olet ensimmäiset kurkistellut.

TULOSTETTAVA MUISTILAPPU, jossa ovat kaikki ehdokkaat samalla arkilla sekä äänestysajat, löytyy täältä. Klikkaa auki ja tulosta A3 – tai A4- koossa.