logo

Ilon ja surun juhlat

Kaste

KasteÄlä pelkää. Minä olen lunastanut sinut. Minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun. Jes. 43: 1

Kaste on yksi kirkkomme ja yksi ihmisen elämän tärkeimmistä ja sisältörikkaimmista juhlista. Kaste on ehtoollisen ohella toinen kirkkomme sakramenteista eli pyhistä toimituksista. Kasteessa Jumala kutsuu kastettavan nimeltä omakseen. Ihmisestä tulee Jumalan lapsi ja seurakunnan jäsen.

Kaste perustuu Jeesuksen antamaan kaste- ja lähetyskäskyyn:
”Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.”  Matt. 28: 19-20

KastemekkoKastejuhlaa voi viettää kirkossa, seurakunnan muissa tiloissa tai kotona. Seurakuntayhtymällä on erilaisia kastejuhlaan sopivia tiloja, kuten Sillanmäentupa maks. 30 hengelle, sekä suomalaisen seurakuntakodin Juhlasali suuremmalle vierasmäärälle ja Pikkusali  noin 20 hengelle. Lisätietoja tiloista saa täältä.

Kasteaika ja pappi varataan kirkkoherranvirastosta. Kastava pappi ottaa yhteyttä kastekotiin ja käy vanhempien kanssa ns. toimituskeskustelun, jossa sovitaan kastetilaisuuden yksityiskohdista. Kaste on maksuton.

Kastettavalla tulee olla vähintään kaksi kummia, jotka ovat kirkkomme konfirmoituja jäseniä. Heidän lisäkseen kummin tehtävään voidaan kutsua myös sellaisia henkilöitä, jotka kuuluvat johonkin toiseen lapsikasteen hyväksyvään kristilliseen kirkkoon. Kummin tehtävä on tärkeä ja erityinen. Kummi rukoilee kummilapsen puolesta ja tukee vanhempia kristillisessä kasvatuksessa.

Vastasyntyneiden ohella seurakuntamme jäseniksi kastetaan myös kirkkoon liittyviä aikuisia sekä nuoria rippikoulun yhteydessä. Alaikäinen henkilö voidaan kastaa kirkkomme jäseneksi huoltajien suostumuksella. Mikäli kastettava on alle 12-vuotias, tulee toisen hänen huoltajistaan olla  kirkon jäsen.

Kirkkoherranviraston puhelinnumeron ja aukioloajat löydät täältä.

Mikä on kastepuu?
Puu on seurakunnan vertauskuva. Jokainen uusi kastettu seurakuntalainen saa oman lehden Kastepuuhun. Lehdessä on lapsen nimi ja kastepäivä. Sydämenmuotoinen lehti symboloi rakkautta ja vaaleanvihreä väri uutta elämää ja kasvua. Lehti ripustetaan puuhun Gammelbackan seurakuntakeskuksessa kastetta seuraavan viikon sunnuntain klo 13 alkavassa messussa. Kun puu tulee täyteen, lapsen vanhemmat kutsutaan messuun, jossa lehden saa muistoksi pienokaisen kasteesta.

Tutustu uuteen kastesivustoon täältä.

 

sivun alkuun