Ilon ja surun juhlat

Hautajaiset

HautajaisetJeesus sanoi: ”Minä olen ylösnousemus ja elämä. Joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin, eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole.” Joh. 11: 25-26

Menetyksen ja surun keskellä on lupaus toivosta, iankaikkisesta elämästä ja ylösnousemuksesta. Hautajaisissa omaiset saattavat vainajan viimeiselle matkalleen rukoillen ja taivaallisen Isän armoon turvaten.

Hautaan siunaamisaika sovitaan kirkkoherranvirastossa ja hautapaikkaan liittyvät järjestelyt sovitaan hauta-asiantoimistossa. Siunaava pappi ottaa yhteyttä surukotiin ja käy omaisten kanssa läpi tilaisuuden käytännön järjestelyt. Hautajaisten musiikista on hyvä keskustella kanttorin kanssa.

Porvoossa hautaan siunaaminen tapahtuu Näsinmäen siunauskappelissa tai seurakuntamme kirkoissa. Arkkuhautaus voidaan toimittaa myös haudalla. Muistotilaisuus on mahdollista järjestää seurakunnan tiloissa.

Myös kirkkoon kuulumaton vainaja voidaan siunata kirkollisesti, mikäli se ei ole vastoin vainajan elinaikanaan esittämää toivetta tai vakaumusta. Omaisten on hyvä keskustella asiasta henkilökohtaisesti papin kanssa jo siunausaikaa varattaessa.