Häät

Ohjeita vihkiparille

heart-1506259_1920

Miten avioliiton esteiden tutkinta tehdään?

Avioliiton esteiden tutkinta tehdään kotiseurakunnan kirkkoherranvirastossa.  Vihkivän papin tulee nähdä todistus avioliiton esteiden tutkinnasta ennen vihkimistä.
Ohjeet löytyvät täältä.

Missä vihkiminen tapahtuu?

Vihkiminen voidaan toimittaa kirkossa, kotona tai vaikka luonnon keskellä! Vihkitilaisuudessa tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Vihkimisajan ja -paikan voi varata kirkkoherranvirastosta. Mikäli toiveenanne on mennä naimisiin Porvoon tuomiokirkossa, löydätte lisätietoja täältä.

Miten vihkiminen etenee?

Ennen vihkimistä vihkipari ja pappi tapaavat ja keskustelevat toimituksen yksityiskohdista. Vihkitilaisuuden musiikista tulee sopia erikseen kanttorin kanssa. Koska kirkollinen vihkiminen on samalla jumalanpalvelus, tulee se ottaa huomioon myös musiikkia valittaessa.

Mitä, jos rippikoulu on käymättä?

Ei hätää, rippikoulu on mahdollista käydä aikuisena yksityisrippikouluna. Lisätietoja aikuisrippikoulusta voit kysyä pastori Timo Ågrenilta, puh. 040 512 5058.

Miten kirkkoa voi koristella?

Kirkossa on aina alttarilla yksi kukkakimppu ja kirkkovuoden liturgiset värit sekä kynttilät. Ylimääräisten kynttilöiden polttaminen on kielletty. Jos hääpari haluaa haluaa koristella kirkkoa esimerkiksi omilla kukka-asetelmillaan, pitää heidän huolehtia niiden asettelemisesta ja pois viemisestä heti vihkimisen jälkeen. Muistathan keskustella erityisjärjestelyistä kirkon vahtimestarin kanssa. Kirkon muurien sisäpuolella ovat avotulet kiellettyjä, tämä koskee myös tähtisadetikkuja.

Saako riisiä heittää?

Porvoon tuomiokirkon pihalla saa heittää riisiä. Saippuakuplat ovat myös kaunis ja ympäristöystävällinen vaihtoehto riisille kesäaikaan. Tuomiokirkon sisällä ei valitettavasti saa ripotella mitään (esim. ruusun terälehtiä).

Millaista musiikkia vihkitilaisuudessa voi soittaa?

Vihkitilaisuuden musiikista on hyvä keskustella kanttorin kanssa. Vihkitilaisuuden musiikkia valittaessa tulee ottaa huomioon juhlan jumalanpalvelusluonne.