logo

Pontus Salmen virkaan asettaminen veti adventtikirkon täyteen

Pontus Salmen virkaan asettaminen veti adventtikirkon täyteen

Kirkkoherra Pontus Salmea siunaamassa (vasemmalta lukien) pastori Jari Savinainen, pappisasessori Tiina Ahonen, piispa Teemu Laajasalo, lääninrovasti Juha Ilonen, tuomiorovasti Mats Lindgård ja seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Marja Sainio. Kuva: Seppo J.J. Sirkka


Porvoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Pontus Salmi on asetettu virkaansa. Jo kaksi kuukautta täysipainoisesti tehtävää hoitanut kirkkoherra voi nyt jättää nimikkeensä edestä viransijaisuutta ilmaisevat kirjainlyhenteet pois lausuttuaan Helsingin piispa Teemu Laajasalon Porvoon tuomiokirkossa esittämiin painaviin kysymyksiin neljästi ”tahdon”.

Juhlallinen virkaan asettaminen tapahtui ensimmäisenä adventtisunnuntaina täpötäydessä kirkossa. Messu oli monella tavalla uuden alku, kuten piispakin saarnassaan sanoi. Ensimmäinen adventtisunnuntai aloittaa uuden kirkkovuoden, alkoi joulun odotus, ja seurakunta sai virallisesti uuden paimenen.

”Kaunis Porvoo saa Pontus Salmesta taitavan, kokeneen ja oppineen kirkkoherran”, Laajasalo sanoi.

Piispan saarna muistutti pelastuksen ilosta

Saarnassaan piispa puhui siitä, miten valmistautuminen ja odottaminen on osa juhlaa.

”Kun odotus päättyy, laskettu aika koittaa ja päivän sanan mukaisesti pelastajamme saapuu. Joulu on pelastajan saapumisen laskettu aika. Sitä odottaessa on hyvä pysähtyä miettimään, mitä antautuminen pelastavan Jumalan armon varaan juuri minulle tarkoittaa”, kehotti piispa saarnassaan.

Piispa painotti, että pelastaminen tarkoittaa hyvin käytännöllisiä asioita; hädässä olevan auttamista, riitojen sovittelemista, ihmisen käden toimimista Jumalan pelastavana kätenä.

”Näiden kysymysten äärellä voi tulla riittämättömyyden ja syyllisyyden tunteita: en ole tarpeeksi osannut olla toisille pelastajana. Mutta Jesajan kirjan päivän sanassa luvataan, että pelastaja kantaa mukanaan palkkaa. Hän tuo tullessaan syntien sovituksen armon, palkan. Siksi odottaminen on täynnä toivoa ja iloa: Jeesus pelastaa synnistä ja syyllisyydestä.”

Juhla kokosi ystävät läheltä ja kaukaa

Messun toimituskunnassa haluttiin painottaa seurakunnan monimuotoisuutta ja kristittyjen yhteyttä yli rajojen. Tehtävissä toimivat monen ikäiset työntekijät, luottamushenkilöt ja maallikot kotikulmilta ja kauempaa, myös maamme rajojen ulkopuolelta.

Saarnan piti piispa Teemu Laajasalo, liturgina oli kirkkoherra Pontus Salmi ja avustavana pappina oman seurakunnan kappalainen Riitta Kaajava. Piispan avustajina virkaan asettamisessa toimivat seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Marja Sainio, pappisasessori Tiina Ahonen, lääninrovasti Juha Ilonen, tuomiorovasti Mats Lindgård ja oppilaitospastori Jari Savinainen. Notaarin tehtävässä oli yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Anna Talvitie.

Tekstinlukijoina toimivat kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula ja abiturientti Eetu Raunio.

Esirukouksessa Veera Walleniuksen ja Aino Soinion kanssa pastori Marko Tiitus Viljandin ystävyysseurakunnasta puhui ihailtavan virheettömästi suomea.

Ehtoollista oli jakamassa piispan ja Porvoon suomalaisen seurakunnan papiston apuna joukko maallikoita; seurakuntasihteeri Eeva Clewer, diakoniajohtaja Pasi Nieminen sekä Annika Stude, Kaija Orkomies, Ritva Repo ja tavattoman suloisena apurina Riitta Kaajavalle pieni neiti Aada Aho.

Lapsia nähtiin myös kolehdinkannossa, kun suntioiden Tero Liljamo, Tommy Bergholm, Björn Ståhl, Ulla Törnroos ja Tapio Partanen kanssa kolehtihaaveja kierrättivät partiolaiset salskeista nuorista miehistä reippaisiin pikkupartiolaisiin. Partiolaiset olivat myös kynttilänkantajina ristisaattueessa, jota johti yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Jukka Hanni.

Hoosianna kajahti komeasti

Musiikilla oli messussa suuri rooli. Seurakunnan kaikki neljä kanttoria Merja Halmetoja, Kaisa Sidoroff, Minna Wesslund ja Jarkko Yli-Annala vastasivat sekä messun että sen jälkeen vietetyn kansanjuhlan musiikista.
Kanttorien harjoittamat ja johtamat lauluyhtye Frida sekä kuorot Sancti Amici ja Varia Voce takasvat taidoillaan messuun hienon tunnelman. Ensimmäisen adventin kunniaksi koko kirkontäyteinen kansa lauloi kuorojen mukana myös perinteisen Hoosiannan niin, että se taisi kuulua taivaaseen saakka!

Kansanjuhlassa Linnankosken lukiolla esiintyi kanttorien lisäksi kirkkokuoro Vox Consolationis, joka sai kolmesti lauluseurakseen myös koko juhlakansan yhteislaulujen merkeissä.

Linnankosken lukiolla juhlittiin

Messun jälkeen iso osa arviolta yli 400-henkisestä messuväestä vaelsi kutsun mukaisesti Linnankosken lukiolle.

Kaupungin emännät olivat valmistaneet herkullista lohisoppaa ja kasviskeittoa sekä suussa sulavan hyvää kakkua. Niiden voimin jaksettiin juhlia Sara Toivasen ja Sami Siltalan juontamassa juhlassa, jossa Pontus Salmi toivotettiin monin tavoin tehtäväänsä tervetulleeksi.
Pontus Salmi painotti juhlan puheenvuorossaan sitä, miten tärkeää on olla opettamatta ylhäältä päin, vaan sen sijaan ojentaa käsi.

”Armollinen usko, toivo ja rakkaus luovat merkityksellisyyttä ihmisen elämään”, kirkkoherra sanoi, kutsuen kaikkia edelleen hyvään yhteistyöhön, jonka hän kiitti jo alkaneen muun muassa kaupungin, Domkyrkoföreningin, seurakuntayhtymän ja luottamushenkilöiden kanssa.

Hän sanoi suhtautuvansa nöyryydellä virkaan asettamisen yhteydessä antamaansa lupaukseen edistää kaikkea, mikä rakentaa seurakuntaa, ja olla esikuvana.
”Tehtävämme on usko, toivon ja rakkauden toteuttaminen. Kun oivallat, että sinut on hyväksytty kaikkine vikoinesi, puutteinesi ja haavoinesi, saat merkityksellisyyttä elämääsi”, Salmi sanoi.

Yhteistyön tärkeys korostui

Juhlan kaikissa puheenvuoroissa tulivat hyvin esille yhdessä tekemisen teemat. Lääninrovasti Juha Ilonen toivotti Pontus Salmen tervetulleeksi Porvoon rovastikuntaan ja kirkkoherrojen yhteistyöhön. Hän piti Salmen omaa vertausta jalkapallovalmentajan roolista kirkkoherran tehtävässä osuvana ja sanoi, että hyvää työtä tehdään suurella joukolla, jossa kukin löytää roolinsa ja paikkansa.

Jari Savinainen, Salmen ystävä opiskeluajoilta asti, paljasti että nuorten miesten ”viisasten kerho” toteutti jo 80-luvun puolivälissä yhteisöllistä yhteistyötä, kauan ennen kuin siitä tuli yleinen tavoite. Kansan pariin mentiin ja paljon keskusteltiin, kuulsi ystävän puheenvuorosta läpi. Paistoi sieltä paljastuksia omenavarkauksista ja nuoren Pontuksen hankkimasta ylihienosta kirjoituskoneestakin.

Nuoren kirkon viestintäjohtaja Katri Korolainen on ollut lukuisissa kirkon luottamustehtävissä, kirkolliskokouksen jäsenenä ja myös Pontus Salmen työkaverina Vantaan seurakuntayhtymässä kaksi vuotta. Hän tiesi kokemuksesta kertoa, että Porvoon suomalainen seurakunta sai kuuntelevan, uudistavan visionäärin kirkkoherrakseen.

Illalla vielä konsertoitiin

Ensimmäisen adventtisunnuntain huipensi vielä paluu tuomiokirkkoon. Kanttorit  Mikael Helenelund, Kaisa Sidoroff, Reidar Tollander, Minna Wesslund ja Jarkko Yli-Annala soittivat tuomiokirkon urkujen 40-vuotisjuhlakonserttisarjassa adventtimusiikkia uruilla.

Musiikillinen, iloinen, juhlava mutta mutkattoman mukava sunnuntai on juhlittu yhdessä, kiitos!

Kirkkoherra Pontus Salmi taisi saada toivomansa tapaisen kansanjuhlan: iloisen, kaikille avoimen juhlahetken. Tässä juhlan päähenkilö naurattaa kirkkokuoro Vox Consolationis´ia ja juhlavieraita.
Linnankosken lukiolle kiitos että saimme tulla juhlimaan, ja kaupungin emännille maittavista tarjoiluista!

 

 

sivun alkuun