Yhteisvastuu 2022 kerää varoja lasten ja nuorten auttamiseen

Yhteisvastuukeräyksen kampanjateema ”Lahjoita mulle huominen” nostaa esiin nuorten hädän ja toivottomuuden kokemuksen, jota pitkittynyt korona-aika on lisännyt.

Vuoden 2022 Yhteisvastuukeräyksen teema on Koronapandemian seurauksista kärsivien lasten ja nuorten auttaminen niin Suomessa kuin maailmallakin. Keräys alkaa sunnuntaina 6.2.2022. Kampanjassa nostetaan erityisesti esiin noin 15–19-vuotiaita nuoria, joista löytyy merkittävä määrä etäopiskelun ja eristäytymisen haasteista kärsineitä sekä yksinäisyyttä, ahdistusta ja toivottomuutta kokeneita nuoria.

Koronan lieveilmiöitä kohdanneet nuoret tarvitsevat nyt tukea ja turvallisia aikuisia arkeensa. Yhteisvastuulla 2022 kurotaan takaisin nuorten kokemia menetyksiä. Hankitaan lisää turvallisia aikuisia ja muita hyvinvointia – ja aivan erityisesti mielen hyvinvointia – edistäviä tekijöitä nuorten elämään sekä Suomessa että maailmalla.

Yhteisvastuun kotimaisena kumppanina on Lasten ja nuorten keskus, jossa kehitetään ja laajennetaan muun muassa etsivän nuorisotyön Saapas-toimintaa uusille paikkakunnille sekä uutuutena myös kouluihin. KouluSaappaassa koulun arkeen ja välitunneille tuodaan turvallisia aikuisia lisäkorviksi ja kannustajiksi. Uraauurtava verkossa tapahtuvan etsivän nuorisotyön toimintamalli NettiSaapas toimii valtakunnallisesti. Vapaaehtoiset NettiSaappaan aikuiset etsivät kuuntelijaa kaipaavia nuoria sosiaalisen median eri alustoilla keskustellen, auttaen ja tukien. Varoilla kehitetään ja laajennetaan myös Moottoripaja- sekä perheystävätoimintaa.

Kehittyvissä maissa koulunkäynti keskeytyi koronan myötä valitettavan usein kokonaan, koska etäopetukseen tarvittava valmius ja välineet puuttuivat. Kansainvälisen diakonian avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu ensi vuoden kampanjaesimerkkinään työ Etelä-Sudanissa. Maa toipuu yhä sisällissodasta, jonka väkivaltaisuudet aiheuttivat vuonna 2016 Afrikan suurimman pakolaiskriisin. Yhteensä neljä miljoonaa ihmistä jätti kotinsa – valtaosa näistä nuoria ja naisia – ja heistä puolet pakeni naapurivaltioihin. Globaali pandemia on syventänyt jo valmiiksi vaikeaa tilannetta ja kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien perheiden ahdinkoa. Monien kehittyvien maiden tapaan myös Etelä-Sudanin koulut suljettiin, ja lasten ja nuorten koulunkäynti keskeytyi. Monet nuoret ovat joutuneet naimisiin tai töihin alaikäisinä, jotta perheet ovat selvinneet taloudellisesti haastavasta tilanteesta ja perheiden päivittäinen ravinnonsaanti on turvattu. Etelä-Sudanissa lasten ja nuorten turvallista paluuta opetuksen pariin tuetaan muun muassa kunnostamalla kouluja ja parantamalla perheiden tilannetta toimeentulomahdollisuuksien ja ruokaturvan saralla.

Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastoa, jonka avulla pystytään käynnistämään ja toteuttamaan hätäaputoimenpiteitä kehittyvien maiden humanitaarisissa katastrofeissa. Avustustarpeiden syyt ovat useimmiten luonnonkatastrofit (kuivuus, tulvat, myrskyt, maanjäristykset), poliittiset selkkaukset seurannaisvaikutuksineen tai äkilliset onnettomuudet.

Olisitko kiinnostunut lähtemään lippaan tai listan kanssa liikkeelle vaikka tunniksi tai pariksi – ehkä pidempäänkin? Hieno juttu! Vuonna 2022 Yhteisvastuukeräys tulee pureutumaan nuorten auttamiseen. Voit lähteä yksin tai haastaa kaverin tai isommankin porukan mukaan keräämään. Mukaan seurakuntakodilta saat keräyslippaan, joka on Yhteisvastuun logolla, lupatarralla ja sinetillä varustettu keräysväline. Tule mukaan!
 

TAPAHTUMIA

6.2.2022 Yhteisvastuukeräyksen avaus
Tasavallan presidentin puhe televisiossa kello 12 

7.4. klo 17 Edenin Kaiku -tarinateatteriryhmä mukana Parisuhdekahvilassa Aatos Cafessa
 
Konsertteja:
27.3. klo 18 Marianpäivän konsertissa esiintyvät yhdesssä ja erikseen kaksi kuoroa: Vox Vanajae -kuoro (Hämeenlinna) joht. Ismo Savimäki ja Varia Voce (Porvoo) joht. Jarkko Yli-Annala. Konserttiin on vapaa pääsy. Vapaaehtoinen kolehti Yhteisvastuukeräys 2022 hyväksi.
2.4. klo 18 Elokuvamusiikin konsertti, seurakuntien kanttorit / tuomiokirkko

Suunnitteilla kevään mittaan erilaisia muitakin YV-teemaan liittyviä tapahtumia ja tempauksia, mm. kynttilöiden tekoa ja myyntiä Kerkkoon päiväkerholaisten toimesta.  Tarkemmat tiedot ja ajankohdat selviävät myöhemmin. 

KE 13.4. klo 17 lipaskeräys Tule keräämään yhdessä luottamushenkilöiden kanssa! Lähtö kahviosta, Lundinkatu 5. 

SU 24.4. kello 17 Valonmessu Tuomiokirkossa. Infoa Yhteisvastuukeräyksestä ja kolehti Yhteisvastuulle 

Porvoossa Yhteisvastuu keräyslipas löytyy alla olevista yrityksistä:    Kiitos yhteistyöstä! 

Riimikko, Matin kioski, Niko Laurila Shop, Reetan Ruutu, Gammelbackan neste, Porvoon kukkatalo, Gamle Stefans, Grand, Careeria, Näsin apteekki, Vanha Apteekki, TMI TAina Valkeavirta ja Axel Kevätkumpu  

Lapset ja nuoret Suomessa ja maailmalla tarvitsevat apuasi- Lahjoita Yhteisvastuukeräykseen

Lahjoita oman seurakuntamme Yhteisvastuukeräykseen osoitteessa www.yhteisvastuu.fi/porvoo Kiitos! 
(Keräyslupa RA/2020/639)

 Lahjoita tästä Yhteisvastuukeräykseen

Lahjoita oman seurakuntamme Yhteisvastuukeräykseen

MobilePayllä numeroon 63445.

Kiitos! 

(Keräyslupa RA/2020/639)

 

Yhteisvastuukeräys on lähimmäisen rakkauden kansanliike, joka auttaa hädässä olevia ihmisiä Suomessa ja kehitysmaissa

 • 40 % kerättävästä Yhteisvastuun tuotosta jää Suomeen:

  • 20 % keräystuotosta jää keräävälle seurakunnalle ahdingossa olevien nuorten tukemiseksi tehtävään työhön sekä diakonia-avustuksiin.
    

  • Toiset 20 % ohjataan Lasten ja nuorten keskukselle, joka kehittää muun muassa etsivän nuorisotyön Saapas-toimintaa tarjoten lisää turvallisia aikuisia nuorten arkeen. Valtakunnallisesti toimivan NettiSaappaan vapaaehtoiset hakeutuvat nuorten luo sosiaalisessa mediassa ja tarjoavat tarvittaessa keskusteluapua. Saappaan uusin toimintamuoto on koulujen kanssa yhteistyössä kehitettävä KouluSaapas. 
   Keräysvaroilla kehitetään myös Moottoripaja– sekä Perheystävä-toimintaa. 

 • 60 % keräystuotosta ohjataan Kirkon Ulkomaanavun työn kautta kehittyvien maiden auttamiseen. Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston avulla pystytään käynnistämään ja toteuttamaan hätäaputoimenpiteitä kehittyvien maiden humanitaarisissa katastrofeissa. Avustustarpeiden syyt ovat useimmiten luonnonkatastrofit (kuivuus, tulvat, myrskyt, maanjäristykset), poliittiset selkkaukset seurannaisvaikutuksineen tai äkilliset onnettomuudet.

Katso täältä lisää Yhteisvastuukeräyksestä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Ota yhteyttä

nuorisotyönohjaaja
Porvoon suomalainen seurakunta

Somessa: 

Yhteisvastuu Instagramissa

Yhteisvastuu YouTubessa

Yhteisvastuukeräyksen valtakunnallinen Facebook-sivu

 

Vuoden 2022 ulkomaan keräyksen esimerkkikohdemaa on Etelä-Sudan. Maa toipuu yhä sisällissodasta, jonka väkivaltaisuudet aiheuttivat vuonna 2016 Afrikan suurimman pakolaiskriisin. Yhteensä neljä miljoonaa ihmistä jätti kotinsa – valtaosa näistä nuoria ja naisia – ja heistä puolet pakeni naapurivaltioihin.
Globaali pandemia on syventänyt jo valmiiksi vaikeaa tilannetta ja kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien perheiden ahdinkoa. Monien kehittyvien maiden tapaan myös Etelä-Sudanin koulut suljettiin, ja lasten ja nuorten koulunkäynti keskeytyi. Monet nuoret ovat joutuneet naimisiin tai töihin alaikäisinä, jotta perheet ovat selvinneet taloudellisesti haastavasta tilanteesta ja perheiden päivittäinen ravinnonsaanti on turvattu. Etelä-Sudanissa lasten ja nuorten turvallista paluuta opetuksen pariin tuetaan muun muassa kunnostamalla kouluja ja parantamalla perheiden tilannetta toimeentulomahdollisuuksien ja ruokaturvan saralla.