YV2021

Yhteisvastuu 2022 kerää varoja lasten ja nuorten auttamiseen

Vuoden 2022 Yhteisvastuukeräyksen teema on Koronapandemian seurauksista kärsivien lasten ja nuorten auttaminen niin Suomessa kuin maailmallakin. Keräys alkaa sunnuntaina 6.2.2022. Kampanjassa nostetaan erityisesti esiin noin 15–19-vuotiaita nuoria, joista löytyy merkittävä määrä etäopiskelun ja eristäytymisen haasteista kärsineitä sekä yksinäisyyttä, ahdistusta ja toivottomuutta kokeneita nuoria.

Koronan lieveilmiöitä kohdanneet nuoret tarvitsevat nyt tukea ja turvallisia aikuisia arkeensa. Yhteisvastuulla 2022 kurotaan takaisin nuorten kokemia menetyksiä. Hankitaan lisää turvallisia aikuisia ja muita hyvinvointia – ja aivan erityisesti mielen hyvinvointia – edistäviä tekijöitä nuorten elämään sekä Suomessa että maailmalla.

Yhteisvastuun kotimaisena kumppanina on Lasten ja nuorten keskus, jossa kehitetään ja laajennetaan muun muassa etsivän nuorisotyön Saapas-toimintaa uusille paikkakunnille sekä uutuutena myös kouluihin. KouluSaappaassa koulun arkeen ja välitunneille tuodaan turvallisia aikuisia lisäkorviksi ja kannustajiksi. Uraauurtava verkossa tapahtuvan etsivän nuorisotyön toimintamalli NettiSaapas toimii valtakunnallisesti. Vapaaehtoiset NettiSaappaan aikuiset etsivät kuuntelijaa kaipaavia nuoria sosiaalisen median eri alustoilla keskustellen, auttaen ja tukien. Varoilla kehitetään ja laajennetaan myös Moottoripaja- sekä perheystävätoimintaa.

Kehittyvissä maissa koulunkäynti keskeytyi koronan myötä valitettavan usein kokonaan, koska etäopetukseen tarvittava valmius ja välineet puuttuivat. Kansainvälisen diakonian avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu ensi vuoden kampanjaesimerkkinään työ Etelä-Sudanissa. Maa toipuu yhä sisällissodasta, jonka väkivaltaisuudet aiheuttivat vuonna 2016 Afrikan suurimman pakolaiskriisin. Yhteensä neljä miljoonaa ihmistä jätti kotinsa – valtaosa näistä nuoria ja naisia – ja heistä puolet pakeni naapurivaltioihin. Globaali pandemia on syventänyt jo valmiiksi vaikeaa tilannetta ja kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien perheiden ahdinkoa. Monien kehittyvien maiden tapaan myös Etelä-Sudanin koulut suljettiin, ja lasten ja nuorten koulunkäynti keskeytyi. Monet nuoret ovat joutuneet naimisiin tai töihin alaikäisinä, jotta perheet ovat selvinneet taloudellisesti haastavasta tilanteesta ja perheiden päivittäinen ravinnonsaanti on turvattu. Etelä-Sudanissa lasten ja nuorten turvallista paluuta opetuksen pariin tuetaan muun muassa kunnostamalla kouluja ja parantamalla perheiden tilannetta toimeentulomahdollisuuksien ja ruokaturvan saralla.

Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastoa, jonka avulla pystytään käynnistämään ja toteuttamaan hätäaputoimenpiteitä kehittyvien maiden humanitaarisissa katastrofeissa. Avustustarpeiden syyt ovat useimmiten luonnonkatastrofit (kuivuus, tulvat, myrskyt, maanjäristykset), poliittiset selkkaukset seurannaisvaikutuksineen tai äkilliset onnettomuudet.

Olisitko kiinnostunut lähtemään lippaan tai listan kanssa liikkeelle vaikka tunniksi tai pariksi – ehkä pidempäänkin? Hieno juttu! Vuonna 2022 Yhteisvastuukeräys tulee pureutumaan nuorten auttamiseen. Voit lähteä yksin tai haastaa kaverin tai isommankin porukan mukaan keräämään. Mukaan seurakuntakodilta saat keräyslippaan, joka on Yhteisvastuun logolla, lupatarralla ja sinetillä varustettu keräysväline. Tule mukaan!

TAPAHTUMIA

7.2.2021 klo 13.00 Yhteisvastuun avaustapahtuma

Ohjelmassa oli keräyskohteiden esittelyä, musiikkia ja sosiaali- ja terveysjohtajan Ann-Sofie Silvennoisen puhe "Porvoolaisten ikäihmisten hyvinvointi ja selviytyminen korona aikana". Linkki tallenteeseen.

21.4.2021 klo 18.00 Yhteisvastuu asiantuntijaseminaari

Tämän vuoden asiantuntijaseminaari järjestetään etänä Teams-sovelluksen kautta. Tervetuloa!

Asiantuntijaseminaarin ohjelma:
klo 18.00 Alkupuheenvuoro Kirsi Oksanen, palvelujohtaja, Porvoon kaupunki (vammais-ja vanhuspalvelut)
klo 18.15 Elisa Tiilikainen- Ikäihmisten yksinäisyys
klo 19.05 Mummon markan vartijat Erja Ronkainen ja Pirjo Laveri- Ikäihmisten talous ja sen haasteet

Linkin tapahtumaan löydät tästä!

Ikäihmiset Suomessa ja maailmalla tarvitsevat apuasi- Lahjoita Yhteisvastuukeräykseen

Lahjoita oman seurakuntamme Yhteisvastuukeräykseen osoitteessa www.yhteisvastuu.fi/porvoo Kiitos!
(Keräyslupa RA/2020/639)

Lahjoita tästä Yhteisvastuukeräykseen

Lahjoita oman seurakuntamme Yhteisvastuukeräykseen MobilePayllä numeroon 63445. Kiitos!
(Keräyslupa RA/2020/639)

Yhteisvastuukeräys on lähimmäisen rakkauden kansanliike, joka auttaa hädässä olevia ihmisiä Suomessa ja kehitysmaissa

• 40 % kerättävästä Yhteisvastuun tuotosta jää Suomeen:

• 20 % käytetään taloudellisessa ahdingossa olevien ikäihmisten tukemiseen kotiseurakunnassa.

• 20 % käytetään Seurakuntaopiston kokoamaan kansanopistoverkostoon, joka tulee toteuttamaan yhteisvastuuvaroilla ikäihmisille maksuttomia taloudenhallinnan koulutuksia sekä digitaitojen valmennusta vuodesta 2022 alkaen.

• 60 % Yhteisvastuun tuotosta ohjataan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta kansainväliseen apuun. Vuoden 2021 tuotolla tuetaan arvokkaan vanhuuden mahdollistamista auttamalla katastrofien, konfliktien ja luonnonmullistusten aiheuttamissa hätätilanteissa hauraimpia yhteisöjä, vanhuksia ja perheitä. Vuoden 2021 esimerkkikohdemaa on Uganda.

Katso täältä lisää Yhteisvastuukeräyksestä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Yhteisvastuu