Koti on Porvoo tai Bangkok

Porvoon suomalaisen seurakunnan nimikkolähetit Katariina Kiilunen ja Tero Massa ovat palanneet lähetystyöstä kotiin. Kuusi vuotta Kaakkois-Aasiassa on pitkä pätkä sekä aikaa että etäisyyttä. Paluu kotikaupunki Porvooseen talven pimeimmillä hetkillä on sujunut hieman ristiriitaisissa tunnelmissa.
Oma näkökulma Suomeen on muuttunut, kun on altistunut ihan toisenlaiselle kulttuurille, kielelle, elämänkatsomukselle, ilmastolle – se kaikki on jotenkin taustalla, kun palaa tänne. Jotain sieltä kulkee mukana, ja se värittää sitä, miten nyt katsoo kotimaata ja kotikaupunkiaan. Jos kysyisit tunnelmia puolen vuoden päästä uudestaan, vastaus voisi olla toisenlainen, Massa pohtii.
Katariina Kiilunen nyökyttelee.
– Itsekin on tietyllä tavalla muuttunut, kantaa isoa kokemusta mukanaan. Silti on ollut helppo ja kiva tulla, kun on oma perhe ja paljon ystäviä, tuttuja ihmisiä jotka ovat kaivanneet ja joita me olemme kaivanneet. Jälleennäkemisen ilo puolin ja toisin on ihana asia, Kiilunen sanoo.
Kun lähdimme Thaimaasta, ja katsoimme tyhjää kotia, ajattelimme että ei tämä enää ole meidän kotimme. Koti rakentuu sinne missä me olemme yhdessä, Kiilunen tiivistää.
Se voi olla Porvoo tai Bangkok, Massa hymyilee.

Oppeja toiselta puolen palloa

Lähetystyössä sukelletaan syvälle paikalliseen elämään. Siinä huomaa väistämättä sen, mikä ihmisiä kaikkialla yhdistää, ja mikä on aivan erilaista kuin kotimaassa ja kotikulmilla. Tero Massa asettui seurakuntavaaleissa ehdolle vielä Thaimaassa asuessaan, ja tuli valituksi seurakuntaneuvostoon. Nyt hän katsoo kirkon resursseja myös ristiriitaisin ajatuksin: paikallisena päättäjänä hän saa olla Porvoossa pohtimassa aasialaisittain ajatellen valtavien rikkauksien käytöstä, vaikka täällä surraan resurssien vähentymistä.
-Iso ero on, että Kaakkois-Aasiassa kaikki kirkot ovat köyhiä kuin kirkonrotat. Kaikki resurssit, työntekijät ja kiinteistöt ovat oikeasti täysin olemattomat. Suomessa, ja Porvoossakin kirkko on sokeutunut omalle rikkaudelleen. Porvoossakin on aivan tolkuttomasti resursseja. Suunta on alaspäin ja joudutaan luopumaan jostain, joka on ollut itsestään selvää, mutta karsiminen ja luopuminen voi olla myös tervehdyttävää. Tietenkin työntekijät ovat huolissaan omasta työpaikastaan, se on ymmärrettävä huoli. Pinnalla poriseva kiinteistöhuoli sen sijaan tuntuu vähän hassunkuriselta, Massa suhteuttaa.

Tero Massa pitää uutta asemaansa luottamustehtävässä kotikaupunkinsa seurakunnassa arvossa.
– Se on ehdottomasti etuoikeus ja mielenkiintoinen haaste. Mielestäni on etu, että minulla on perspektiiviä seurakunnan työntekijänä ja toisaalta Asian miniresursseista: pystyn paremmin keskittymään oleelliseen. Haluan olla yhdessä pohtimassa, miten saisi seurakunnan työtä täällä Porvoossa avautumaan enemmän ulospäin, kaikki tuntemaan itsensä aidosti tervetulleiksi.

Uudet työt odottavat

Sekä Katariina Kiilunen että Tero Massa tulivat porvoolaisille tutuiksi pappeina kotiseurakunnassaan. Nyt, kuuden vuoden matkan jälkeen, he palaavat kotikaupunkiin, mutta uusiin töihin.
– Vielä on vähän prosessissa, että mitä tämä Suomi on nyt meille. Se on selvää, että Porvoo on kotikaupunkimme. Meillä ei ollut edes harkinnassa muuttaa Helsinkiin, vaikka työt ovat siellä”, he sanovat.
Uusi työ tarkoittaa heille jälleen samaa työnatajaa, mutta erilaisia työtehtäviä. Katariina Kiilusesta tulee Suomen Lähetysseuran yhteyspäällikkö.
– Johdan yhtä lähetysseuran kotimaan osaston yksikköä, jossa kaikki lähetystyöntekijät ovat alaisiani silloin, kun ovat Suomessa. Heitä on noin 80. Kukin voi olla työjaksolla Suomessa kuukaudesta jopa kahteen vuoteen. Työni on sen suunnittelua, mitä lähetystyöntekijät tekevät Suomessa ollessaan. Tehtävä on Lähetysseurassa ihan uusi. Omasta seurakuntatyön tuntemuksesta ja lähetystyöstä on minulle sen rakentamisessa varmasti hyötyä”, arvelee Kiilunen.

Tero Massa on jatkossa Suomen Lähetysseuran ulkomaantyön asiantuntija ulkomaanosastolla.
– Se on asiantuntijatehtävä, johon tulee sisältymään matkustamista eri puolille maailmaa. Kyseessä on koulutus- ja konsultointitehtävä, johon kuuluu lähetystyön johdon ja työalueiden työntekijöiden konsultointia. Teen kehitysehdotuksia, Massa tiivistää.
Uudet työt alkavat helmikuussa. Pariskunnan tammikuu kuluu seurakuntavierailuilla – juuri siinä samassa työssä, jota Katariina Kiilunen helmikuun alussa on johtamassa.

Oikeus virratkoon kuin vesi

Massa ja Kiilunen ovat pitäneet kaikessa työssään ohjenuoranaan lausetta ”oikeus virratkoon kuin vesi”.  Saman niminen valokuvanäyttely on esillä Porvoon kirjastossa 21. tammikuusta alkaen. Tervetuloa tutustumaan Teron ja Katariinan thaimaalaiseen arkeen.