Kirkkomusiikin helmi Tuomiokirkossa

TALVEN KUOROTAPAUS YHDISTÄÄ AHJON JA KAAMOKSEN SUURKAMARIKUOROKSI

Porvoon tuomiokirkossa kuullaan rakastettu Vigilia ja sävellyskollektiivin kantaesitys. Maamme arvostetuimpiin kamarikuoroihin lukeutuvat Ahjo Ensemble ja Kamarikuoro. Kaamos toteuttavat ensi viikolla Paavo Hyökin johdolla poikkeuksellisen yhteisprojektin.

VIGILIA – MISSA BREVIS -konsertit kuullaan 9.2. Porvoon tuomiokirkossa. Lähes 70 taitavan laulajan suurkamarikuoro on omiaan laajamuotoisiin teoksiin ja koskettaa kuulijaa äärimmäisillä nyansseillaan ja ilmaisuvoimallaan.

Alkusysäyksenä kuorojen yhteistyölle toimii Sergei Rahmaninovin (1873-1943) rakastettu mutta vaativa Vigilia (1915). Tämä ortodoksisen kirkkomusiikin helmi yhdistää vanhat kirkkosävelmät ja myöhäisromanttisen sinfonikon kädenjäljen. Molemmat kuorot ovat esittäneet suosittua teosta aiemminkin, ja yhteistyön myötä teos hioutuu huippuunsa.

Vigilian solisteina laulavat altto Säde Bartling ja tenori Jussi Salonen.

– Erityisesti Vigilian ääristemmat ovat äänellisesti äärimmäisen haastavia pitkine fraaseineen. Molemmat kuorot ovat kuitenkin teräksisiä, kunnianhimoisia ja saundillisesti samankaltaisia, joten konsertin teokset saavat nyt varmasti arvoisensa puitteet, hehkuttaa produktion taiteellinen johtaja Paavo Hyökki.

Konserteissa kuullaan myös kantaesityksenä Erik Bosion (*1983), Jussi Chydeniuksen (*1972) ja Morten Vintherin (*1983) yhdessä säveltämä viisiosainen Missa Brevis (2018). Kolmen vahvasti yhtyelaulutaustaisen säveltäjän ”Homestay Music” -kollektiivin teoksessa näkyy kunnioitus aiempien vuosisatojen säveltäjiä kohtaan, jokaisen omien musiikillisten kokemusten läpi suodattuneena.

– Monia suuria musiikillisia elämyksiä olen saanut uskonnollista musiikkia laulaessani vaikken itse olekaan uskonnollinen ihminen. Kun sanoma ja teksti on vahva, musiikkiin latautuu paljon tunnetta. Eihän sellaista mahdollisuutta kannata jättää käyttämättä! Teos on musiikillisesti monipuolinen, mutta kuitenkin helppoa kuunnella ja kivaa laulaa”, kertoo säveltäjä Jussi Chydenius Missa Breviksestä.

Talven kuorotapauksessa yhteistyöstä kuorojen ja säveltäjien välillä syntyy enemmän kuin osiensa summa. Konsertit yhdistävät idän ja lännen, rakastetun klassikon ja uunituoreen sävellyksen, historian ja tämän hetken sekä kaksi huippukuoroa: hehkuvan Ahjon ja viileän Kaamoksen.

VIGILIA – MISSA BREVIS la 9.2.2019 klo 18 Porvoon tuomiokirkko
Ahjo Ensemble ja Kamarikuoro Kaamos, johtaa Paavo Hyökki
Säde Bartling, altto
Jussi Salonen, tenori