Seurakuntavaalit 2018: mistä äänestän?

Kuva: Seppo J.J. Sirkka

Tillyn komea paluu

Timo ”Tilly” Ågren oli seurakuntavaalien ehdoton äänikuningas Porvoossa. Hän sai seurakuntaneuvoston vaalissa 221 ääntä ja yhteisen kirkkovaltuuston vaalissa 208.
Ågrenin henkilökohtaiset äänimäärät alkoivat ihan omalla numerollaan – ainoastaan niin ikään Villiviini –ryhmästä äänikuningattarena valittu Anna Talvitie sai kakkosella alkavan, 201 äänen luottamuksen yhteisen kirkkovaltuuston vaalissa.

Timo Ågren on porvoolaisille erittäin tuttu henkilö, ja hänet tunnetaan lempinimellään Tilly. Mutta mistä nimi tulee?
”Tilly tulee ajalta jolloin olin 12-13-vuotias. Tilli oli siihen aikaan aika yleinen Timo-nimisten kutsumanimi. Olin jo silloin hyvin kiinnostunut historiasta, ja 30-vuotisessa sodassa yksi saksalaisten sodanjohtaja oli nimeltään Tilly. En erityisesti ihaillut häntä, vaan olin hakkapeliittojen kannattaja, mutta nappasin nimen kirjoitusasun siitä.”

Villiviini veti pastoria puoleensa

Timo Ågren jäi eläkkeelle Porvoon suomalaisen seurakunnan seurakuntapastorin virasta 1.6.2017. Taakse jäi silloin 36 ja puoli vuotta seurakunnan työntekijänä.
Ågren on tosin ollut vakituinen näky seurakuntakodilla myös eläköidyttyään. Vanhojen työkavereiden seura ja seurakuntalaisten pyynnöt kirkollisista toimituksista tutun pastorin tekeminä ovat saaneet Ågrenin askelet totutuille reiteille useinkin.

Ehdokkuus seurakuntavaaleissa tuli ajankohtaiseksi Ågrenille jo pian eläkkeelle siirtymisen jälkeen.
”Minua pyydeltiin mukaan Villiviini-ryhmään, ja suostuin aika helposti. Itse asiassa, jos kyseistä ryhmää ei olisi ollut, en olisi ryhtynyt ehdolle ollenkaan. Ryhmä itsessään oli siis suuri vaikutin siihen, että asetuin ehdolle. Ryhmässä on valtavan hyvä henki ja tekemisen meininki. Olen iloinen, että vaalitulos antaa ryhmälle vahvan mandaatin vaikuttaa seurakunnan asioihin. Mahtavan monta tosi hyvää villiviiniläistä pääsi läpi”, vaalituloksia silminnähden jännittänyt Ågren iloitsee tulosten selvittyä.

Onko seurakunnallinen vaikuttaminen poliittista, ja jos on, miten Villiviini –ryhmä asettuu poliittiselle kartalle? Tähän kysymykseen Ågrenilla on selvä kanta.
”Itse en ole poliittisesti sitoutunut mitenkään. Olen kautta aikain äänestänyt eri puolueiden ehdokkaita, ja niin teen jatkossakin. Villiviinin kokoontumisissa ei puhuta lainkaan politiikkaa, vaan puhutaan kirkon asioista.”

Kristillisyys on rohkeutta

Mielummin kuin itsestään Ågren puhuu ryhmästä, joka sai useita uusia edustajia sekä seurakuntaneuvostoon että yhteiseen kirkkovaltuustoon. Millainen ryhmä Villiviini sitten on, ja millaista päätöksentekoa se ajaa?
”Me olemme erilaisia ihmisiä, mutta meitä yhdistää tietynlainen rohkeus katsoa tulevaisuuteen, ennakkoluulottomuus. Haluamme, että luottamuselimien tärkein tehtävä on luoda mahdollisimman hyvät puitteet ja resurssit seurakuntatyölle, sille jota ihmisten parissa tehdään. Mennään seurakuntatyö edellä, kirkon ydintehtävää toteuttaen”, Ågren kiteyttää.

Pyydettäessä hän arvioi sitäkin, miksi hän sai niin paljon henkilökohtaisia kannatusääniä juuri käydyissä vaaleissa.
”Katson että oma vahvuuteni on vankka kokemus seurakuntayöstä. Tiedän, millaista seurakuntatyön arki on. Työntekijänä tuntui usein, että luottamushenkilöillä ei ole seurakunnan arjesta ihan oikeaa käsitystä. Toivon että yhteistyö luottamushenkilöiden kesken tulee olemaan avointa. En halua asettaa vastakkain ryhmiä, joiden ehdokkaat tulivat valituiksi. Vastakkainasettelussa ei ole mitään mieltä. Avoimesti, rehellisesti, rohkeasti ja ennakkoluulottomasti pääsemme eteenpäin. Kristillinen usko on aidoimmillaan erittäin rohkeata”, Ågren muistuttaa.

Lopuksi uusi luottamushenkilö lausuu painokkaasti, suorastaan hartaudella pari tärkeää lausetta.
”Haluan esittää nöyrän ja sydämellisen kiitoksen kaikille äänestäjille, jotka antoivat luottamuksensa minulle ja Villiviini –ryhmälle. Haluan toivottaa kaikille valituille luottamushenkilöille viisautta ja runsasta Jumalan siunausta.”

Aiheeseen liittyvää:

Uusi, vuoden 2019 alussa aloittava Porvoon suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvosto löytyy täältä.

Porvoon suomalaisen seurakunnan edustajat yhteisessä kirkkovaltuustossa 1.1.2019 alkaen löytyvät täältä.

Seurakuntavaalien 2018 kaikki tulokset Porvoon suomalaisen seurakunnan osalta ovat täällä.